”Hela samhället måste mobiliseras”
2025 01 29
Sedan årsskiftet har ett 30-tal sprängningar inträffat i Sverige.
Majoriteten av bombdåden har ägt rum i södra Stockholmsområdet.
Nu kraftsamlar polisen.
Ett hundratals poliser begärs in som förstärkning till Stockholmsområdet. Poliserna hämtas från olika regioner runt om i landet, rapporterar TV4 Nyheterna.
Tobias Bergkvist, biträdande regionpolischef i Stockholm, kommenterar den nya satsningen.
– Polisen kraftsamlar nu, framför allt i Stockholm men även nationell. Vi vidtar åtgärder med till exempel förstärkningar från olika polisregioner, säger han till SVT Nyheter.
Polischefen riktar också en uppmaning till allmänheten.
– Hela samhället måste mobiliseras. Alla måste ta ansvar och göra ännu mer.
Stor efterfrågan på våld
Utöver resursförstärkningarna genomför polisen flera insatser för att få stopp på sprängningarna som skakar Sveriges huvudstad.
Det handlar bland annat om stärkt bevakning på digitala plattformar, där uppdrag att utföra våldsdåd annonseras.
– Vi har under en tid ökat förmågan i cybermiljön och kommer lägga mer resurs och kraft tillsammans med plattformsägare framöver på att identifiera, kartlägga och släcka ner chattar och forum på nätet där man annonserar efter utförare. Det här är en central åtgärd för att reducera våldet, säger Hampus Nygårds, biträdande chef vid Noa.
Enligt polisen är den storskaliga digitala rekryteringen en av grundorsakerna till den eskalerade våldsutvecklingen. Vanligtvis rekryteras mycket unga personer via digitala plattformar. Det rör sig ofta om barn under 15 år.
– Under januari har vi gripit ett 50-tal personer som alla kan sättas i samband med sprängningarna. Det säger någonting om den stora efterfrågan på våld och tillgången på utförare just nu, säger Hampus Nygårds, biträdande chef vid Noa.
Vill skrämmas
Sprängdåden har riktats mot entréportar, företagslokaler och fordon. Syftet är ofta att skrämma brottsoffret och pressa denna på pengar.
– Situationen är oacceptabel för hela samhället. Varje dåd har brottsoffer, även de som inte leder till att människor skadas eller dör. De leder till en känsla av otrygghet när sådant sker där man bor eller stället där ens barn leker om dagarna, säger Hampus Nygårds.
Foto: Polisen
Text: Redaktionen