JUST NU: Hårt kritiserat flyktingbeslut verkställs i kväll

2022 06 14

I kväll väntas det första flygplanet med flyktingar som sökt asyl i Storbritannien lyfta mot Rwanda där deras asyl istället kommer att prövas.

Sju asylsökande kommer att placeras på planet och skickas från Storbritannien till Rwanda, erfar Sky News.

Beslutet är en del av den brittiska regeringens nya migrationspolitisk.

Syftet är att avskräcka människor från att ta sig till Storbritannien, till exempel med båtar över Engelska kanalen, vilket blivit allt vanligare.

Regeringen ser även den nya taktiken som ett verktyg i striden mot den utbreda människohandel i Europa, som inte minst drabbar Storbritannien. 

”En skam för Storbritannien”

Kritiken mot landets nya flyktingpolicy är hård.

Ledare för Engelska kyrkan har kallat beslutet för ”en skam för Storbritannien”, rapporterar Sky News.

– Skammen är vår. Vårt kristna arv borde inspirera oss att behandla asylsökande med medkänsla och rättvisa, som vi har gjort i århundraden, skriver 23 biskopar i ett öppet brev till The Times.

Slår tillbaka

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss slår tillbaka.

Hon kallar regeringens politik för ”fullständigt laglig” och ”fullständigt moraliskt”, enligt Sky News.

Hon hävdar även att strategin är effektiv och att den är välfungerande.

Ett påstående som inte delas av Labours Lucy Powell, Storbritanniens skuggminister för digital, kultur, media och idrott.

Kritiserar kostnaden

– Vi anser att den här policyn är ogenomförbar. Den är otroligt dyr. Det kommer att kosta över en miljon pund för varje flykting som regeringen lyckas eller misslyckas att transportera till Rwanda. Och vi tycker att det är oetiskt – och det är ganska obrittiskt faktiskt, säger hon till Sky News och tillägger:

– Vi har varit kända i världen som en fristad för dem som verkligen flyr från förföljelser och krig. Det har varit en del av bilden av vårt land i årtionden.

Försökt stoppa utvisningarna

Flera människorättsorganisationer har försökt stoppa utvisningarna på juridisk väg. De har pekat på risker för flyktingarna som skickas till Rwanda. I flera individuella fall har de lyckats.

Trots det förväntas flygplanet lyfta i kväll.  

– Det som är riktigt viktigt är att vi etablerar principen och börjar bryta affärsmodellen för dessa avskyvärda människosmugglare, betonar Liz Truss i intervjun med Sky News.

Foto: Boris Johnson

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen