JUST NU: Hård kritik mot svensk tidning – sprider rysk propaganda

2022 04 11

Dagens ETC och ledarskribenten Kajsa Ekis Ekman anklagas för att sprida rysk regimpropaganda.

Den hårda kritiken kommer från flera håll efter att Ekis Ekman publicerat en text på tidningens ledarsida som handlar om den ukrainska oberoende tidningen Kyiv Independents påstådda kopplingar till nazism.

Nazistkopplingar

I sin text konkretiserar Ekis Ekman sitt påstående genom att påpeka att tidningens försvarsreporter Illia Ponomarenko varit inbäddad med Azovbataljonen.

Vidare kritiserar hon tidningen för att Kanadas regering varit med och betalat för tidningens grundande och hon framhåller också kritik mot att flera anställda på tidningen gjort betald praktik i USA.

Hård kritik

Texten på i Dagens ETC har fått stor uppmärksamhet. Flera medieprofiler och tidningar i Sverige riktar nu hård kritik mot ledarskribenten.

– Under rubriken ”Varför accepteras Kyiv Independent nazistkopplingar?” och vinkeln att ”journalister som utbildats av USA” är politiskt suspekta, misstänkliggörs hela den rapportering som vi får från Ukraina, skriver Expressens Hynek Pallas.

Han beskriver Ekis Ekmans text som ”en unken attack på ukrainska journalister”.

Känns igen

Framförallt kritiserar Hynek Palls textens andra del som innehåller kritik mot Kyiv Independents kopplingar till Väst och USA.

– De här styckena i Ekis Ekmans text är inte bara enormt försåtliga. De känns igen. Från dem som tvingade sina kolonier att vägra Marshall-hjälpen efter andra världskriget. Från dem som misstänkliggjorde hjälpen till östblockets dissidenter. Från dem som hackade på USA:s ambassader och EU när de under 1990-talet krävde insatser för romers rättigheter i utbyte mot bidrag i Centraleuropa. Från dagens ungerska regim och dess oligarkmedier när de stämplar rättighetsorganisationer som ”Soros-lakejer” och ”utländska agenter”. Det känns igen från dem som ständigt envisas med att vara på fel sida av historien, skriver han.

Nytt lågvattenmärke

Forskaren Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier, är också upprörd.

– Nytt lågvattenmärke i svensk debatt. Påståendet att USA styr över ukrainsk journalistik är en konspirationsteori och en förolämpning, skriver han på Twitter.

Flera andra medeprofiler följer i Kraghs fotspår och kritiserar texten.

Starka reaktioner

– Hej ETC-redaktionen, ni kan sluta mejla mig och be om pengar, jag ger hellre mina stålar till Kyiv Independent, skriver Expressens Jens Liljestrand

– Ok, nu vet jag tyvärr inte om jag vill prenumerera på ETC längre, skriver DN:s ledarskribent Isobel Hadley-Kamptz.

Anklagas för plagiat

Flera personer har även uppmärksammat att texten från Kajsa Ekis Ekman tycks vara ett plagiat från en öppen prorysk sajt. I texten från den Kremlvänliga nyhetskanalen Mintpressnews förekommer samma argument som i ledartexten från Dagens ETC.

Nyhetssidan stödjer bland annat regeringarna i Syrien, Ryssland och Iran.

Intern kritik

Den uppmärksammade texten har även lett till intern kritik hos Dagens ETC.

– Jag är reporter på Dagens ETC och vill betona att jag inte delar de åsikter som en av våra ledarskribenter, Kajsa Ekis Ekman, nu uttrycker, skriver en av tidningens journalister Jenny Lindström, på Twitter.  

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Plötslig uppmaning till svenska folket – ”bunkra kaffe”

2024 06 19

Svenska folket uppmanas att bunkra kaffe.

Inför årets midsommarfirande är det många som håller ett extra öga på matpriserna, med tanke på de senaste årens inflation.

En del varor blir dyrare under midsommarveckan.

Samtidigt så är butikerna måna om att locka så många kunder till butikerna som möjligt, och därför finns det också goda möjligheter att göra fynd.

Det är framför allt en vara som är värd att hålla utkik efter under veckan, rapporterar SR.

Det handlar om kaffe.

Bra att bunkra

Den som vill hitta extrapriser på kaffe bör passa på nu, enligt Ulf Mazur, som är VD för sajten Matpriskollen.

– Kaffe ska man passa på att köpa, skulle jag vilja säga, säger han till radiokanalen.

Det kan vara läge att verkligen bunkra upp med kaffe under midsommarveckan, menar han, eftersom det finns god chans att hitta varan till extrapris.

– Det är ju vakuumförpackat, så det går att spara länge, det är jättebra, anser Ulf Mazur.

Lockar med extrapriser

Som MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat så har kaffepriserna ofta varit höga den senaste tiden.

Men nu är det alltså läge att leta efter extrapriser och passa på att bunkra upp.

Även en del andra varor kan finnas till ett bra pris under midsommarveckan, enligt Ulf Mazur.

Kunder har blivit mer ”multilojala” på senare år och letar bra priser i många olika butiker, förklarar han.

– Så därför lockar de med extrapriser, och de är många gånger halva priset eller nästan i alla fall, och dem ska man utnyttja. Man är dum annars, tycker jag, säger han till radiokanalen.

Sill och potatis dyrare

Många varor kan dock också bli dyrare under midsommarveckan, och midsommarmaten har förstås också påverkats av de senaste årens inflation.

Klassikerna sill och potatis har under det senaste året ökat mer i pris än vad andra livsmedelsprodukter har gjort i genomsnitt, rapporterar Här och Nu.

– Potatispriserna har stigit med över 15 procent det senaste året. Sillpriserna har gått upp med nästan 4 procent, säger SCB:s Caroline Neander till tidningen.

Hon understryker dock att siffrorna är från maj och att sillen brukar bli billigare i juni.

Foto: John Schnobrich

Text: Redaktionen