Hård intern kritik mot Ebba Busch (KD) – Känner oro för partiet

2021 07 09

– Det finns inget annat parti som haft en partiledare som är dömd för grovt förtal.

Det säger KD-profilen Lars Adaktusson som nu går ut i tidningen Dagen med att han känner en oro för sitt parti.

– Jag känner en oro över den situation som uppstått. Det finns inget annat parti som haft en partiledare som är dömd för grovt förtal. Ebba började med att säga att hon är oskyldig till brottet, men ställd inför ett åtal så erkänner hon det ändå. Sedan säger hon att det är fel på lagstiftningen. Det blir svårt att få ihop, säger Lars Adaktusson till Dagen.

Han betonar även för tidningen att Ebba Busch borde be om ursäkt till den förtalade personen.

Kritisk mot husaffären

Lars Adaktusson är även fundersam till hur Ebba (KD) hanterat den uppmärksammade husaffären med Esbjörn, 82 år.

– Att låta en process gå så långt, med de konsekvenser det fått, är inte rimligt. Det har tagit fokus från partiets arbete och viktiga politiska frågor. Som det är nu finns det egentligen inget slut, säger Lars och syftar på att det kan bli en lång rättsprocess med överklaganden och turer i media när hon flyttar in i kåken med mera, säger Adaktusson. På frågan om han har förtroende för Ebba Busch som partiledare avger han inte ett ja-svar.

Tyst på partimöten

Den tidigare mångåriga EU-parlamentarikern för KD  blev en jättestor personkryssraket med hela 49% av KD-väljarnas kryss i EU-valet 2014 då Ebba kom tvåa med 5 % av kryssen. Han tror att även andra i partiet är bekymrade och en fråga som han är oroad över är KD:s interna debattklimat.

– Vi har inte den levande och modiga debatt som jag skulle önska, säger Adaktusson som framhåller att det ofta blir påfallande tyst när ordet är fritt på riksdagsgruppens möten. Han uppger även att det bör vara tillåtet att diskutera internt om sakpolitik såväl som politisk strategi gentemot SD samt ifrågasättande av Ebbas hantering av husaffären.

ANALYS

Lars Adaktusson har varit en av KD:s tyngsta profiler och den mest kända KD-politikern bland allmänheten utöver partiledarna. Han är fortfarande populär på många håll inom partiet och han är nu den första KD-profilen som går ut med hård kritik i kölvattnet efter förtalsfrågan och husaffären.

Dessa frågor har försvårat partiets möjlighet att få ut sin politik. Men Adaktussons kritik kring KD:s interna debattklimat avseende sakpolitik och position gentemot andra partier är minst lika kraftig. Det sänder signaler om att det finns ett missnöje som inte kommer upp till ytan. Frågan är nu om Adaktusson uttalande kommer att leda till att fler i partiet håller med honom – eller om han tvärtom är ganska ensam med sin kritik. Prognosen är att hans externa utspel inte stärker partiet och att få KD-personer följer hans exempel.

Foto: Lars Adaktusson, FB

[yop_poll id="335"]

Kina rasar mot Sverige

2024 02 25

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Trumps attack: ”Förlorar tredje världskriget”

2024 02 24

Donald Trump höll ett ursinnigt tal under lördagen, där han bland annat hävdade att USA kan komma att förlora ett tredje världskrig.

Donald Trump höll tal för sina supportrar under lördagen.

Talet ägde rum inför primärvalet i South Carolina, som hålls under kvällen och natten, svensk tid.

I sitt tal gjorde Trump flera märkbara uttalanden – inte minst om USA:s sittande president, Joe Biden.

Talet var minst sagt alarmistiskt.

– Det enda som står mellan er och Amerikas utplånande är jag, utropade Trump till sina supportrar, rapporterar tidningen Metro.

”Kommer att kollapsa”

Trump målade upp en mycket svart bild av vad som kommer att hända om Joe Biden vinner presidentvalet i november.

Han riktade bland annat udden mot Bidens invandringspolitik.

– Med fyra år till av Biden kommer horderna av illegala invandrare som trampar över våra gränser att överstiga 40 till 50 miljoner människor, hävdade Trump.

Allting kommer att kollapsa med Bidens politik, påstod Trump i talet.

– Medicare, social trygghet, sjukvård och offentlig utbildning kommer att ge vika och kollapsa, sade han.

”Tredje världskriget”

Dessutom hävdade Trump att en Biden-seger kommer att få allvarliga konsekvenser för det amerikanska folkets säkerhet.

– Hamas kommer att terrorisera våra gator, sade Trump.

Han kallade också Biden för ”den mest inkompetente presidenten i vårt lands historia”.

– Han kommer att få oss att förlora tredje världskriget.

Fokuserar på Biden

Donald Trump har en klar ledning i primärvalet mot Nikki Haley, och ser just nu ut att bli det republikanska partiets kandidat i presidentvalet i USA den 5 november.

Det kan vara skälet till att han redan nu väljer att fokusera på Biden som motståndare.

Och strategin tycks alltså vara att måla upp en mycket svart bild av vad som händer om Biden vinner.

– Vårt land kommer att sjunka till en nivå som varit oföreställbar, sade Trump i sitt tal.

Foto: Nato

Text: Redaktionen