Här är medicinen som tiotusen svenskar tar – helt i onödan
2024 04 08
Mängder av svenska patienter behandlas med en medicin helt i onödan.
Patienterna i fråga tar en medicin som inte gör någon nytta och som de inte alls borde få, enligt ny forskning.
Det handlar om patienter som behandlas efter en hjärtinfarkt.
Hälften av dessa behandlas med betablockerare helt i onödan, enligt studien som har letts av forskare från Karolinska Institutet samt Lunds och Uppsala Universitet.
– Jag är övertygad om att det här kommer att påverka framtida praxis. Den här studien har redan nämnts i de europeiska riktlinjerna för hjärtsjukvård, så resultatet är efterfrågat, säger Tomas Jernberg, professor vid Karolinska Institutet.
Hälften av patienterna berörs
Det handlar om 10 000 patienter som behandlas med betablockerare efter en mindre hjärtinfarkt, rapporterar SVT. De utgör cirka hälften av alla svenskar som drabbas av hjärtinfarkt varje år.
Om man har normal hjärtfunktion efter infarkten så gör betablockerare ingen nytta, enligt studien.
Studien genomfördes mellan 2017 och 2023, med drygt 5000 patienter som lottades till att antingen få eller inte få betablockerare vid utskrivning.
Farligt att avsluta medicineringen själv
Resultaten visade att 7,9 procent av dem som fick betablockerare drabbats av det primära utfallsmåttet död eller ny hjärtinfarkt, rapporterar Karolinska.
Motsvarande siffra bland dem som inte fått betablockerare var 8,3 procent, men skillnaden är inte statistiskt signifikant.
Karolinska Institutet ser det som en positiv nyhet att färre patienter behöver medicinen.
– Oftast brukar nya studier leda till att patienterna ska ta ytterligare ett läkemedel. Men i det här fallet så innebär det att patienterna ska ta ett läkemedel mindre, säger Tomas Jernberg.
Man får dock absolut inte avsluta behandlingen på eget bevåg, understryker han. Det är farligt, eftersom patienten inte själv kan göra en sådan bedömning, och det kan finnas flera skäl till att man får betablockerare.
Foto: H. Naidoo Jade
Text: Redaktionen