Hanif Bali (M) kan stoppas från Moderaternas provval

2021 09 29

Den pågående rättsprocessen kan leda till att Hanif Bali (M) stoppas från Moderaternas stundande provval.

Det konstaterar DN som granskat den kandidatförsäkran som Moderaternas alla kandidater måste underteckna för att delta i nomineringen kopplat till partiets valsedlar  som fastställs under hösten. Kandidatförsäkran fastslår bland annat att man som kandidat i Moderaternas nomineringsprocess inte får befinna sig i en rättsprocess. Om den pågående förundersökningen mot Hanif Bali (M) drar ut på tiden kan det leda till att han stoppas från provvalet.

Ord står mot ord

DN har även talat med 15-talet moderater på olika nivåer i partiet kring den känsliga frågan om Hanif Bali som anklagas för olämpligt beteende mot en tonåringsflicka.

Moderaterna inledde först en utredning om det hela.

– På flera väsentliga punkter står ord mot ord, meddelade partisekreteraren Gunnar Strömmer till DN.

Nu pågår en förundersökning mot Hanif Bali avseende misstanke om utnyttjande av barn för sexuell posering.

Kan uteslutas ur partiet

Flera moderater uppger för DN att om han döms för brott lär han uteslutas ur partiet. Men om förundersökningen i stället läggs ner så går bollen tillbaka till partiet. En del vill då att Moderaterna agerar resolut mot Bali.

Vilsen tonåring

– Bara att en riksdagsledamot bedriver läxläsning med småflickor är problematiskt. Ser partiledningen inget problem med det? Han hanteras som en vilsen tonåring och uppträder så. Ledningen måste markera hårdare offentligt, säger en M-källa.

Bollen tillbaka till M

– Det är en sak vad som är brottsligt och en annan sak vad som är lämpligt. Fallet kommer läggas ner, då går bollen tillbaka till M, vilket kommer resultera i att han får sluta. Exakt hur är mer oklart, det beror väl på honom själv ytterst, säger en annan källa.

Borde vilja ha Bali kvar

När DN frågar Moderaternas starka man i Staffanstorp, Christian Sonesson, om partiledningen vill ha Hanif Bali kvar om förundersökningen läggs ned, så ger han ett mer öppet svar.

– Det får du fråga dem om. Men om han är oskyldig borde de vilja det eftersom han skapar så mycket engagemang.

Hanif Bali understryker att han är oskyldig.

ANALYS

Om Hanif Bali (M) fälls i den pågående rättprocessen så lär hans tid i Moderaterna vara över. Men om förundersökningen läggs ned får Moderaternas partiledning en het potatis i knäet.

Sannolikt tar partiledningen då ett beslut relativt omgående eftersom man vid det laget haft lång tid på sig att fundera igenom situationen och då lär inte bara de ursprungliga anklagelserna bedömas. Utan även följande frågor:

▪Förtroendet gentemot väljarna

▪Stämningen internt i partiet

▪Partiets fokus på kampen mot brottsligheten

▪Möjligheten att få ut sin politik

Foto: Hanif Bali, FB

[yop_poll id="661"]

OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen