Här är Zelenskyjs segerplan

2024 10 16

Volodymyr Zelenskyj har presenterat sin utlovade segerplan för att avsluta kriget i Ukraina.

I ett tal till Ukrainas parlament berättar presidenten att segerplanen består av åtta punkter.

Tre av punkterna förblir än så länge hemliga.

De övriga fem punkterna är följande:

- Ukraina behöver omedelbart bjudas in till Nato.

- Ukrainas militära kapacitet behöver stärkas. En viktig del i denna punkt är att Ukraina måste ha kapacitet att föra kriget på ryskt territorium för att försvara sig. Ukraina vill även se ett upphävande av restriktionen mot att använda västtillverkade långdistansvapen mot mål i Ryssland.

- Ett ”icke nukleärt”-paket ska tas fram för att avskräcka Ryssland från att attackera Ukraina igen. Det ska finnas på ukrainskt territorium och vara tillräckligt starkt för att skydda landet från alla militära hot från Ryssland.

- Fler sanktioner måste införas mot Ryssland. Ukraina vill teckna ett nytt avtal med EU och USA som ska skydda landets naturtillgångar.

- Efter kriget måste Ukraina ha en toppmodern och professionell armé som är utrustad med internationella vapen. Ukraina öppnar för att ersätta delar av USA:s styrkor i Europa med ukrainska soldater.

Vädjar till allierade

Om punkterna i segerplanen uppfylls kan kriget avslutas inom ett år, enligt Zelenskyj.

– Ukrainas segerplan är en plan för att stärka vår stat och vår position. Syftet är att göra oss starkare så kriget kan avslutas. Att se till att Ukraina kan använda alla sina muskler, säger presidenten.

Zelenskyj beskriver planen som realistisk. Samtidigt betonar han att segerplanen endast kan uppnås om Ukrainas allierade ställer sig bakom den.

– Denna plan kan genomföras men det beror på våra partners. Jag betonar: Det är upp till våra allierade. Det är definitivt inte upp till Ryssland.

Presidenten meddelar också att de hemlighetsstämplade punkterna kommer offentliggöras för Ukrainas allierade.

Ryssland svarar

Kreml har svarat på segerplanen via talespersonen Dimtrij Peskov.

Han svarar kort att Ukrainas regeringen behöver ”nyktra till” och inse att deras politik är ”meningslös”.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen


JD Vance gick till hårt angrepp – mot Trumps politik

2025 04 04

JD Vance har tidigare gått till hårt angrepp mot Trumps tullpolitik.

Vicepresident JD Vance är en av Trump-administrationen mest framstående företrädare, och väldigt populär inom den så kallade MAGA-rörelsen.

Vance har gång på gång visat att han är Trumps linje trogen, vilket har bekräftats även i samband med Trumps tullbesked.

Men vicepresidenten har tidigare gått hårt åt Trumps tullpolitik.

”Kommer inte tillbaka”

Innan han anslöt sig till Trump-teamen var JD Vance en hård kritiker av tullar och protektionism, rapporterar CNN.

Frågan har aktualiserats efter Trumps besked på onsdagen om tullar mot ett 60-tal länder.

Mellan 2016 och 2019, under delar av Trumps första presidentperiod, gick Vance gång på gång till angrepp mot ”protektionistisk” handelspolitik.

Vance, som blev känd för allmänheten 2016 med boken ”Hillbilly Elegy”, menade att många jobb inom amerikansk tillverkningsindustri hade försvunnit för gott och att man inte kunde få tillbaka dem med hjälp av höga tullar.

– Så många av dessa jobb som har försvunnit från dessa områden kommer helt enkelt inte tillbaka. De har inte försvunnit så mycket på grund av globaliseringen eller för att de flyttas utomlands, sade Vance i en intervju 2017, enligt kanalen.

– De har till stor del försvunnit på grund av automatisering och på grund av ny teknisk förändring, menade han.

”Kan inte repeteras nog”

I vissa fall riktade Vance sin kritik direkt mot Donald Trump, enligt kanalen.

– Det kan inte repeteras nog: Om du är orolig för USA:s ekonomiska intressen, fokusera mer på automatisering/utbildning än handelsprotektionism, skrev Vance i en kommentar riktad mot Trumps politik 2017.

JD Vances syn på globaliseringen, och på Trump, började sedan förändras gradvis, men han höll länge fast vid att man bör omskola arbetare istället för att försöka rädda jobb som redan försvunnit.

Efter 2019 började Vances synsätt förändras, inte bara när det gäller handel.

Vance, som tidigare hade beskrivit sig som en ”never Trump guy”, blev allt mer positivt inställd till Trump. Han har i efterhand sagt att resultaten av Trumps första mandatperiod så småningom har fått honom att ändra synsätt, enligt kanalen.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: ESA vill skicka dansk till månen

2025 04 04

ESA hoppas på att få skicka en europé till månen, och en dansk uppges ligga bra till.

ESA står för European Space Agency, och en europeisk rymdmyndighet som samarbetar med amerikanska Nasa.

I Tyskland har ESA skapat ett konstgjort månlandskap där utvalda astronauter tränar inför ett eventuellt besök på månen, rapporterar DR.

Inför Nasas framtida månuppdrag hoppas man på att europeiska astronauter ska få följa med, och en dansk uppges ha goda chanser.

”Finns en liten chans”

Astronauterna tränas på LUNA Analog Facility i Köln, och dansken Andreas Morgensen är en av sju ESA-astronauter som tränas för att eventuellt kunna vistas på månen, enligt radiokanalen.

Det handlar om de så kallade Artemis-uppdragen, där Europa har ett avtal med Nasa och hoppas att europeiska astronauter ska få medverka, vilket de alltså tränar inför.

– Vi har ett fullt månlandskap, där man verkligen får känslan av att stå på Månens yta. Även dammet är så tätt som riktigt måndamm kan vara, säger Andreas Mogensen till radiokanalen.

Han berättar själv att det finns en chans att han får följa med.

– Jag är astronaut på ESA. Så det finns en liten chans att jag kan åka. Men det är många som är intresserade av det. Så nu får vi se. Det är också en fråga om det faktiskt finns platser för europeiska astronauter, säger han.

”Har erfarenheten”

Enligt projektledaren för LUNA, Jürgen Schlutz, är Morgensen en bra kandidat för att få följa med på ett månuppdrag.

– Han är den astronaut i gruppen som varit längst i rymden. Så han är definitivt i gruppen som kommer att passa för ett månuppdrag. Han har erfarenheten, säger Jürgen Schlutz.

– Så det finns absolut en chans, men mer kan vi inte säga i nuläget, tillägger han.

Inom ramen för Artemisuppdraget ska människor först kretsa runt månen en gång.

Men sedan ska astronauter även landa och gå på månen, enligt planerna. Nasa planerar även att ha en rymdstation som ska kretsa kring månen samt att bygga baser på månens yta, uppger radiokanalen.

Foto: NASA

Text: Redaktionen