Här är skattesänkningarna som S-MP-regeringen vill genomföra

2021 09 29

– Det kommer bli pengar i plånboken för vanligt folk, säger finansminister Magdalena Andersson (S) som presenterar kraftiga skattesänkningar på över 10 miljarder kronor som gynnar 7,5 miljoner svenskar.

För första gången presenterar nu Regeringen Löfven en budget under mandatperioden utan medverkan av L och C även om de båda partierna till stor del varit med i bakgrundsarbetet.

Tre skattesänkningar             

Ett av budgetens största nummer är tre rejäla skattesänkningar på hela 10,5 miljarder för följande tre grupper:

🔸 Sänkt skatt för alla löntagare med fokus på låg- och medelinkomsttagare. För en enskild löntagare innebär det sänkt skatt med 1 320 kronor vilket tillsammans med skattesänkningen i januari ger 2 820 kronor i sänkt skatt för de flesta löntagare under 2022.

🔸 Sänkt skatt för personer med sjuk- och aktivitetsersättning med cirka 1 000 kronor per månad. Det gör att den gruppen inte längre betalar mer i skatt än vanliga löntagare.  

🔸 Sänkt skatt för avgiften till a-kassan återinförs vilket innebär sänkt skatt med 400 kronor per år för medlemmar i a-kassan.

Hjälper ekonomiskt svaga

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) är glad över skattesänkningen för sjuka.

– Det är en stor förändring för en grupp som har det väldigt tufft ekonomiskt, säger hon.

V ger tummen upp

Även V är nöjda.

– Det är bra att man tar bort skatteklyftan mellan de kroniskt sjuka och de som har turen att vara friska, säger V:s ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson till SVT.

Förslagen ingår i budgeten för 2022 som presenteras den 20 september. Totalt skall budgeten innehålla satsningar på 74 miljarder kronor.

ANALYS

Budgeten är en av de allra största i svensk historia. 74 miljarder i satsningar är enormt mycket jämfört med de 10-25 miljarder som annars ofta varit fallet.

Relevant synpunkt

En relevant synpunkt är varför regeringen satsar så här mycket pengar i ett läge där ekonomin ändå är på kraftig uppgång. Finansministerns svar är att man fortfarande behöver stimulera ekonomin. Sannolikt har även Centerpartiet pressat på för att få igenom skattesänkningarna.

Det kommer positiva signaler både från V och C vilket indikerar att S-MP-regeringen har goda möjligheter att få igenom sin budget framöver även om det inte är helt klart ännu.

Foto: Regeringskansliet

[yop_poll id="564"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen