Här går Stefan Löfvens (S) väljarstöd upp i rök

2021 07 20

För andra natten i rad har ligister bränt upp bilar i Trollhättan.

I morse var det återigen en strålande sommarmorgon i de fagra trakterna väster och söder om Sveriges största sjö Vänern. Men för många invånare i Mellerud, Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet tog dagen en dyster vändning när de ännu en morgon kunde läsa i sin regionaltidning TTELA, tidigare Trollhättans Tidning - Elfsborgs Läns Allehanda, hur ligister bränt bilar i Trollhättan under natten.

ANALYS

Partiledardebatterna i Stockholm är viktiga men för många väljare är det i den praktiska vardagen som de politiska preferenserna formas och att vakna upp ännu en gång till nyheter om att ligister har eldat upp bilar, orsakat sprängningar eller avfyrat raketer mot bostäder sätter sina spår.

Tappat kontrollen

Att det sker en eller två gånger är en sak. Men om och om igen månad efter månad och år efter år är något helt annat. Det skapar en känsla av att polisen och samhället tappat kontrollen och att det är de kriminella ungdomsgängen som ställer och styr efter mörkrets inbrott.

Stefan Löfven, Socialdemokraterna och S-MP-regeringen är självklart bestörta över händelserna och det är inte de som har det operativa ansvaret på marken i Trollhättan utan det är Polisområde Fyrbodal i Polisregion Väst.

Vid frukostborden

Polisens och rättsväsendets ramar sätts emellertid av rikspolitikerna och även kommun- och regionpolitiker begränsas av partiledarnas och riksdagens beslut. Även om frustrationen är stor vid frukostborden i Mellerud, Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet så är det med andra ord i Stockholm som ansvaret vilar som mest – näst efter brottslingarna själva naturligtvis. Det är de som är skyldiga, de är de som bryter mot lagen och det är de som förstör livet för alla drabbade som får sina bilar uppeldade eller som skräms av raketer mitt i nattsömnen.

Dumheter

I sociala medier – där anständighet och vuxenhet sedan länge fallit bort – skrivs den ena osakligheten och dumheten efter den andra om statsministern och det säger mest om de som skriver dumheterna. Men hur som helst är det ändå statsminister Löfven och S-MP-regeringen som är de som främst kan styra Sveriges insatser mot brottsligheten.

Det råder ingen tvekan om att detta blir en av de hetaste potatisarna när det gäller kritik mot regeringen inför valet.

Sittande regerings fördel

Som sittande regering har man alltid en fördel både i debatten och i verkligheten inför ett val. Utspel och agerande får mycket stor uppmärksamhet när det kommer från en sittande statsminister och man kan dessutom genomföra förändringar i verkligheten. Med andra ord kan man från Regeringen Löfven räkna med betydligt större retoriskt fokus på brottsligheten fram till valet.

Rungande nej

På minussidan för statsministern finns samtidigt ett annat faktum – regeringen har suttit vid makten i 8 år när valspurten inleds. Frågan kommer då självklart att ställas varför de inte redan tidigare infört insatser som de efterfrågar i valkampanjen. Därmed inte sagt att S-MP-regeringen inte genomfört insatser mot brottsligheten under sina år vid makten – tvärtom har en hel del genomförts. Men frågan är om det är tillräckligt?

Löfvens största utmaning

Svenska folkets svar på den frågan kan mycket väl avgöra valet. I nuläget torde svaret vara ett rungande nej till och med från Socialdemokraternas egna väljare.

Stefan Löfven (S) har ett år på sig att övertyga de med rätta sannolikt skeptiska invånarna i Mellerud, Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet.

Det blir hans livs största valutmaning.

Foto: M. Hearne

[yop_poll id="384"]

SMHI flaggar för kraftigt oväder – drar in över Sverige

2024 06 20

Rikliga nederbördsmängder och oväder är på väg in över Sverige.

Många sitter som på nålar när väderprognoserna för midsommarafton trillar in.

Och just fredagen ser ut att bli mestadels torrt i större delen av Sverige, i alla fall under dagen.

Däremot utesluts inte regn i södra och västra Götaland på kvällen – och på midsommardagen brakar ovädret loss rejält med stora mängder regn som drar in från sydväst.

Det beskedet ger SMHI i sin senaste prognos på torsdagen.

Tre län pekas ut: "Kraftiga skurar"

Enligt SMHI kommer regnovädret att slå mot södra delarna av landet.

Det är framför allt tre län som det riskerar att bli riktigt blött i.

– Främst i Skåne, Halland och Kronoberg kan inbäddade skurar bli kraftiga och rikliga nederbördsmängder väntas lokalt, framhåller SMHI:s meteorolog Lars Magnus Joelsson i ett uttalande.

Väderappen Klart flaggade under gårdagen för regnmängder på uppemot 36 millimeter i flera delar av Skåne på lördag. Den prognosen har på torsdagen sjunkit betydligt, men likt SMHI delar man uppfattningen om att det kommer att regna ordentligt under midsommarnatten.

Norra Sverige på söndag

Även om lördagens regnväder slår till mot södra Sverige innebär det inte att resten av landet kommer undan.

Det dröjer bara lite längre.

– På söndagen är det norra Sveriges tur att beröras av ett nederbördsområde som drar in från väster, understryker Lars Magnus Joelsson.

Regnet blir dock inte lika massivt som i söder.

– Måttliga nederbördsmängder väntas i samband med detta, tillägger meteorologen.

Glädjebeskedet: Värmen gör comeback

När regnet väntas falla under lördagen blir det inte heller några höga temperaturer. Mellan 12-17 grader i berörda områden är vad man kan förvänta sig.

Men den som längtar efter värmen behöver inte misströsta.

Redan om några dagar är sommartemperaturerna tillbaka.

Under nästa vecka ser ett högtryck ut att etablera sig över landet och varm luft drar in, menar Lars Magnus Joelsson.

– Särskilt fram emot mitten av veckan ser vädret ut att bli klart, lugnt och varmt.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen