Här är Sveriges 10 riskzoner för ras och översvämningar

2021 07 18

Sverige måste förbereda sig för att extremväder blir allt vanligare och 10 geografiska områden löper extra stor risk.

Det konstaterar Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, och Statens Geologiska Institut, SGI, som gått ut med 10 olika zoner i Sverige som löper extra stor risk när det gäller översvämning, ras, skred och erosion och där det skulle kunna bli mycket stora konsekvenser för människor, ekosystem, infrastruktur, bebyggelse och kulturarv uppger SVT.

Skydda befolkningen

I Tyskland höjs kritiken mot att beredskapen var dålig och även i Sverige finns det risker.

– Det är viktigt att alla kommuner ser över städerna så att man kan skydda befolkningen. Både liv och egendom kan gå till spillo om det blir kraftiga översvämningar, säger Berit Arheimer, chef för den hydrologiska forskningen på SMHI, till SVT.

Gator blir kanaler

– Kommunerna måste se till att dagvattenbrunnar fungerar och att vattnet leds bort från städerna på ett bra sätt så att inte gatorna blir till kanaler där vattnet forsar fram, säger Berit Arheimer till SVT.

Här är de 10 nationella riskområdena:

🔸Skåne–Hallandskusten 

🔸Västkusten–Göta älvdalen

🔸Blekinge–Kalmarkusten

🔸Södra Vätternområdet

🔸Östgöta–Sörmland

🔸Mälardalen–Stockholm

🔸Norra Vänerområdet

🔸Mellersta Dalälven

🔸Mellersta norrlandskusten

🔸Jämtlandsfjällen

[yop_poll id="365"]

SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 16

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen


Pensionärer beställer allt vanligare produkt – kommer få böter

2024 04 16

I ett enda tillslag har Tullverket hittat 80 olagliga produkter.

Det var i mars som myndigheten slog till mot en postterminal i Malmö och gjorde ett särskilt fynd i en försändelse från Tyskland.

Innehållet bestod av 80 olagliga elchockvapen.

Snittåldern på beställarna är 69 år varav den äldsta är 84 år gammal. I förhör har pensionärerna berättat att de sett reklam för produkterna i sociala medier och betalat via svenska betaltjänster.

Även köpsajten ska ha haft svenskt namn, och många har därför trott att produkten är laglig.

– Det är problematiskt att vi har människor som anser sig så utsatta att de själva måste beväpna sig. Ett elchockvapen är ingen leksak. Det är dessutom olagligt att utan tillstånd importera och inneha ett sådant vapen i Sverige, säger Stefan Granath, biträdande kontrollchef på Tullverket, i ett pressmeddelande.

Väntas få böter

Pensionärerna som åkt fast kommer nu att utredas för brott och de flesta väntas få dagsböter.

Och de är långt ifrån ensamma om att ha beställt vapnet.

Bara i år har 133 stycken elchockvapen stoppats av Tullverket, vilket kan jämföras med 29 stycken förra året, 56 stycken 2022 och 220 stycken 2021.

Vapnet ser ut som en USB-sticka eller en ficklampa och delar ut en stöt genom att tryckas mot en annan person.

Men det krävs tillstånd för att importera varan.

– Det är svårt att slå fast vad den här ökningen beror på men flera av de som beställt elchockvapnen säger att de sett reklam för dessa vapen i sociala medier. Så mycket tyder på att företagen och webbutikerna som säljer dessa vapen har inlett en annonskampanj, säger Stefan Granath.

"Skulle skydda min hund"

Mottagarna av de drygt 80 elchockvapen som stoppades i Malmö finns i hela landet.

Av 84 identifierade beställare är 60 av dem män och 24 av dem kvinnor. 

– Överlag är beställarna av dessa elchockvapen äldre personer. Det är det som gör att dessa beslag sticker ut från det normala. Vi har inte sett något liknande tidigare, säger Marcel Gabara, en av förundersökningsledarna.

Enligt Tullverket köps produkten som skydd mot olika former av överfall.

– Köpte den till mina döttrar för att de ska kunna skydda sig mot destruktiva pojkvänner och andra män, säger en person i förhör enligt myndigheten.

Husvagnssemester i Europa. Skydd mot vägpirater.

– Skydda min hund när vi är ute på promenad.

– Jag vill inte skada någon, bara att den som anfaller mig ska sluta och förhoppningsvis avsluta överfallet.

– Skydda sig mot vargar och björnar i skogen.

Visste inte om

Tullverket bekräftar att ingen av beställarna visste om att det är olagligt att importera och äga ett elchockvapen i Sverige.

Det stod ingenting om detta på sajten där beställningen gjordes, framhåller pensionärerna.

Reglerna är dock tydliga: införsel utan tillstånd innebär vapensmuggling som kan ge fängelsestraff i lägst 14 dagar och högst tre år. Vid ringa brott finns böter på straffskalan.

Om omständigheterna är som de senare döms man sällan till fängelse.

Foto: B. Macdonald

Text: Redaktionen