Här går Stefan Löfvens (S) väljarstöd upp i rök

2021 07 20

För andra natten i rad har ligister bränt upp bilar i Trollhättan.

I morse var det återigen en strålande sommarmorgon i de fagra trakterna väster och söder om Sveriges största sjö Vänern. Men för många invånare i Mellerud, Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet tog dagen en dyster vändning när de ännu en morgon kunde läsa i sin regionaltidning TTELA, tidigare Trollhättans Tidning - Elfsborgs Läns Allehanda, hur ligister bränt bilar i Trollhättan under natten.

ANALYS

Partiledardebatterna i Stockholm är viktiga men för många väljare är det i den praktiska vardagen som de politiska preferenserna formas och att vakna upp ännu en gång till nyheter om att ligister har eldat upp bilar, orsakat sprängningar eller avfyrat raketer mot bostäder sätter sina spår.

Tappat kontrollen

Att det sker en eller två gånger är en sak. Men om och om igen månad efter månad och år efter år är något helt annat. Det skapar en känsla av att polisen och samhället tappat kontrollen och att det är de kriminella ungdomsgängen som ställer och styr efter mörkrets inbrott.

Stefan Löfven, Socialdemokraterna och S-MP-regeringen är självklart bestörta över händelserna och det är inte de som har det operativa ansvaret på marken i Trollhättan utan det är Polisområde Fyrbodal i Polisregion Väst.

Vid frukostborden

Polisens och rättsväsendets ramar sätts emellertid av rikspolitikerna och även kommun- och regionpolitiker begränsas av partiledarnas och riksdagens beslut. Även om frustrationen är stor vid frukostborden i Mellerud, Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet så är det med andra ord i Stockholm som ansvaret vilar som mest – näst efter brottslingarna själva naturligtvis. Det är de som är skyldiga, de är de som bryter mot lagen och det är de som förstör livet för alla drabbade som får sina bilar uppeldade eller som skräms av raketer mitt i nattsömnen.

Dumheter

I sociala medier – där anständighet och vuxenhet sedan länge fallit bort – skrivs den ena osakligheten och dumheten efter den andra om statsministern och det säger mest om de som skriver dumheterna. Men hur som helst är det ändå statsminister Löfven och S-MP-regeringen som är de som främst kan styra Sveriges insatser mot brottsligheten.

Det råder ingen tvekan om att detta blir en av de hetaste potatisarna när det gäller kritik mot regeringen inför valet.

Sittande regerings fördel

Som sittande regering har man alltid en fördel både i debatten och i verkligheten inför ett val. Utspel och agerande får mycket stor uppmärksamhet när det kommer från en sittande statsminister och man kan dessutom genomföra förändringar i verkligheten. Med andra ord kan man från Regeringen Löfven räkna med betydligt större retoriskt fokus på brottsligheten fram till valet.

Rungande nej

På minussidan för statsministern finns samtidigt ett annat faktum – regeringen har suttit vid makten i 8 år när valspurten inleds. Frågan kommer då självklart att ställas varför de inte redan tidigare infört insatser som de efterfrågar i valkampanjen. Därmed inte sagt att S-MP-regeringen inte genomfört insatser mot brottsligheten under sina år vid makten – tvärtom har en hel del genomförts. Men frågan är om det är tillräckligt?

Löfvens största utmaning

Svenska folkets svar på den frågan kan mycket väl avgöra valet. I nuläget torde svaret vara ett rungande nej till och med från Socialdemokraternas egna väljare.

Stefan Löfven (S) har ett år på sig att övertyga de med rätta sannolikt skeptiska invånarna i Mellerud, Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet.

Det blir hans livs största valutmaning.

Foto: M. Hearne

[yop_poll id="384"]