JUST NU: Hatstorm mot piloter efter SAS-strejken

2022 07 05

Pilotfacket får utstå mycket hårda ord från besvikna resenärer.

Igår förverkligades hotet då parterna inte kom överens – och SAS-piloterna gick ut i strejk.

Ett besked som påverkar 30 000 passagerare och mellan 200 och 250 flygplan varje dag.

– Detta är riktigt dåliga nyheter för våra kunder, sade flygbolagets vd Anko van der Werff till VG.

900 piloter

Drygt 900 piloter omfattas av strejken och flera resenärer har strandats på flygplatser – både hemma i Sverige och ute i Europa. 

Antingen för att de inte kommer iväg på sina resor, eller för att de inte kommer hem från sina semestrar.

Hatstorm på Facebook

Nu haglar ilskna kommentarer mot pilotfackets sida på Facebook, rapporterar Aftonbladet.

– Ni i pilotföreningen är nog Sveriges minst omtyckta människor just nu, skriver en upprörd användare.

Krossade semesterdrömmar

Många är mycket arga och besvikna över den strejk som nu påverkar enorma mängder resenärer.

– Om målet är att skada familjer som äntligen kan genomföra en efterlängtad resa så är det mitt i prick, skriver en annan arg skribent.

Facket: “Tvingade oss i strejk”

Piloterna själva menar dock att ilskan över förstörda semestrar borde riktas mot SAS istället.

– De väljer att tvinga ut oss i strejk, det är helt oförståeligt. Nu har vi hamnat i en absurd situation där vi strejkar för försämrade villkor, säger Martin Lindgren, ordförande för pilotfacket, till Aftonbladet.

Ett krav sticker ut

Bland kraven från facket sticker ett ut. Det handlar om att mer än 500 piloter som sparkades under pandemin ska få tillbaka sina jobb – utan att tvingas söka nya tjänster i andra SAS-bolag. 

Enligt Martin Lindgren skulle det senare innebära sämre villkor.

– Vi har länge varit utsatta för att man säger upp lojala medarbetare och sen anställer piloter i brevlådeföretag och kringgår kollektivavtal och förpliktelser mot anställda, säger han till tidningen.

Anklagar piloterna: “Strejkkultur”

För tillfället är det oklart hur länge strejken kan väntas pågå. SAS blöder kraftigt ekonomiskt. 

Enligt Karin Nyman, kommunikationschef på företaget, förlorar man upp till 150 miljoner varje dag. Hon är mycket kritisk till Svensk Pilotförening som hon menar har en “strejkkultur”.

– Piloterna är en privilegierad grupp som kräver mer än alla andra. Nu riskerar man allas arbetsplats med strejken, säger hon.

Ansökt om konkursskydd i USA

SAS meddelade i förmiddags att man kommer att ansöka om skydd mot konkurs i USA, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det här är ett konkursskydd, men det här handlar inte om konkurs, utan om finansiell rekonstruktion. Hade vi ansökt om det i andra länder hade vi kunnat få större svårigheter med att bedriva verksamheten. Nu kommer vi kunna fortsätta bedriva verksamheten och betala löner till våra anställda, samtidigt som vi sköter den finansiella rekonstruktionen, säger Anko van der Werff enligt tidningen.

Foto: SAS

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen