JUST NU: ”Han är farligare än Hitler och Stalin”

2022 05 11

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki varnar omvärlden för Vladimir Putin och kräver hårdare metoder för att stoppa  Rysslands diktator. 

I en opinionstext publicerad i the Telegraph skräder inte ministern på orden.

I texten jämför han Kremls ledare med tyranner som Joseph Stalin och Adolf Hitler.

Mateusz Morawieckis slutsats:

”Vladimir Putin är farligare”.

”Ideologin måste utrotas”

Morawieckis skriver att det inte räcker att stötta Ukraina i kriget mot Ryssland. Den ryska diktatorns ”monstruösa ideologi” måste utrotas.

– När jag talar till unga människor låter 1900-talets historia som en hemsk saga för dem. Det verkar omöjligt att Hitler eller Stalin skulle kunna återvända i vår tid. Men illusionen att historien inte kan upprepa sig avslöjades den 24 februari i år. Det ofattbara blev faktum när raketer föll över Kiev, Charkiv och andra städer i en suverän, demokratisk stat i hjärtat av Europa.

Farligare än tyrannerna

Premiärministern menar att Putin är farligare än både Hitler och Stalin.

– Han har inte bara tillgång till dödligare vapen, han har också de nya medierna i sitt grepp för att sprida sin propaganda, skriver han.

Morawiecki jämför Putinregimens ideolog med 1900-talet kommunism och fascism och varnar för hur Putin använder den för att rättfärdiga krigsbrott, våldtäkter och mord i ukrainska städer.

– Det är en ideologi genom vilken Ryssland rättfärdigar uppfunna rättigheter och privilegier för sitt land. Det är också grunden för berättelsen om det ryska folkets "särskilda historiska uppdrag". 

Måste stoppa honom

Vidare skriver Morawiecki att Putins politik inte bara hotar Ukraina utan även utgör ”ett dödligt hot” mot Europa. Det räcker inte längre att endast hjälpa Ukraina militärt.

– Ryssland stannar inte vid Kyiv. Hon har begett sig på en lång marsch västerut och det är upp till oss att bestämma var vi stoppar henne.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen