SVERIGE: Hatstorm mot Moderaterna

2022 10 24

Flera M-toppar i Sölvesborg har behövt ta emot mängder med hot efter att partiet nobbat samarbete med SD.

Moderaterna lämnar det så kallade Samstyret i Sölvesborg.

Det innebär också att partiet officiellt avslutar samarbetet med Sverigedemokraterna – för att istället bilda en ny politisk allians med Socialdemokraterna.

Nu vittnar M-toppar i staden om att de har utsatts för omfattande hat och hot efter att beskedet stod klart, rapporterar SVT.

– Helgen har varit fruktansvärd. Folk ringer mig privat och skriker att jag ska “brinna i helvetet”, säger gruppledaren Kith Mårtensson (M) till kanalen.

Vågar inte gå ut

Gruppledaren berättar att det gått så långt att hon inte kunnat lämna sin bostad.

– Jag har haft mängder av telefonsamtal, jag har fått mejl och blivit utsatt i sociala medier. Jag har legat hemma med stresspåslag hela helgen och har inte vågat gå ut.

– Folk säger att jag är en “fittkärring som ska brinna i helvetet”. För att ta ett exempel.

Ska polisanmäla

Partiet har nu kopplat in Moderaterna på riksnivå och har även vänt sig till polisen.

Under morgondagen väntar ett möte med Sölvesborgs kommunjurist.

– Vi kommer att polisanmäla en del av det som kommit in, säger Kith Mårtensson till SVT.

På sociala medier röt M-profilen Jörgen Martinsson ifrån mot det grova hatet.

– Först måste jag tyvärr konstatera att det jag varnade för slog in. Alltför hårt. Nämligen den hagelstorm av hat och hot som några lokala politiker utsatts för i helgen. 

SD-ledaren upprörd över maktskifte

Det var i fredags som Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet (SOL) bildar ett nytt styre i Sölvesborg.

Någonting som också innebar att Sverigedemokraterna förlorar makten och hamnar i opposition i Jimmie Åkessons (SD) egen hemstad.

– Det är ett gigantiskt svek mot Moderaternas väljare. Det går inte att prata om några förhandlingar. Det enda Moderaterna varit intresserade av är att diskutera hur de ska få behålla alla sina välbetalda ordförandeposter, kommenterade Åkesson till BLT.

Han tillade:

– Det känns bedrövligt. De som röstade på Moderaterna röstade för ett fortsatt samstyre. Vi har gjort ett fantastiskt val och hade alla förutsättningar att skapa en stabil majoritet. 

Reaktioner på riksnivå

Maktskiftet i Sölvesborg har även lett till reaktioner på riksnivå.

Centerpartiets Annie Lööf framhåller att dagens besked indikerar att det finns plats för breda mittenlösningar i svensk politik.

– I SD:s skyltfönster Sölvesborg bildar S, M, C nytt styre - samarbete i mitten. Bra för kommunen, bra för Sverige. Det går att hitta stabila majoritetsstyren i mitten av svensk politik - det finns flera runt om i landet med både S och M och med dessa partier som samarbetar med flera andra, skriver hon på Twitter.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobiaus Badin anser att händelseutvecklingen i Sölvesborg bådar illa för Sveriges nya regering.  

– Det här pekar på hur svårt det är att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det bådar illa för Ulf Kristerssons regering när nu SD:s skyltfönster faller samman, säger han till Expressen.

LÄS MER: Tungt bakslag för SD i Jimmie Åkessons hemstad

Text: Redaktionen