JUST NU: Här är McDonald’s nya logga i Ryssland

2022 06 09

Restaurangen får en ny logga efter ägarbytet.

McDonald’s är ett av alla de företag som har valt att lämna Ryssland sedan landets brutala diktator Vladimir Putin beordrade den blodiga invasionen av Ukraina i slutet på februari.

I slutet av maj såldes de 850 restaurangerna som fanns kvar i Ryssland till affärsmannen Alexander Govor, rapporterar The Guardian.

Får inte heta McDonald’s

Men McDonald’s i Ryssland skulle därmed inte heller få lov att fortsätta heta McDonald’s. 

Flera heta kandidater till nya namn har presenteras, bland annat Fun and Tasty, The Same One och Just Like That. 

Så ska nya loggan tolkas

Inte heller loggan blir kvar, och nu presenteras alltså hur restaurangens nya logotyp ska se ut. 

Två orangea pinnar och en röd cirkel – vilket ska symbolisera två pommes frites och en hamburgare, skriver ryska nyhetsbyrån Ria Novosti. 

Nära originalen

Enligt den ryska nyhetsbyrån kommer däremot hungriga och hamburgersugna kunder inte behöva förvänta sig någon större förändring vad gäller själva smaken. 

Menyerna ska bestå och även namnen på rätterna kommer vara så nära originalen som möjligt.

Lämnade efter 30 år

McDonald’s har opererat i Ryssland i över 30 års tid. När restaurangerna nu säljs uppges affären vara värd mellan 1,2 och 1,4 miljarder dollar, erfar The Guardian.

– Den humanitära krisen som orsakats av kriget i Ukraina, och den framkallande oförutsägbara verksamhetsmiljön, har fått McDonald’s att dra slutsatsen att fortsatt ägande av verksamheten i Ryssland inte längre är hållbart, säger McDonald’s enligt tidningen.

Symbolisk restaurang

När den första McDonald’s-restaurangen slog upp portarna i Moskva 1990 firades det med pompa och ståt, inte minst av politiska skäl.

– Det var väldigt symboliskt. En synlig spricka i Järnridån. Cirka två år senare kollapsade Sovjetunionen, säger den ryska experten Darra Goldstein vid Williams College, till CNN.

Premiären var så populär att man tvingades ha öppet flera timmar längre än planerat på grund av den väldiga folkmassan av sovjetmedborgare som ville shoppa loss inne på McDonalds.

Foto: Pressbild

Text: Redaktionen