SVERIGE: Här kan elpriset halveras

2022 09 09

Elpriserna i Europa har uppenbarligen satt fart på energiministrarna i EU. På fredagseftermiddagen kom rapporter om att förhandlingarna i Bryssel går framåt.

– Vi kommer att kunna ta ett stort steg i den riktning som kan innebära att vi får ner priserna i hela Europa. I södra Sverige kan det handla om halverade elpriser, säger Magdalena Andersson (S) på en presskonferens på fredagen.

Stoppa skenande kostnader för rysk gas

Det är inte en enskild fråga som gör att de glädjande beskeden kunde presenteras, enligt energiminister Khasayar Farmanbar (S), men en viktig punkt i förhandlingarna är att stoppa de skenande kostnaderna på gas.

– Vi har diskuterat att införa ett pristak på gas. Kommissionen har även lyft ett pristak för rysk gas. Det är rimligt eftersom att det pågår ett energikrig mot Europa från ryska sida, säger han till Aftonbladet.

Förhindra jättevinster

Att motverka att företag gör jättevinster på elkrisen är ytterligare en del i förslaget som ministrarna har tagit upp under förhandlingarna.

– Ett förslag är ett tak på intäkter för elproducenter som producerar el till låg kostnad och därför har mycket höga inkomster som inte alls motsvarar produktionskostnader. Dessa pengar ska återföras till hushåll och företag, säger energiministern till Aftonbladet.

Förvånande och glädjande

Beskedet är lika förvånande som glädjande. För bara en dryg vecka sedan sa elstrategen Arne Bergvik till SVT att att under sensommaren är priserna för de kommande månaderna mellan 100 och 300 procent högre än rekordnivåerna i fjol.

– Vi har aldrig sett något liknande, sa Arne Bergvik till SVT.

Nu låter det annorlunda. Nya möten EU-ministrarna emellan väntar nästa vecka. Då ska också nya åtgärdsförslag läggas fram, säger Farmanbar.

Foto: Svenska Kraftnäts systemutvecklingsplan

Text: Redaktionen