Helt nytt betyg kan införas i skolan
2025 05 14
Framöver ska elevers närvaro, regelefterlevnad och framför allt hur elever bemöter varandra påverka slutbetyget.
Det föreslår Kristdemokraterna.
Regeringspartiet vill inför ordningsbetyg i skolan.
– Skolans fostrande uppdrag är viktigt. Elever behöver få lära att ta ansvar och att respekt inte först och främst är något man kräver av andra, utan något man visar varandra, skriver KD.:s utbildningspolitiske talesperson Mathias Bengtsson och Christian Carlsson (KD), ordförande för socialutskottet, på Aftonbladet Debatt.
KD-politikerna anser att den svenska skolan lider av en ”djup värderingskris”.
– Det är hög tid att skolan börjar värdera förmågan att följa skolans ordningsregler och att behandla de andra barnen med respekt på samma sätt som vi värderar förmågan att läsa, skriva och räkna.
Får stöd
KD får stöd av regeringskollegan Liberalerna
L har länge drivit frågan om att införa ordningsbetyg och har även föreslagit ett ordningskontrakt för elever.
Moderaterna och Sverigedemokraterna har i sin tur öppnat för skriftliga ordningsomdömen i högstadiet och gymnasiet.
Kritiska röster
Delar av lärarkåren ställer sig dock kritiska till åtgärderna.
– Jag blir uppriktigt förundrad över politikers övertro på dokumentation. Tror man på fullaste allvar att ordningsbetyg kommer att ha någon som helst effekt på eleverna som har det som svårast? skriver läraren och debattören Maria Wiman i tidningen Vi Lärare.
– Och är det inte märkligt att samma politiker som är så ofantligt bekymrade över lärares dokumentationsbörda är så oerhört ivriga att införa mer dokumentation? fortsätter Wiman.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är också emot förslaget.
Det största oppositionspartiet S vill däremot se ett vinstförbud för privatskolor och ökad statlig reglering och finansiering av skolan.
– Alla barn i Sverige ska kunna gå i en bra skola, oavsett var man bor och oavsett vilka föräldrar man har. Det kräver att vi tar tillbaka kontrollen över skolan. Vi socialdemokrater vill se en ny riktning för Sverige; där det råder ordning och reda i skolan, där lärare och rektorer har tid och förutsättningar att göra sitt jobb och där alla elever får en inte bara tillräcklig, utan också riktigt bra undervisning, säger partiledare Magdalena Andersson i ett uttalande.
Foto: J. Thomas
Text: Redaktionen