Här är orsaken till att Sverige inte bör utvecklas som Europa

2021 07 16

På flera håll i Europa ökar nu smittan men statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att Sverige kommer att drabbas av samma utveckling.

Det är den fruktade och mer smittsamma deltavarianten som ligger bakom den negativa utvecklingen i en rad länder där det på mycket kort tid vänt från ett positivt läge till mångdubbelt fler smittade och ökat tryck på sjukvården.

Storbritannien och Nederländerna är exempel på länder där läget såg väldigt ljust ut och där man andades ut. Storbritannien hade mindre än 2 000 nya fall per dag vilket var lägsta smittspridningen sedan september förra året redovisar DN och dessutom en av världens bästa vaccinationstäckningar. Men på kort tid vände allt och nu i veckan har landet drabbats av högsta dödstalen per dygn sedan april och över 30 000 nya fall per dag.

Här är anledningen

Men Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell tror inte att Sverige kommer att drabbas av liknande problem uppger Anders Tegnell till DN och här är de argument som Anders Tegnell framhåller.

▪ I nuläget finns inga signaler i Sverige som tyder på det.

▪ Sverige har kvar de viktigaste rekommendationerna:

▪Hålla avstånd

▪Stanna hemma när man är sjuk

▪Jobba hemifrån.

▪Nattklubbarna hålls fortsatt stängda i Sverige

▪I Sverige är vaccinationstäckningen jämn bland olika grupper och på olika platser

Anders Tegnell konstaterar emellertid att om och när den positiva utvecklingen väl vänder så kan det svänga i väldigt rask takt.

– Det är en erfarenhet som man får säga att vi har, det går väldigt fort när smittan väl ökar. Det har vi även sett här i tidigare faser, säger Anders Tegnell till DN.

ANALYS  

Det är med andra ord mycket viktigt att följa statistiken noga. Om den positiva utvecklingen vänder och antalet smittfall ökar snabbt så kan det innebära att den utveckling som setts i Europa även kommit till Sverige. I ett sådant läge så kan regeringen kalibrera och försöka bromsa det hela med hjälp av nya restriktioner.

Det allra, allra viktigaste som hela svenska folket kan göra är i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer följande tre saker.

✅ 1, Se till att vaccinera dig

✅ 2, Fortsätt att hålla distansen till andra

✅ 3, Stanna hemma vid sjukdom

[yop_poll id="362"]

Stoppar export av bensin

2024 03 01

Rysslands diktator Vladimir Putin och hans regim stoppar exporten av bensin från landet.

Rysslands premiärminister Mikhail Mishustin har godkänt ett förbud.

Förbudet gäller bensinexport.

Det rapporterar Reuters.

Undantag

Det finns några undantag i och med förbudet.

– Det tillfälliga exportförbudet gäller inte de överenskomna volymer av leveranser till Mongoliet, Uzbekistan, Abchazien och Sydossetien, uppger RBC.

I övrigt kommer förbudet att realiseras från och med den 1 mars 2024.

Då börjar det gälla

Förbudet gäller i sex månader från och med i morgon, fredag.

Det finns en förklaring till varför Ryssland väljer att införa förbud mot export av bensin.

– Vice premiärminister Alexander Novak talade tidigare till premiärministern och föreslog att införa det tillfälliga förbudet, uppger Reuters.

Anledningen till förslaget är att Alexander Novak insett att den säsongsmässiga efterfrågan på bränsle snart kommer att ta fart på den inhemska marknaden, något som premiärministern nu bestämt sig för att lyssna på.

Genom att stoppa exporten räknar man med att kunna hålla de inhemska priserna nere.

Inte första gången

Det är inte första gången som Ryssland inför ett förbud mot export av bränsle.

I september förra året införde landet ett förbud mot bränsleexport.

Det fanns dock några undantag från exporten. Vitryssland, Kazakstan, Armenien och Kirgizistan behövde inte följa beslutet. 

Anledningen till förbudet var detsamma då som nu.

Nästan alla restriktioner togs sedan bort i november.

Jättefartyg till Sverige

Tidigare i veckan anlände ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige. 

Fartyget ankom till Nynäshamn utanför Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas AB att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm tidigare i veckan uppgav bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppgav Nynas kommunikationsdirektör Hans Östlin i en skriftlig kommentar till P4 Stockholm.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen