”Hela samhället måste mobiliseras”

2025 01 29

Sedan årsskiftet har ett 30-tal sprängningar inträffat i Sverige.

Majoriteten av bombdåden har ägt rum i södra Stockholmsområdet.

Nu kraftsamlar polisen.

Ett hundratals poliser begärs in som förstärkning till Stockholmsområdet. Poliserna hämtas från olika regioner runt om i landet, rapporterar TV4 Nyheterna.

Tobias Bergkvist, biträdande regionpolischef i Stockholm, kommenterar den nya satsningen.

– Polisen kraftsamlar nu, framför allt i Stockholm men även nationell. Vi vidtar åtgärder med till exempel förstärkningar från olika polisregioner, säger han till SVT Nyheter.

Polischefen riktar också en uppmaning till allmänheten.

– Hela samhället måste mobiliseras. Alla måste ta ansvar och göra ännu mer.

Stor efterfrågan på våld

Utöver resursförstärkningarna genomför polisen flera insatser för att få stopp på sprängningarna som skakar Sveriges huvudstad.

Det handlar bland annat om stärkt bevakning på digitala plattformar, där uppdrag att utföra våldsdåd annonseras.

– Vi har under en tid ökat förmågan i cybermiljön och kommer lägga mer resurs och kraft tillsammans med plattformsägare framöver på att identifiera, kartlägga och släcka ner chattar och forum på nätet där man annonserar efter utförare. Det här är en central åtgärd för att reducera våldet, säger Hampus Nygårds, biträdande chef vid Noa. 

Enligt polisen är den storskaliga digitala rekryteringen en av grundorsakerna till den eskalerade våldsutvecklingen. Vanligtvis rekryteras mycket unga personer via digitala plattformar. Det rör sig ofta om barn under 15 år.

– Under januari har vi gripit ett 50-tal personer som alla kan sättas i samband med sprängningarna. Det säger någonting om den stora efterfrågan på våld och tillgången på utförare just nu, säger Hampus Nygårds, biträdande chef vid Noa. 

Vill skrämmas

Sprängdåden har riktats mot entréportar, företagslokaler och fordon. Syftet är ofta att skrämma brottsoffret och pressa denna på pengar.

– Situationen är oacceptabel för hela samhället. Varje dåd har brottsoffer, även de som inte leder till att människor skadas eller dör. De leder till en känsla av otrygghet när sådant sker där man bor eller stället där ens barn leker om dagarna, säger Hampus Nygårds.   

Foto: Polisen

Text: Redaktionen


Skarp varning om populär tjänst – radera direkt

2025 01 29

De senaste åren har användningen av artificiell intelligens, AI, ökat kraftigt.

En tredjedel av svenska folket uppger att de använt något AI-verktyg.

Det populäraste verktyget är den amerikanska chattroboten Chat GPT, som är tränad med en avancerad maskininlärningsalgoritm. Chattroboten kan bland annat ge förtroendeingivande svar på frågor, genera egna texter och översätta språk.

Nu har Chat GPT fått kinesisk konkurrens.

Under måndagen lanserade den kinesiska AI-tjänsten Deepseek. Appen har väckt stor uppmärksamhet och har redan laddats ner av miljontals användare.

Men redan en dag efter lanseringen väller varningarna in.

Cybersäkerhetsföretaget Arctic Wolf uppmanar användare att hålla sig borta från det kinesiska AI-verktyget.

Dan Schiappa, Chief Product and Services Officer på Arctic Wolf, pekar ut Deepseek som ett tydligt säkerhetshot.

– Många är redan oroliga över hur mycket data sociala medieföretag har tillgång till, vilket senast visade sig när det gällde Tiktok, säger han och fortsätter:

– Fundera då på vilka risker som finns med kinesiska AI-modeller som tränas på all din data. Den som värnar om sin säkerhet borde vara skeptisk till att använda en AI-chattbot från Kina – som utan tvekan kommer att stjäla användarnas data och vara sårbar för attacker, vilket vi ser redan i dag.

