Hamburgerkedja expanderar – tar över Burger Kings lokaler

2024 10 23

Hamburgerkedjan Max fortsätter att expandera i Sverige.

På onsdagen meddelar Max att restaurang nummer 156 slår upp portarna i Ödeshög.

Den nya restaurangen öppnar i en lokal som tidigare tillhört den amerikanska snabbmatsjätten Burger King.

Det är den elfte byggnaden som Max tar över från Burger King.

– Vi är stolta över att ha tagit över ytterligare en Burger King, den elfte i ordningen sedan 2018. Vi fortsätter vår expansion och hittills under 2024 har vi nu öppnat nio nya restauranger; sex i Sverige, två i Polen och en i Norge, säger Christoffer Bergfors, vice vd på Max Burgers.

– Max planer för framtiden är höga och vi siktar på att öppna ännu fler nya restauranger, med Köpenhamn som nästa mål i november och många fler planerade för 2025, fortsätter Bergfors.

Släpper udda hamburgare

Samtidigt som Max slår upp nya restauranger meddelar kedjan att man lanserar en udda form av hamburgare.

I slutet av förra veckan lanserade Max en hemlig burgare, utan namn, bild eller ingredienslista.

Burgaren kan beställas på Max Kungsgatan i Stockholm. Kunder som vill ta del av produkten måste uppge en hemlig kod i kassan, som man får genom att ringa 0762 57 77 81.

– Att släppa en burgare utan namn eller bild kan låta kaxigt men vi vill alltid hitta nya sätt att erbjuda våra gäster spännande smakupplevelser på. Med inspiration från hela världen, inte minst från Sverige, har vi tagit fram en riktig vinnarburgare, säger Jonas Mårtensson, chefskock på Max Burgers.

– Våra gäster vet att vår mat alltid håller hög kvalitet och därför vågar vi utmana dem lite och göra något utöver det vanliga, där gästerna får vara med och gissa vad burgaren består av.

Kris i branschen

Max expanderar under en svår tid för restaurangbranschen.

Flera kedjor tampas med höjda kostnader för råvaror och övriga driftskostnader. Samtidigt slår stigande räntor och konsumenternas minskade köpkraft hårt mot många aktörer.

För några dagar sedan meddelade hamburgerkedjan Brödernas att man ansöker om rekonstruktion.

– Brödernas, inklusive Brödernas Group AB (publ), har idag ansökt om företagsrekonstruktion. Syftet med rekonstruktionen är att säkra koncernens långsiktiga finansiella stabilitet och hantera de ekonomiska utmaningar som har uppstått till följd av bland annat pandemi, inflation, stigande räntor och hyreshöjningar, framhöll kedjan i ett uttalande.

Foto: J-C Attipoe

Text: Redaktionen


20 november 2025

Hushåll med eldstäder uppmanas – ”var femte saknar det”

2025 11 20

20 procent av hushållen går in i eldningssäsongen utan viktigt skydd.

När vinterns eldningssäsong drar i gång uppmanas alla hushåll med eldstäder att se över sitt brandskydd – särskilt då var femte svenskt hushåll fortfarande saknar grundläggande utrustning.

Bristande brandskydd

I en ny sammanställning av över 70 000 skadeförebyggande besiktningar konstaterar Anticimex att 21 procent av de svenska småhusen har brister i sitt brandskydd.

I hela 4 procent saknas dessutom brandvarnare helt.

– Vi vill uppmana alla husägare att kontrollera att man har brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma, säger Johanna Lindström, husexpert på Anticimex.

– Har man inte – köp direkt som en tidig julklapp till sig själv. Den investeringen kan rädda liv.

Den vanligaste bristen är avsaknad av brandfilt, något som saknas i 17 procent av husen.

Därefter följer brandsläckare som saknas i 8 procent av bostäderna.

LÄS MER: Nordens största ”hotell” ska byggas i Sverige

Eldstäder i fokus

När temperaturen sjunker används eldstäder mer frekvent, och det ökar risken för soteld. Soteld uppstår när sot och tjära i skorstenen börjar brinna, ofta till följd av dålig sotning eller felaktig eldning.

Resultatet kan bli skador i skorstenen och i värsta fall en fullt utvecklad husbrand.

Anticimex och brandexperter betonar därför vikten av regelbunden sotning och rätt eldningsrutiner.

Att elda med torr ved, följa eldningsinstruktioner och ge elden rätt lufttillförsel är avgörande för att minska riskerna.

– Brandrisken ökar när vintern kommer och när mörkret faller tänder vi fler ljus och eldar mer, säger Lindström.

– Faktum är att det sker flest bostadsbränder i december och januari.

Fler brandvarnare behövs

Besiktningarna visar också att många hus har brandvarnare – men för få.

Rekommendationen är minst en brandvarnare per 60 kvadratmeter, samt i alla sovrum, vid köket och på varje våningsplan.

– Bor man i ett större hus behöver man flera brandvarnare, säger Lindström och framhåller att alla bör testa sina brandvarnare en gång i månaden.

Utöver brandvarnare uppmanas hushåll att kontrollera brandsläckarens ålder och tryck, samt att utrustningen är lätt att nå.

I 1 procent av husen står brandsläckaren placerad på en svåråtkomlig plats – en detalj som kan få stor betydelse om olyckan är framme.

LÄS MER: Ryanair är för dåliga – flygningar förbjuds

Foto: C Banks

Text: Redaktionen


20nov25

”Fick åka till tre olika Systembolag”– plötslig rusning efter samma sak

2025 11 20

Idag bildades köer utanför många av Systembolagets butiker i samband med att de skulle öppna.

Bakom anstormningen ligger att det är den tredje torsdagen i november.

Det innebär att tiden är inne för den årliga skördefesten Beaujolais nouveau, vilket är en högtidsdag för många vinälskare.

I Göteborg ringlade sig köerna långa utanför Systembolaget inför öppningen.

– Förra året tänkte jag att jag kunde vänta till lunch, men då fick jag åka till tre olika Systembolag, säger Edvard Hübinette, till GP.

Årets skörd

Den första delen av namnet på skördefesten, Beaujolais, kommer från ett vindistrikt i Frankrike.

Den andra, Nouveau, är det franska ordet för ”ny”.

Vinerna släpps bara några veckor efter att druvorna har skördats och blir de första för årgången 2025.

I Frankrike firar man dagen, vilket också många i Sverige tagit fasta på.

– Vi ska ha lite middag med lite kompisar. Vi ska öppna förra årets årgångar också samma producent som jag hoppas få tag på i dag, säger Thea Näsström Alm, till tidningen.

Läs mer: Nordens största ”hotell” ska byggas i Sverige

Också i Malmö

Det var inte bara i Göteborg som folk strömmade till Systembolaget idag.

Även i Malmö ringlade köerna.

– Jag hoppade ut från ett möte för att komma hit, säger William Madsen Martinsson, till SVT.

I Frankrike sträcker sig traditionen ända tillbaka till 1800-talet som en fest för att fira årets skörd.

I Sverige har det ökat i popularitet de senaste åren, efter att också ha varit populärt i slutet på 1900-talet.

– Det är verkligen en hype, säger sommelier och vininportör Thea Jönsson, till kanalen.

Fakta Beaujolais

- Franska Beaujolais sträcker sig mellan Mâcon och Lyon.

- Regionen har kontinentalt klimat.

- Beaujolais är i princip synonymt med gamay som kan ge allt från lätta och bäriga viner till mer koncentrerade och lagringsdugliga.

Källa: Systembolaget

Läs mer: Bransch skriker efter personal – här finns jobben

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen