JUST NU: Här är partiet som lyfter i första mätningen efter valet

2022 09 27

Socialdemokraterna ökar mest och de rödgröna är störst i första Ipsosmätningen efter valet.

Det framgår av en ny opinionsmätning som presenteras nu när två veckor har passerat sedan valdagen.

Kunde lett till valseger

Socialdemokraterna klättrar med nästan två procentenheter jämfört med valresultatet och når upp till 32 procent.

Om övriga partier hade fått samma resultat som valresultatet så hade 32 procent räckt till valseger för den rödgröna sidan på valkvällen.

För Vänsterpartiet och och Centerpartiet ses en liten uppgång vardera i nya mätningen men samtidigt presenteras mätningen från Ipsos endast i jämna procenttal, vilket innebär att uppgångarna möjligen endast är avrundningseffekter.

SD näst största parti

Jimmie Åkessons parti behåller sin position från valet som Sveriges näst största parti. Men det är bara en procentenhet som skiljer SD och Moderaterna åt. Därmed har Ulf Kristerssons parti knappat in en aning sedan valkvällen.

Med 19,0 landar Moderaterna på nästan exakt samma nivå som valresultatet.

Även Liberalerna och Kristdemokraterna får mycket nära sitt valresultat.

– Valresultatet står sig och det var väntat. Just nu fokuserar partierna inåt: förlorarna förbereder sig för oppositionsrollen och vinnarna förbereder regeringssamarbete, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.

Alla över spärren

Såväl Liberalerna som Miljöpartiet ligger en procentenhet över fyraprocentspärren. Det enda partiet utöver Socialdemokraterna som har ett resultat som är större än avrundningsmarginalen är Sverigedemokraterna.

Om de hade fått 20,5 i Ipsos - det vill säga samma nivå som valresultatet - hade avrundningsmetoden givit partiet 21,0. Men istället får Sverigedemokraterna 20,0 i nya Ipsosmätningen.

Här är Ipsos nya mätning för i dag tisdag jämfört med valresultatet:

🔴Vänsterpartiet                    7,0         +0,3
🔴Socialdemokraterna     32,0         +1,7
🟢Miljöpartiet                          5,0         -0,1
🟢Centern                                  7,0         +0,3
🔵Liberalerna                           5,0          +0,4
🔵Moderaterna                     19,0        -0,1
🔵Kristdemokraterna           5,0        -0,3
🔵Sverigedemokraterna   20,0        -0,5
 
För de båda sidorna i svensk politik visar nu Ipsos summering att de rödgröna skulle vinna valet om det vore val i dag:
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  51,0        +2,2 
🔵🔵 M+KD+SD+L              49,0        -0,5 
 
◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår även partier som eventuellt får under 4 procent i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.
Text: Redaktionen

Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Klassisk klädkedja i konkurs – efter 40 år i Sverige

2024 07 10

En av de mer etablerade klädkedjorna i Sverige tvingas kasta in handduken.

Pengarna är slut.

Efter att förra året ha slagit sig för bröstet kring en omstart i Skandinavien blir det istället platt fall för klädkedjan Esprit, som har butiker i stora köpcentrum som Emporia, Täby centrum och Väla.

Det svenska bolaget Esprit Sweden går nu i konkurs, rapporterar Market med hänvisning till Bolagsverket.

Beskedet bekräftades i dagarna.

Spiken i kistan

Konkursen är spiken i kistan för kedjan, som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Under våren stängde bolaget sina butiker i Nordstan och på Frölunda torg i Göteborg. Dessutom kursade ett av de två kvarvarande svenska franschisebolagen.

Den sista finns kvar i Linköping, där lagret sålts ut på rea.

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sade konkursförvaltaren Kenneth Nilsson till Dagens Handel vid tillfället.

Stängd webbshop

Esprit har länge levt även på sin onlinebutik, men där möts nu svenska kunder av ett meddelande om att hemsidan är stängd.

– Vi kan för närvarande inte behandla nya beställningar och vår webbshop kommer att vara stängd tills vidare, framhåller Esprit och tillägger:

– Vi hoppas kunna vara tillgängliga för dig snart igen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Om du vill granska statusen för din nuvarande beställning, tänk på att du fortfarande kan logga in på ditt konto.

Kris efter pandemin

Esprit, som drivs av ett tyskt bolag, hamnade i kris under pandemin.

Omsättningen rasade från 143 till 90 miljoner mellan 2021 och 2022, företaget gick med flera miljoner i förlust och var nära konkurs redan då.

– Pandemin resulterade i omfattande tillfälliga butiksstängningar i Europa och Asien, vilket bidrog till att ledningen vidtog åtgärder i form av ett skyddsförfarande då det tyska bolaget försattes i rekonstruktion, framhåller Esprit Sweden AB i årsredovisningen för 2022 enligt sajten Ehandel.

– För Esprit Sweden AB innebar detta att företaget var tvungen att frångå det internprissättningsavtal som satts upp för koncernen och att bolaget fick efterskänka sina fordringar hos det tyska koncernbolaget.

Totalt stänger nu fyra butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg vilket påverkar ett 30-tal anställda.

Foto: Väla

Text: Redaktionen