Börsen i gungning

Lanseringen av Deepseek satte börser i gungning runt om i västvärlden. Flera AI-bolag rasade i värde.   

Orsaken till rasen är det kinesiska AI-verktyget överraskande förmåga. Deepseek förutspås kunna överträffa amerikanska konkurrenter, eller i alla fall ta upp kampen med dem. Den kinesiska chattroboten beskrivs som minst lika bra som Chat GPT, men till en betydligt lägre kostnad.

– Det råder ingen tvekan om att vi nu ser starten för en kapprustning inom AI, säger Dan Schiappa.

Trump storsatsar 

Cybersäkerhetsexperten tror att väst kommer gå vinnande ur AI-striden.

– Med gemensamma krafter tror jag att väst kan överträffa Kina i innovation. President Trump har presenterat en investering på 500 miljarder dollar som är på väg till USA genom ett samarbete mellan Softbank, Oracle och OpenAI, och många fler kommer att haka på. Kort sagt kommer detta att tvinga fram en innovationsboom, säger Schiappa och drar en parallell till rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen under kalla kriget.

– Att Sputnik nämns i sammanhanget är en perfekt liknelse: Även om Ryssland var först i rymden tog västvärlden över och blev dominerande. Kärnvapenkapprustningen och “Star Wars”-satsningen under Reagan gjorde Sovjetunionen bankrutt. Även om det är näst intill omöjligt att försätta Kina i konkurs så kan väst med gemensamma krafter överträffa dem i innovation. 

Foto: R. Al-zayat

Text: Redaktionen


Paniksiffror från Ryssland – står inför “flodvåg av konkurser”

2025 01 29

Den ryska ekonomin kan förvänta sig en sanslös ökning av företagskonkurser inom det närmaste.

Mängder av företag i landet hänger på en skör tråd efter att ha drivits till den absoluta branten på grund av en rekordhög styrränta.

Uppgifterna kommer från Centrum för makroekonomisk analys och kortsiktiga prognoser, CMASF, en tankesmedja med nära band till den ryska regeringen.

Enligt den nya rapporten måste ett av fem producerande företag betala två tredjedelar av vinsten före skatt för att betala skulder.

Det är tydliga tecken på att den ryska styrräntan på 21 procent börjar ta ut sin rätt, skriver amerikanska Newsweek och ryska oberoende The Moscow Times om beskedet.

Den förstnämnda förutspår en kommande “flodvåg av konkurser” i Ryssland.

"Realistisk fara"

Med anledning av CMASF:s nära koppling till Kreml ger rapporten en skarp bild av hur Rysslands ekonomi drabbas allt hårdare efter invasionen av Ukraina och de efterföljande västerländska sanktionerna.

Omkring 20 procent av företagen befinner sig nu på “risknivå” på grund av ränteläget.

– Mycket kommer att bero på hur länge de väldigt höga räntorna kvarstår. Ju längre detta är fallet, desto större kommer effekten att bli när det gäller kreditförluster, säger Vasily Astrov, seniorekonom vid Institutet för internationella ekonomiska studier i Wien, till Newsweek.

Han tillägger att det finns en “realistisk fara” för en kraftig ökning av konkurser i Ryssland, men att den ryska centralbanken mycket väl kan börja sänka styrräntan inom en snar framtid även om inflationen förblir hög.

LÄS MER: UPPGIFTER: Panik i Kreml – ryska eliten har fått nog

Sätter in pengar på banken

Enligt samma rapport har det också skett en stor ökning i antalet företag som tvingas inse att betalningarna uteblir från sina motparter för levererade varor och tjänster – från 20 procent till 37 procent.

Istället för att betala leverantörerna har företagen börjat sätta in kontanter på banker som erbjuder höga räntor eller köpa riskfria obligationer, enligt CMASF.

Dessutom sjönk nya lån till viktiga sektorer i ekonomin med uppemot 50 procent under fjolårets sista två månader. Följden blir att företag får svårare att låna pengar och den ryska ekonomin står därmed inför ett hot om en storskalig ökning i antalet företagskonkurser.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen