JUST NU: Hård kritik mot svensk tidning – sprider rysk propaganda

2022 04 11

Dagens ETC och ledarskribenten Kajsa Ekis Ekman anklagas för att sprida rysk regimpropaganda.

Den hårda kritiken kommer från flera håll efter att Ekis Ekman publicerat en text på tidningens ledarsida som handlar om den ukrainska oberoende tidningen Kyiv Independents påstådda kopplingar till nazism.

Nazistkopplingar

I sin text konkretiserar Ekis Ekman sitt påstående genom att påpeka att tidningens försvarsreporter Illia Ponomarenko varit inbäddad med Azovbataljonen.

Vidare kritiserar hon tidningen för att Kanadas regering varit med och betalat för tidningens grundande och hon framhåller också kritik mot att flera anställda på tidningen gjort betald praktik i USA.

Hård kritik

Texten på i Dagens ETC har fått stor uppmärksamhet. Flera medieprofiler och tidningar i Sverige riktar nu hård kritik mot ledarskribenten.

– Under rubriken ”Varför accepteras Kyiv Independent nazistkopplingar?” och vinkeln att ”journalister som utbildats av USA” är politiskt suspekta, misstänkliggörs hela den rapportering som vi får från Ukraina, skriver Expressens Hynek Pallas.

Han beskriver Ekis Ekmans text som ”en unken attack på ukrainska journalister”.

Känns igen

Framförallt kritiserar Hynek Palls textens andra del som innehåller kritik mot Kyiv Independents kopplingar till Väst och USA.

– De här styckena i Ekis Ekmans text är inte bara enormt försåtliga. De känns igen. Från dem som tvingade sina kolonier att vägra Marshall-hjälpen efter andra världskriget. Från dem som misstänkliggjorde hjälpen till östblockets dissidenter. Från dem som hackade på USA:s ambassader och EU när de under 1990-talet krävde insatser för romers rättigheter i utbyte mot bidrag i Centraleuropa. Från dagens ungerska regim och dess oligarkmedier när de stämplar rättighetsorganisationer som ”Soros-lakejer” och ”utländska agenter”. Det känns igen från dem som ständigt envisas med att vara på fel sida av historien, skriver han.

Nytt lågvattenmärke

Forskaren Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier, är också upprörd.

– Nytt lågvattenmärke i svensk debatt. Påståendet att USA styr över ukrainsk journalistik är en konspirationsteori och en förolämpning, skriver han på Twitter.

Flera andra medeprofiler följer i Kraghs fotspår och kritiserar texten.

Starka reaktioner

– Hej ETC-redaktionen, ni kan sluta mejla mig och be om pengar, jag ger hellre mina stålar till Kyiv Independent, skriver Expressens Jens Liljestrand

– Ok, nu vet jag tyvärr inte om jag vill prenumerera på ETC längre, skriver DN:s ledarskribent Isobel Hadley-Kamptz.

Anklagas för plagiat

Flera personer har även uppmärksammat att texten från Kajsa Ekis Ekman tycks vara ett plagiat från en öppen prorysk sajt. I texten från den Kremlvänliga nyhetskanalen Mintpressnews förekommer samma argument som i ledartexten från Dagens ETC.

Nyhetssidan stödjer bland annat regeringarna i Syrien, Ryssland och Iran.

Intern kritik

Den uppmärksammade texten har även lett till intern kritik hos Dagens ETC.

– Jag är reporter på Dagens ETC och vill betona att jag inte delar de åsikter som en av våra ledarskribenter, Kajsa Ekis Ekman, nu uttrycker, skriver en av tidningens journalister Jenny Lindström, på Twitter.  

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen