Hanif Bali (M) kan stoppas från Moderaternas provval

2021 09 29

Den pågående rättsprocessen kan leda till att Hanif Bali (M) stoppas från Moderaternas stundande provval.

Det konstaterar DN som granskat den kandidatförsäkran som Moderaternas alla kandidater måste underteckna för att delta i nomineringen kopplat till partiets valsedlar  som fastställs under hösten. Kandidatförsäkran fastslår bland annat att man som kandidat i Moderaternas nomineringsprocess inte får befinna sig i en rättsprocess. Om den pågående förundersökningen mot Hanif Bali (M) drar ut på tiden kan det leda till att han stoppas från provvalet.

Ord står mot ord

DN har även talat med 15-talet moderater på olika nivåer i partiet kring den känsliga frågan om Hanif Bali som anklagas för olämpligt beteende mot en tonåringsflicka.

Moderaterna inledde först en utredning om det hela.

– På flera väsentliga punkter står ord mot ord, meddelade partisekreteraren Gunnar Strömmer till DN.

Nu pågår en förundersökning mot Hanif Bali avseende misstanke om utnyttjande av barn för sexuell posering.

Kan uteslutas ur partiet

Flera moderater uppger för DN att om han döms för brott lär han uteslutas ur partiet. Men om förundersökningen i stället läggs ner så går bollen tillbaka till partiet. En del vill då att Moderaterna agerar resolut mot Bali.

Vilsen tonåring

– Bara att en riksdagsledamot bedriver läxläsning med småflickor är problematiskt. Ser partiledningen inget problem med det? Han hanteras som en vilsen tonåring och uppträder så. Ledningen måste markera hårdare offentligt, säger en M-källa.

Bollen tillbaka till M

– Det är en sak vad som är brottsligt och en annan sak vad som är lämpligt. Fallet kommer läggas ner, då går bollen tillbaka till M, vilket kommer resultera i att han får sluta. Exakt hur är mer oklart, det beror väl på honom själv ytterst, säger en annan källa.

Borde vilja ha Bali kvar

När DN frågar Moderaternas starka man i Staffanstorp, Christian Sonesson, om partiledningen vill ha Hanif Bali kvar om förundersökningen läggs ned, så ger han ett mer öppet svar.

– Det får du fråga dem om. Men om han är oskyldig borde de vilja det eftersom han skapar så mycket engagemang.

Hanif Bali understryker att han är oskyldig.

ANALYS

Om Hanif Bali (M) fälls i den pågående rättprocessen så lär hans tid i Moderaterna vara över. Men om förundersökningen läggs ned får Moderaternas partiledning en het potatis i knäet.

Sannolikt tar partiledningen då ett beslut relativt omgående eftersom man vid det laget haft lång tid på sig att fundera igenom situationen och då lär inte bara de ursprungliga anklagelserna bedömas. Utan även följande frågor:

▪Förtroendet gentemot väljarna

▪Stämningen internt i partiet

▪Partiets fokus på kampen mot brottsligheten

▪Möjligheten att få ut sin politik

Foto: Hanif Bali, FB

[yop_poll id="661"]