Hård intern kritik mot Ebba Busch (KD) – Känner oro för partiet

2021 07 09

– Det finns inget annat parti som haft en partiledare som är dömd för grovt förtal.

Det säger KD-profilen Lars Adaktusson som nu går ut i tidningen Dagen med att han känner en oro för sitt parti.

– Jag känner en oro över den situation som uppstått. Det finns inget annat parti som haft en partiledare som är dömd för grovt förtal. Ebba började med att säga att hon är oskyldig till brottet, men ställd inför ett åtal så erkänner hon det ändå. Sedan säger hon att det är fel på lagstiftningen. Det blir svårt att få ihop, säger Lars Adaktusson till Dagen.

Han betonar även för tidningen att Ebba Busch borde be om ursäkt till den förtalade personen.

Kritisk mot husaffären

Lars Adaktusson är även fundersam till hur Ebba (KD) hanterat den uppmärksammade husaffären med Esbjörn, 82 år.

– Att låta en process gå så långt, med de konsekvenser det fått, är inte rimligt. Det har tagit fokus från partiets arbete och viktiga politiska frågor. Som det är nu finns det egentligen inget slut, säger Lars och syftar på att det kan bli en lång rättsprocess med överklaganden och turer i media när hon flyttar in i kåken med mera, säger Adaktusson. På frågan om han har förtroende för Ebba Busch som partiledare avger han inte ett ja-svar.

Tyst på partimöten

Den tidigare mångåriga EU-parlamentarikern för KD  blev en jättestor personkryssraket med hela 49% av KD-väljarnas kryss i EU-valet 2014 då Ebba kom tvåa med 5 % av kryssen. Han tror att även andra i partiet är bekymrade och en fråga som han är oroad över är KD:s interna debattklimat.

– Vi har inte den levande och modiga debatt som jag skulle önska, säger Adaktusson som framhåller att det ofta blir påfallande tyst när ordet är fritt på riksdagsgruppens möten. Han uppger även att det bör vara tillåtet att diskutera internt om sakpolitik såväl som politisk strategi gentemot SD samt ifrågasättande av Ebbas hantering av husaffären.

ANALYS

Lars Adaktusson har varit en av KD:s tyngsta profiler och den mest kända KD-politikern bland allmänheten utöver partiledarna. Han är fortfarande populär på många håll inom partiet och han är nu den första KD-profilen som går ut med hård kritik i kölvattnet efter förtalsfrågan och husaffären.

Dessa frågor har försvårat partiets möjlighet att få ut sin politik. Men Adaktussons kritik kring KD:s interna debattklimat avseende sakpolitik och position gentemot andra partier är minst lika kraftig. Det sänder signaler om att det finns ett missnöje som inte kommer upp till ytan. Frågan är nu om Adaktusson uttalande kommer att leda till att fler i partiet håller med honom – eller om han tvärtom är ganska ensam med sin kritik. Prognosen är att hans externa utspel inte stärker partiet och att få KD-personer följer hans exempel.

Foto: Lars Adaktusson, FB

[yop_poll id="335"]