Här är scenariot som skrämmer svenska folket

2023 04 20

Ett krigsutbrott är den samhällsföreteelse som oroar flest svenskar.

Det visar den årliga Klimatbarometern från Världsnaturfonden WWF.

Hela 63 procent uppger att ett potentiellt krigsutbrott är det som oroar mest.  

De två andra stora orosmolnen för svenska folket är klimatförändringar och den organiserade brottsligheten – 52 procent uppger att de oroar sig mest över klimatet och 45 procent svarar den organiserade brottsligheten.

Omfattande övning

Samtidigt som krig målas upp som det största orosmolnet, så pågår den stora militärövningen Aurora 23 i Sverige.

Den inleddes den 18 april med att amerikanska marinkåren anlände till Sverige via gränsen från Norge.

– Under dessa dagar har vi genomfört ett antal olika övningsmoment med koppling till värdlandsstöd. Vi har också säkerställt de operativa transporterna med tillhörande logistikstöd, skydd och bevakning, säger Kenneth Johansson som är övningsledare för momentet i Sveg.

Tillsammans övade svenska och amerikanska trupper inför ett scenario där Sverige  utsätts för ett väpnat angrepp i södra delen av landet.

– Angreppet föregicks av sabotage och olika påverkansoperationer, framhåller Försvarsmakten.

Försvarsministern på plats

Under onsdagen fick Sverige även amerikanskt finbesök.

Försvarsminister Lloyd Austin anlände.

– Marinstaben var värd för besöket, som avslutades med en militär uppvisning till sjöss, uppger Försvarsmakten.

"Visar på betydelsen"

Tillsammans med Sveriges försvarsminister Pål Jonsson (M) följde Austin en militärövning som utspelade sig mellan Muskö, Stockholm, och Berga, Göteborg.

Han fick bland annat bevittna en ubåt av Gotlandsklass, våldsam landstigning på skärgårdsö och överflygning av såväl JAS 39 Gripen som Helikopter 16, Black Hawk, uppger Försvarsmakten.

– Att den amerikanska försvarsministern väljer att besöka Försvarsmakten och Marinen under sin tid i Sverige visar på betydelsen av marina förmågor i det omvärldsläge vi står i just nu. Jag och Överbefälhavaren är oerhört stolta över att det vi visat upp idag, vår personal och de förmågor vi har, säger marinchef Ewa Skoog Haslum.

Foto: Försvarsmakten Piron Guillaume resp Michael Förtsch

Text: Redaktionen


JUST NU: Putin tvingas avstå toppmöte

2025 06 25

Vladimir Putin tvingas hoppa över ett kommande toppmöte.

Den ryske ledaren skulle egentligen resa till Brasilien nästa vecka för ett toppmöte.

Då kommer representanter för BRICS-länderna – ett internationellt samarbete som syftar till att öka den “globala söderns” politiska och ekonomiska makt – att träffas.

Det blir dock ingen resa för Putin – som blir kvar i Ryssland.

Avstår toppmöte

Vladimir Putin kommer inte att resa till nästa veckas BRICS-toppmöte i Brasilien på grund av en utestående arresteringsorder som utfärdats mot honom av Internationella brottmålsdomstolen ICC.

ICC utfärdade arresteringsordern 2023, drygt ett år efter att Ryssland inlett sitt fullskaliga krig mot Ukraina och anklagade Putin för krigsbrottet att ha deporterat hundratals barn från Ukraina.

Det rapporterar Reuters.

“Vissa svårigheter”

Ryssland förnekar anklagelserna om krigsbrott och Kreml, som inte undertecknade ICC:s grundandefördrag, har avfärdat arresteringsordern som ogiltig.

Kremls utrikespolitiska rådgivare Yuri Ushakov bekräftar att Putin inte kommer att vara på plats för toppmötet.

– Detta beror på vissa svårigheter i samband med ICC:s krav, säger han.

– I det sammanhanget kunde den brasilianska regeringen inte inta en tydlig ståndpunkt som skulle göra det möjligt för vår president att delta i detta möte.

Utrikesminister Sergej Lavrov blir Rysslands representant istället.

Läs mer: USA säger nej – Putin kan andas ut

“Största hotet”

Natos generalsekreterare Mark Rutte bedömer samtidigt att Ryssland är det största existentiella hotet mot Natos medlemmar idag och att Ryssland förbereder sig för ett utdraget krig med Nato.

Det rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

Inom sju år

Rutte säger att Ryssland kan angripa Nato inom tre till sju år och för närvarande är mer förberett på ett krig än Nato.

– Rutte menar att Ryssland fortfarande är det mest betydande och direkta hotet mot Nato, särskilt med tanke på stödet från Nordkorea, uppger ISW.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Klassiskt krav på krogen slopas

2025 06 25

Regeringen vill slopa matkravet på barer.

Tidöpartierna planerar att göra det enklare för barer att servera alkohol utan krav på matservering.

Efter sommaren tillsätts en snabbutredning om att slopa matkravet. Det framgår i en debattartikel signerad av tre företrädare för regeringen i Expressen. 

– Att man inte ska servera alkohol till berusade, kolla ålderskontroller, inte ha mängdrabatter – det sker under ordnade former. Allt det kommer att återupprättas med ett eventuellt slopat matkrav, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till TV4.

Även uteserveringar påverkas

Regeringen vill även förändra reglerna för uteserveringar. Tidöpartierna öppnar för att slopa jravet på  att restauranger måste ha sittplatser inomhus för att få lov att servera alkohol utomhus .

– Det är inte rimligt att vi har en lag som skiljer så mycket på om man dricker inomhus eller utomhus, säger Forssmed.

Målet är att underlätta för företagare och samtidigt ge kunderna ett större och mer varierat utbud på restauranger och caféer.

Så ser alkohollagen ut

Enligt nuvarande alkohollag måste restauranger och barer som vill servera alkohol erbjuda ett varierat utbud av lagad eller på annat sätt tillredd mat.

Maten ska tillagas i ett kök i anslutning till serveringslokalen. Syftet med matkravet har varit att minska berusningsgraden hos gästerna.

Regeringen anser dock att dagens regelverk leder till ökade kostnader för verksamheter och begränsar möjligheten att bli mer specialiserade.

Utredningen ska vara färdig inom sex månader, och regeringen räknar med att lagändringarna kan träda i kraft inom ett par år.

Kritik från nykterhetsrörelsen

Regeringens nya besked möts av motstånd.

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO  har varnat för att ett slopande av matkravet kan leda till ökad alkoholkonsumtion och därmed fler alkoholrelaterade skador.

De menar att matservering är ett viktigt led i svensk alkoholpolitik för att begränsa skador till följd av alkoholkonsumtion.

Foto: J. Olalde

Text: Redaktionen