Hårda domen mot Sverige – rankas bland de sämsta
2024 04 21
Sverige tillhör de sämst rankade länderna i en ny rapport.
Att Sverige har problem med integrationen har blivit väldigt tydligt de senaste åren.
Nu kommer ännu en bekräftelse på att det svenska samhället står inför stora utmaningar.
I en ny studie, som genomförts på beställning av bland annat Financial Times, rankas Sverige som ett av de fem länder i Europa som har störst problem, rapporterar SR.
Sverige femma – bland de sämsta
Det handlar om förmågan att integrera migranter med hög utbildning i arbetslivet.
Många länder i Europa har problem med detta, enligt rapporten, som är ett samarbete mellan Financial Times, Lighthouse Reports och Unbiased News.
– Analyser av data som tidigare inte var tillgängliga för journalister avslöjar exkludering av kvalificerade migranter från de jobb som Europa mest behöver tillsätta för att förhindra ekonomisk nedgång, heter det i rapporten.
Statistiken kommer från statistikmyndigheten Eurostat.
Allra störst problem har man i Italien och Grekland, där man alltså har störst skillnader mellan högutbildade migranter och infödda.
Men Sverige har det inte mycket lättare, och hamnar på femte plats på listan över var de största skillnaderna finns.
Språket viktigt
Företeelsen kallas för ”Brain Waste”, vilket också är namnet på rapporten.
Av studien framgår att nästan hälften av alla högskoleutbildade migranter som kommer till Europa är överkvalificerade för de jobb de har.
Och Sverige är alltså ett av de länder som har störst problem.
I rapporten understryks dock också att högutbildade migranter som har goda kunskaper i svenska har betydligt lättare att komma in på arbetsmarknaden, rapporterar radiokanalen.
Språket är med andra ord en nyckel till bättre integration.
Mycket att vinna
Enligt rapporten har Sverige och andra länder mycket att vinna på att förbättra möjligheterna för högutbildade migranter att få kvalificerade jobb.
– Kostnaden för denna strukturella diskriminering är enorm. Om migranter arbetade på samma jobb och tjänade samma löner som jämförbara infödda skulle den europeiska ekonomin kunna växa med 33,8 miljarder euro, skriver rapportförfattarna.
Foto: Linus Mimietz
Text: Redaktionen