Hel bransch kan utraderas
2025 07 04
Endast 89 av 2 397 ansökningar för bärplockare har beviljats av Migrationsverket i år.
– Migrationsverket har även i år gjort bedömningen att arbetstagare inom bärbranschen riskerade att inte få sina arbetsvillkor uppfyllda, därför har myndigheten beslutat att avslå större delen av ansökningarna för thailändska bärplockare, säger Hanna Geurtsen, biträdande uppdragsledare för arbetstillstånd på myndigheten.
Den nya siffran är en kraftig minskning jämfört med föregående år. Förra åtet beviljades 1 272 ansökningar och 2023 landade beviljades 5 372 tillstånd.
I år kommer alltså endast 89 bärplockare till Sverige.
Larmet: Hela branschen kan försvinna
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen rasar mot beslutet. Vd:n Björn Hellman hävdar att Migrationsverkets avslag riskerar att utradera hela den svenska bärbranschen.
– Besluten kan innebära nådastöten för svenska bär. När det gäller tillgång till svenska bär är arbetskraftsinvandring helt avgörande. Utan dessa säsongsarbetare kommer de svenska bären inte att bli plockade, säger han.
– Vi kommer att ha ännu mindre svensk råvara för att producera exempelvis sylt och saft. Vi kommer att behöva säga upp personal eller i värsta fall lägga ner verksamheter.
”Högst anmärkningsvärt”
Björn Hellman ifrågasätter Migrationsverket vedömning. Han anser att ansökningarna uppfyller kraven.
Hellman påpekar att bärplockarna är direkt anställda vid ett företag med säte i Sverige och inte via ett utländskt bemanningsföretag, vilket har varit fallet under tidigare år.
– Det innebär ett tydligare arbetsgivaransvar för det svenska företaget. Det ska finnas anställningsavtal påskrivet av båda parter, anställningsvillkor ska vara i linje med svenska kollektivavtal och det ska finnas tecknade försäkringar.
– Vi finner det högst anmärkningsvärt att Migrationsverket avslår ansökningar baserat på att det är osannolikt att arbetsgivaren kommer att erbjuda villkor som är i nivå med svenska kollektivavtal när ansökningarna uppfyller de krav som är i linje med svenska kollektivavtal.
LÄS MER: Anrik kedja går i konkurs – hundratals butiker påverkas
Noggrann granskning
Inför sommaren 2024 förstärkte Migrationsverket granskningen av de ansvariga bemanningsföretagen och deras åtaganden som arbetsgivare.
Detta eftersom myndigheten under flera års tid sett indikationer på missbruk inom bärbranschen – bland annat har Migrationsverket fått signaler om oseriösa kontrakt och uteblivna löner kopplat till bemanningsföretag i Thailand.
Samtliga ansökningar som inkommit inför årets bärsäsong har utretts med fokus på anställningsvillkoren som ska gälla utifrån svenska regler och kollektivavtal.
– Oavsett vilket lagrum som ansökan prövas inom är många krav för att beviljas tillfälligt arbetstillstånd fortfarande desamma. Det handlar bland annat om att det ska finnas anställningsavtal påskrivet av båda parter och att anställningsvillkoren ska vara i linje med svenska kollektivavtal. För majoriteten av de ansökningar som kommit in i år har inte kraven varit uppfyllda, säger Hanna Geurtsen.
Foto: M. Björk
Text: Redaktionen