Hells Angels och Bandidos i gemensam aktion

2024 05 13

De två rivaliserande motorcykelgängen håller en gemensam manifestation.

Demonstrationerna äger rum i Danmarks två största städer, Köpenhamn och Århus, rapporterar danska TV2.

– Hells Angels och Bandidos brukar vara rivaler. Men på söndagen demonstrerar medlemmar från båda klubbarna sida vid sida på Rådhustorget i Köpenhamn, uppger kanalen.

Stängning av MC-klubbar

Demonstrationerna riktar sig bland annat mot stängningar av MC-klubbar.

I samband med manifestationen har MC-klubbarna delat ut en broschyr där de förklarar vad de vill.

– De demonstrerar bland annat för sin rätt att organisera sig och uttrycka sina intressen på ett kollektivt sätt, står det i broschyren, enligt tv-kanalen.

– Det kommer vid en tidpunkt då regeringen försöker få Bandidos upplösta i domstolarna.

Polisen har också stängt flera tillhåll för Hells Angels sedan i höstas. Detta med anledning av en konflikt som MC-klubben har haft med det förbjudna gänget Loyal to Familia (LTF), rapporterar TV2.

Följer situationen från kontrollrum

Enligt dansk polis står det 100-130 motorcyklar på Rådhustorget i Köpenhamn.

Exakt hur många som deltar i demonstrationerna är oklart.

Köpenhamnspolisen framhåller dock att det inte finns någon anledning till oro.

– Allt är lugnt, och det är också massor av vanliga människor som går runt och tittar på motorcyklar, säger Michael Andersen från danska polisen till TV 2.

Han följer situationen från ett kontrollrum, uppger kanalen.

Flera klubbar deltar

Flera MC-klubbar deltar i manifestationen, och enligt kanalen är det Biker Foundation som ligger bakom den.

– Det framgår dock av bilder från platsen att olika ryggmärken finns representerade. Inklusive ryggmärken från Hells Angels och Bandidos, rapporterar kanalen.

Biker Foundation beskriver sig som en community för ”seriösa och betydelsefulla” danska märkesklubbar.

De uppger att 17 klubbar är involverade, inklusive Hells Angels och Bandidos.

Foto: Nathan Dumlao

Text: Redaktionen


Viktor Orbán varnar Ryssland: ”Förbereder för krig”

2024 05 24

Europa förbereder sig för ett krig mot Ryssland.

Det hävdar Ungerns premiärministern Viktor Orbán, enligt den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.  

Orbán hänvisar till uttalanden från västerländska politiker och journalister, som enligt premiärministern tyder på att ”Europa kommer gå in i kriget”.

– Före de två världskrigen ägnade media ganska lång tid åt att förbereda sig för inträde i kriget. Jag tror att det är vad som händer i dag, säger Orbán och tillägger:

– Vi kan med säkerhet säga att Europa förbereder sig för att gå in i kriget.

Går tvärsemot andra ledare

Samtidigt som Orbán påstår att väst kommer ge sig in i kriget hävdar premiärministern bestämt att Ryssland inte kommer attackera något Natoland.

Enligt Orbán är rapporteringen om det ”ryska hotet” en manöver från väst som ingår i "förberedelserna inför ett inträde i kriget".

Premiärministern bedömning går tvärsemot andra västländer som menar att Ryssland kommer expandera sitt anfallskrig om man lyckas besegra Ukraina.

Polens president Andrzej Duda har exempelvis varnat för att Ryssland planerar att attackera Nato 2026 eller 2027 om den ryska armén når framgång i Ukraina.

I en intervju med amerikanska CNBC hänvisade presidenten till tyska uppgifter som gör gällande att Ryssland planerar att slå till mot Nato.

– Nya bevis tyder på att Rysslands president Vladimir Putin fördubblar ansträngningarna mot en övergång till en krigsekonomi med sikte på att attackera Nato 2026 eller 2027, sa Andrzej Duda.

Putins bästa vän i EU

Viktor Orbán beskrivs ofta som den ryska diktatorn Vladimir Putins ”bästa vän i EU”.

Under Orbáns styre har Ungern upprepade gånger kritiserat och motsatt sig västvärldens vapenleveranser till Ukraina och sanktioner mot Ryssland.

Orbán har även tydligt prioriterat att stärka samarbetet med Ryssland och Kina, ofta på bekostnad av relationen med EU.

För ett år sedan, i april 2023, tecknade Ungern ett nytt gasavtal med Ryssland och i februari 2024 meddelade landet att man avser att inleda ett fördjupat säkerhetssamarbete med Kina.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Läkare bestörta – ”patienter kommer dö”

2024 05 24

Svenska läkare varnar för ett katastrofscenario under sommaren 2024.

Under fredagen har läkare i Sundsvall och Uppsala slagit larm.

Orsaken är den stora bristen på sjuksköterskor.

”Patienter kommer att dö”

Läkare vid Sundsvalls sjukhus menar att bristen är så omfattande att patienter inte kommer få den vård de behöver.   

– Inte bara det att patienter kommer att lida, att patienter kommer att dö, utan vi kommer också behöva stå där och ta dessa beslut.

Det säger överläkaren Alfred Janson Lantz, kirurg och ansvarig för traumasjukvården i Västernorrland, till SR Ekot.

Enligt överläkaren tvingas flera avdelningar på Sundsvalls sjukhus ”ransonera och välja bort patienter” på grund av den rådande bristen på sjuksköterskor.

Alfred Janson Lantz konstaterar att läkarna tvingas jobba på samma vis som i katastrofsituationer.

Om en större trafikolycka, med fem eller flera skadade, skulle inträffa under sommaren kommer sjukhuset inte klara av situationen, uppger läkaren.

– I sommar har vi inte en chans. Vi har inte ens möjlighet att ta hand om en trafikolycka och än mindre två eller tre som kommer in samtidigt. Det är jag väldigt orolig över, säger han till radion.

Pekar ut vårdblockaden

Det har gått en månad sedan Vårdförbundets övertids-, mertids- och nyanställningsblockad trädde i kraft i Sverige. Över 60 000 medlemmar i Vårdförbundet har under perioden vägrat att jobba övertid i landets regioner, samt inom ambulanssjukvården i Stockholm.

Orsaken till blockaden är att Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) inte lyckats komma överens om ett nytt avtal. Vårdförbundet uppger att man vill se en ”långsiktig lösning för en stegvis arbetstidsförkortning, hållbara scheman och en god löneutveckling”. SKR har inte hörsammat kraven, enligt fackförbundet.

Efter fyra veckor med blockad är situationen kritisk i stora delar av Sverige.

Region Uppsala bedömer att konsekvensen för delar av vården är så allvarlig att det finns risk för människors liv och hälsa.

– Det gäller bland annat transporten av svårt sjuka, nyfödda barn som behöver intensivvård och akuta hjärtoperationer, framhåller regionen i ett pressmeddelande.

Vidare uppger Region Uppsala att man skickat en begäran om förhandling om samhällsfarlig konflikt till Vårdförbundet i Region Uppsala. Framställan gäller i första hand koordination av transplantationer, barnoperationer, thoraxkirurgi, och transport av svårt sjuka, nyfödda barn som behöver intensivvård.

Förhandling kan tidigast äga rum i nästa vecka. En stridsåtgärd som klassas som samhällsfarlig måste avbrytas. Om parterna inte kommer överens överlämnas ärendet till nämnden för samhällsfarliga konflikter.

– Vårt främsta uppdrag är att garantera patientsäkerheten. När vi ser att konsekvenserna av blockaden nu är så allvarliga för delar av vår verksamhet tar vi ansvar genom att begära att den klassas som samhällsfarlig, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Uppsala.

Foto: Muladi

Text: Redaktionen