SVERIGE: Här är elkrisens stora vinnare

2022 12 12

Årets kyligaste månader är här och elpriserna har skjutit i höjden.

Under december kan ett svenskt hushåll av normalstorlek vänta sig en månadsräkning på upp emot 12 000 kronor, rapporterar SvD med hänvisning till flera experter.

Hushåll och företag riskerar således en rejäl elsmocka de kommande månaderna.

Men mitt i tumultet står en ensam vinnare.

För tillverkarna av värmepumpar har försäljningen nått rekordnivåer. 

Lars Gyllander, försäljningsdirektör på Thermia som är en av Sveriges största tillverkare av värmepumpar, konstaterar att efterfrågan på värmepumpar har ökat drastiskt den senaste tiden, även bland husägare med en relativt liten elförbrukning.

– När elen drar i väg så mycket i pris som den har gjort nu blir det plötsligt intressant även för dem, säger han till SvD. 

Värmepumpar tar vara på den värme som finns i berggrunden, jorden eller luften och avger den till huset som ska värmas. En värmepump minskar inte byggnadens energibehov men sänker uppvärmningskostnaden.

– För hushåll med direktverkande el är en luftvärmepump ett av få enkla alternativ som man  kan välja för att minska elkostnader för värmning av rummen, framhåller Energimyndigheten.

Långa väntetider

Efterfrågan på värmepumpar har skjutit i höjden, men utbudet har halkat efter.

Personer som ansöker om en ny värmepump i dag kan få vänta upp till åtta månader på att få den installerad.

Lars Gyllander förklarar att den långa väntetiden dels beror på den höga efterfrågan, men även på materialbrist.

Framför allt saknas viktiga elektronikkomponenter.

–  Hela marknaden bygger upp en stor orderstock som man nu skjuter framför sig, när behovet är större än tillgången tar det tid att komma i kapp, säger Lars Gyllander till SvD.

”Väldigt speciell situation”

Tommy Frisk jobbar på ett företag som installerar värmelösningar. Han delar Lars Gyllanders bild av marknaden.

–  Från pandemin till kriget har det varit en lång kedja av olyckliga händelser som lett till komponentbrist, det gäller ju inte bara vår bransch. Det är en väldigt speciell situation, säger Tommy Frisk till SvD.

Fakta värmepumpar

- Värmepumpar finns i många olika varianter för att passa i olika hus och för olika familjer. I ett stort hus där det bor många är bergvärmepump ofta ett bra alternativ.

- För ett hus i södra Sverige kan en luft-vattenvärmepump som tar värmen från utomhusluften och sprider den i huset via radiatorer (element) och/eller värmer vattnet till kranar och duschar vara ett alternativ.

- Har ditt hus mekanisk ventilation kan en frånluftsvärmepump återanvända värmen i inomhusluften innan den lämnar huset.

- En luft-luftvärmepump kan komplettera annan uppvärmning och är ett av få enklare alternativ för dig som har direktverkande el.

- Alla värmepumpar utom luft-luftvärmepumpen blir ännu mer effektiva om de kopplas till vattenburen golvvärme. Anledning är att golvvärmen kan hålla en lägre temperatur än radiatorerna.  

Källa: Energimyndigheten

Foto: Tomas Ärlemo Svenska kraftnät

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen