Här är orsaken till att Sverige inte bör utvecklas som Europa

2021 07 16

På flera håll i Europa ökar nu smittan men statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att Sverige kommer att drabbas av samma utveckling.

Det är den fruktade och mer smittsamma deltavarianten som ligger bakom den negativa utvecklingen i en rad länder där det på mycket kort tid vänt från ett positivt läge till mångdubbelt fler smittade och ökat tryck på sjukvården.

Storbritannien och Nederländerna är exempel på länder där läget såg väldigt ljust ut och där man andades ut. Storbritannien hade mindre än 2 000 nya fall per dag vilket var lägsta smittspridningen sedan september förra året redovisar DN och dessutom en av världens bästa vaccinationstäckningar. Men på kort tid vände allt och nu i veckan har landet drabbats av högsta dödstalen per dygn sedan april och över 30 000 nya fall per dag.

Här är anledningen

Men Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell tror inte att Sverige kommer att drabbas av liknande problem uppger Anders Tegnell till DN och här är de argument som Anders Tegnell framhåller.

▪ I nuläget finns inga signaler i Sverige som tyder på det.

▪ Sverige har kvar de viktigaste rekommendationerna:

▪Hålla avstånd

▪Stanna hemma när man är sjuk

▪Jobba hemifrån.

▪Nattklubbarna hålls fortsatt stängda i Sverige

▪I Sverige är vaccinationstäckningen jämn bland olika grupper och på olika platser

Anders Tegnell konstaterar emellertid att om och när den positiva utvecklingen väl vänder så kan det svänga i väldigt rask takt.

– Det är en erfarenhet som man får säga att vi har, det går väldigt fort när smittan väl ökar. Det har vi även sett här i tidigare faser, säger Anders Tegnell till DN.

ANALYS  

Det är med andra ord mycket viktigt att följa statistiken noga. Om den positiva utvecklingen vänder och antalet smittfall ökar snabbt så kan det innebära att den utveckling som setts i Europa även kommit till Sverige. I ett sådant läge så kan regeringen kalibrera och försöka bromsa det hela med hjälp av nya restriktioner.

Det allra, allra viktigaste som hela svenska folket kan göra är i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer följande tre saker.

✅ 1, Se till att vaccinera dig

✅ 2, Fortsätt att hålla distansen till andra

✅ 3, Stanna hemma vid sjukdom

[yop_poll id="362"]