Här är skattesänkningarna som S-MP-regeringen vill genomföra

2021 09 29

– Det kommer bli pengar i plånboken för vanligt folk, säger finansminister Magdalena Andersson (S) som presenterar kraftiga skattesänkningar på över 10 miljarder kronor som gynnar 7,5 miljoner svenskar.

För första gången presenterar nu Regeringen Löfven en budget under mandatperioden utan medverkan av L och C även om de båda partierna till stor del varit med i bakgrundsarbetet.

Tre skattesänkningar             

Ett av budgetens största nummer är tre rejäla skattesänkningar på hela 10,5 miljarder för följande tre grupper:

🔸 Sänkt skatt för alla löntagare med fokus på låg- och medelinkomsttagare. För en enskild löntagare innebär det sänkt skatt med 1 320 kronor vilket tillsammans med skattesänkningen i januari ger 2 820 kronor i sänkt skatt för de flesta löntagare under 2022.

🔸 Sänkt skatt för personer med sjuk- och aktivitetsersättning med cirka 1 000 kronor per månad. Det gör att den gruppen inte längre betalar mer i skatt än vanliga löntagare.  

🔸 Sänkt skatt för avgiften till a-kassan återinförs vilket innebär sänkt skatt med 400 kronor per år för medlemmar i a-kassan.

Hjälper ekonomiskt svaga

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) är glad över skattesänkningen för sjuka.

– Det är en stor förändring för en grupp som har det väldigt tufft ekonomiskt, säger hon.

V ger tummen upp

Även V är nöjda.

– Det är bra att man tar bort skatteklyftan mellan de kroniskt sjuka och de som har turen att vara friska, säger V:s ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson till SVT.

Förslagen ingår i budgeten för 2022 som presenteras den 20 september. Totalt skall budgeten innehålla satsningar på 74 miljarder kronor.

ANALYS

Budgeten är en av de allra största i svensk historia. 74 miljarder i satsningar är enormt mycket jämfört med de 10-25 miljarder som annars ofta varit fallet.

Relevant synpunkt

En relevant synpunkt är varför regeringen satsar så här mycket pengar i ett läge där ekonomin ändå är på kraftig uppgång. Finansministerns svar är att man fortfarande behöver stimulera ekonomin. Sannolikt har även Centerpartiet pressat på för att få igenom skattesänkningarna.

Det kommer positiva signaler både från V och C vilket indikerar att S-MP-regeringen har goda möjligheter att få igenom sin budget framöver även om det inte är helt klart ännu.

Foto: Regeringskansliet

[yop_poll id="564"]

Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen