Hamburgerkedja expanderar – tar över Burger Kings lokaler

2024 10 23

Hamburgerkedjan Max fortsätter att expandera i Sverige.

På onsdagen meddelar Max att restaurang nummer 156 slår upp portarna i Ödeshög.

Den nya restaurangen öppnar i en lokal som tidigare tillhört den amerikanska snabbmatsjätten Burger King.

Det är den elfte byggnaden som Max tar över från Burger King.

– Vi är stolta över att ha tagit över ytterligare en Burger King, den elfte i ordningen sedan 2018. Vi fortsätter vår expansion och hittills under 2024 har vi nu öppnat nio nya restauranger; sex i Sverige, två i Polen och en i Norge, säger Christoffer Bergfors, vice vd på Max Burgers.

– Max planer för framtiden är höga och vi siktar på att öppna ännu fler nya restauranger, med Köpenhamn som nästa mål i november och många fler planerade för 2025, fortsätter Bergfors.

Släpper udda hamburgare

Samtidigt som Max slår upp nya restauranger meddelar kedjan att man lanserar en udda form av hamburgare.

I slutet av förra veckan lanserade Max en hemlig burgare, utan namn, bild eller ingredienslista.

Burgaren kan beställas på Max Kungsgatan i Stockholm. Kunder som vill ta del av produkten måste uppge en hemlig kod i kassan, som man får genom att ringa 0762 57 77 81.

– Att släppa en burgare utan namn eller bild kan låta kaxigt men vi vill alltid hitta nya sätt att erbjuda våra gäster spännande smakupplevelser på. Med inspiration från hela världen, inte minst från Sverige, har vi tagit fram en riktig vinnarburgare, säger Jonas Mårtensson, chefskock på Max Burgers.

– Våra gäster vet att vår mat alltid håller hög kvalitet och därför vågar vi utmana dem lite och göra något utöver det vanliga, där gästerna får vara med och gissa vad burgaren består av.

Kris i branschen

Max expanderar under en svår tid för restaurangbranschen.

Flera kedjor tampas med höjda kostnader för råvaror och övriga driftskostnader. Samtidigt slår stigande räntor och konsumenternas minskade köpkraft hårt mot många aktörer.

För några dagar sedan meddelade hamburgerkedjan Brödernas att man ansöker om rekonstruktion.

– Brödernas, inklusive Brödernas Group AB (publ), har idag ansökt om företagsrekonstruktion. Syftet med rekonstruktionen är att säkra koncernens långsiktiga finansiella stabilitet och hantera de ekonomiska utmaningar som har uppstått till följd av bland annat pandemi, inflation, stigande räntor och hyreshöjningar, framhöll kedjan i ett uttalande.

Foto: J-C Attipoe

Text: Redaktionen


POLISEN JUBLAR: Nya regler för 21 myndigheter

2025 04 02

En ny lag har trätt i kraft i Sverige.

Från och med nu blir 21 myndigheter samt kommuner, regioner och skolor skyldiga att lämna uppgifter till polisen som kan behövas i brottsbekämpningen.

Polisen välkomnar beskedet.

Myndigheten hoppas att informationsdelningen kommer leda till att färre barn och unga dras in i kriminalitet.

Uppgifterna till polisen ska lämnas på begäran och eget initiativ. Enligt polisen kan det röra sig om information som bidrar till att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet. Det kan också handla om uppgifter som kan behövas för att utreda eller lagföra brott.

– Man bör tänka brett när det gäller uppgifter som man ska lämna på eget initiativ. Det kan till exempel handla om ett underligt beteende hos en person, eller att någon kanske hanterar pengar på ett sätt som sticker ut. Det kan vara så enkelt som en magkänsla av att någonting inte stämmer, att man konkretiserar den och lämnar uppgiften till exempelvis Polismyndigheten, säger Åsa Torlöf, verksamhetsutvecklare vid polisens nationella operativa avdelning, Noa. 

– Det är inte en anmälan om brott utan mer att man delar med sig av en pusselbit som vi kan addera till annan information, tillägger Torlöf.

Informerat berörda myndigheter

Berörda myndigheter har informerats om hur de ska hantera den nya lagen.

Polisen har tagit fram speciellt anpassade vägledningar om hur den nya formen av uppgifter, som inte utgör en konkret brottsanmälan, kan lämnas till polisen.

Liknande vägledningar har också överlämnats till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Skolverket.

Polisen betonar att dialog och samverkan mellan skola och polis är centralt för att uppnå lagens syfte.

– Vi hoppas på att få in värdefull information som kan hjälpa oss att i tidigt skede identifiera unga som kan vara på väg in i kriminalitet. Det är ett av våra viktigaste samhällsuppdrag att hjälpas åt med detta. Vi ser framför oss att många kommer uppfatta skyldigheten även som en möjlighet att lämna uppgifter till oss i polisen. Tidigare har förutsättningarna saknats men nu finns de på plats, säger Åsa Torlöf.

Fakta: Lagen om skyldighet att lämna uppgifter till brottsbekämpande myndigheter

- Myndigheterna som omfattas av uppgiftsskyldigheten i lag 2025:170 är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Fondtorgsnämnden, Försäkringskassan, Inspektionen för vård och omsorg, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Lantmäteriet, länsstyrelserna, Migrationsverket, Naturvårdsverket, Pensionsmyndigheten, Skatteverket, Statens skolinspektion, Tillväxtverket, Transportstyrelsen, Utbetalningsmyndigheten, och utlandsmyndigheterna.

- I den nya lagen räknas utöver Polismyndigheten även följande till de brottsbekämpande myndigheterna; Ekobrottsmyndigheten, Kustbevakningen, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten. Myndigheterna har samarbetat under förberedelsearbetet med den nya lagstiftningen.

Källa: Polisen

Foto: Polisen

Text: Redaktionen


Elon Musk: Jakt på ”inhemska terrorister” har inletts

2025 04 02

Det stormar kring Tesla.

Efter vd:n Elon Musks intåg i politiken har flera Teslabutiker utsatts för omfattande skadegörelse. Bilar har satts i brand och Teslaförare har konfronterats på vägarna.

Nu kräver Elon Musk krafttag från amerikanska myndigheter.

– Det här är i grunden ett fall av terrorism. Det är storskalig inhemsk terrorism med syfte att skrämmas, och det skadar oskyldiga människor. Det är verkligen fruktansvärt, säger han till Fox News.

Enligt entreprenören måste personerna bakom våldsamheterna identifieras och lagföras.

– Vi måste nå människorna som organiserar och betalar för dessa attacker och protester. Det är dem vi verkligen måste gå efter. Människor som kastar molotovcocktails är fotsoldaterna, men vi måste gå efter generalerna.

Musk tillägget att den amerikanska regeringen vet vilka ledarna är.

– Presidenten har varit väldigt tydlig med att vi kommer att ge oss på dem som betalar och organiserar de våldsamma attackerna, och justitieminister Bondi har sagt samma sak. Jag tror att det är precis vad som kommer att hända.

FBI tar upp jakten

USA:s federala polismyndighet FBI hörsammar Elon Musks vädjan.

FBI-chefen Kash Patel berättar att myndigheten tillsatt en särskild arbetsgrupp som ska utreda attackerna mot Tesla.

I ett inlägg på X skriver Patel att händelserna behandlas som ”inhemsk terrorism”.

Spridit sig till Sverige

Ilskan mot Tesla noteras också i Sverige.

Återförsäljare av Tesla i Stockholm och Malmö ska ha utsatts för skadegörelse under måndagen.

Det handlar om så kallade “färgattacker”. Orange färg ska ha sprutats över Teslas skyltfönster i centrala Stockholm, och i Malmö ska en Teslabutik och flera bilar ha målats i samma färg, rapporterar TV4.

– Det verkar som att man har sprutat någon färg. Vi är där för att ta reda på omständigheterna, säger Stockholmspolisens presstalesperson Nadya Norton till DN.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen