SVERIGE: Hatstorm mot Moderaterna

2022 10 24

Flera M-toppar i Sölvesborg har behövt ta emot mängder med hot efter att partiet nobbat samarbete med SD.

Moderaterna lämnar det så kallade Samstyret i Sölvesborg.

Det innebär också att partiet officiellt avslutar samarbetet med Sverigedemokraterna – för att istället bilda en ny politisk allians med Socialdemokraterna.

Nu vittnar M-toppar i staden om att de har utsatts för omfattande hat och hot efter att beskedet stod klart, rapporterar SVT.

– Helgen har varit fruktansvärd. Folk ringer mig privat och skriker att jag ska “brinna i helvetet”, säger gruppledaren Kith Mårtensson (M) till kanalen.

Vågar inte gå ut

Gruppledaren berättar att det gått så långt att hon inte kunnat lämna sin bostad.

– Jag har haft mängder av telefonsamtal, jag har fått mejl och blivit utsatt i sociala medier. Jag har legat hemma med stresspåslag hela helgen och har inte vågat gå ut.

– Folk säger att jag är en “fittkärring som ska brinna i helvetet”. För att ta ett exempel.

Ska polisanmäla

Partiet har nu kopplat in Moderaterna på riksnivå och har även vänt sig till polisen.

Under morgondagen väntar ett möte med Sölvesborgs kommunjurist.

– Vi kommer att polisanmäla en del av det som kommit in, säger Kith Mårtensson till SVT.

På sociala medier röt M-profilen Jörgen Martinsson ifrån mot det grova hatet.

– Först måste jag tyvärr konstatera att det jag varnade för slog in. Alltför hårt. Nämligen den hagelstorm av hat och hot som några lokala politiker utsatts för i helgen. 

SD-ledaren upprörd över maktskifte

Det var i fredags som Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet (SOL) bildar ett nytt styre i Sölvesborg.

Någonting som också innebar att Sverigedemokraterna förlorar makten och hamnar i opposition i Jimmie Åkessons (SD) egen hemstad.

– Det är ett gigantiskt svek mot Moderaternas väljare. Det går inte att prata om några förhandlingar. Det enda Moderaterna varit intresserade av är att diskutera hur de ska få behålla alla sina välbetalda ordförandeposter, kommenterade Åkesson till BLT.

Han tillade:

– Det känns bedrövligt. De som röstade på Moderaterna röstade för ett fortsatt samstyre. Vi har gjort ett fantastiskt val och hade alla förutsättningar att skapa en stabil majoritet. 

Reaktioner på riksnivå

Maktskiftet i Sölvesborg har även lett till reaktioner på riksnivå.

Centerpartiets Annie Lööf framhåller att dagens besked indikerar att det finns plats för breda mittenlösningar i svensk politik.

– I SD:s skyltfönster Sölvesborg bildar S, M, C nytt styre - samarbete i mitten. Bra för kommunen, bra för Sverige. Det går att hitta stabila majoritetsstyren i mitten av svensk politik - det finns flera runt om i landet med både S och M och med dessa partier som samarbetar med flera andra, skriver hon på Twitter.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobiaus Badin anser att händelseutvecklingen i Sölvesborg bådar illa för Sveriges nya regering.  

– Det här pekar på hur svårt det är att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det bådar illa för Ulf Kristerssons regering när nu SD:s skyltfönster faller samman, säger han till Expressen.

LÄS MER: Tungt bakslag för SD i Jimmie Åkessons hemstad

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen