JUST NU: Hårt kritiserat flyktingbeslut verkställs i kväll

2022 06 14

I kväll väntas det första flygplanet med flyktingar som sökt asyl i Storbritannien lyfta mot Rwanda där deras asyl istället kommer att prövas.

Sju asylsökande kommer att placeras på planet och skickas från Storbritannien till Rwanda, erfar Sky News.

Beslutet är en del av den brittiska regeringens nya migrationspolitisk.

Syftet är att avskräcka människor från att ta sig till Storbritannien, till exempel med båtar över Engelska kanalen, vilket blivit allt vanligare.

Regeringen ser även den nya taktiken som ett verktyg i striden mot den utbreda människohandel i Europa, som inte minst drabbar Storbritannien. 

”En skam för Storbritannien”

Kritiken mot landets nya flyktingpolicy är hård.

Ledare för Engelska kyrkan har kallat beslutet för ”en skam för Storbritannien”, rapporterar Sky News.

– Skammen är vår. Vårt kristna arv borde inspirera oss att behandla asylsökande med medkänsla och rättvisa, som vi har gjort i århundraden, skriver 23 biskopar i ett öppet brev till The Times.

Slår tillbaka

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss slår tillbaka.

Hon kallar regeringens politik för ”fullständigt laglig” och ”fullständigt moraliskt”, enligt Sky News.

Hon hävdar även att strategin är effektiv och att den är välfungerande.

Ett påstående som inte delas av Labours Lucy Powell, Storbritanniens skuggminister för digital, kultur, media och idrott.

Kritiserar kostnaden

– Vi anser att den här policyn är ogenomförbar. Den är otroligt dyr. Det kommer att kosta över en miljon pund för varje flykting som regeringen lyckas eller misslyckas att transportera till Rwanda. Och vi tycker att det är oetiskt – och det är ganska obrittiskt faktiskt, säger hon till Sky News och tillägger:

– Vi har varit kända i världen som en fristad för dem som verkligen flyr från förföljelser och krig. Det har varit en del av bilden av vårt land i årtionden.

Försökt stoppa utvisningarna

Flera människorättsorganisationer har försökt stoppa utvisningarna på juridisk väg. De har pekat på risker för flyktingarna som skickas till Rwanda. I flera individuella fall har de lyckats.

Trots det förväntas flygplanet lyfta i kväll.  

– Det som är riktigt viktigt är att vi etablerar principen och börjar bryta affärsmodellen för dessa avskyvärda människosmugglare, betonar Liz Truss i intervjun med Sky News.

Foto: Boris Johnson

Text: Redaktionen