Gullandet med Rysslands diktator är slut

2021 05 09

USA:s president Joe Biden utvisar 10 ryska diplomater och inleder en rad nya sanktioner mot diktaturen Ryssland.

Donald Trump anklagades ofta för att gulla med diktaturer och då inte minst Ryssland som han sällan ville kritisera utan tvärtom berömde i flera avseenden. Vid ett tillfälle indikerade han till och med att han trodde mer på en rysk diktator än på USA:s egna underrättelsetjänster. Men nu är gullandet med Putin över. Med anledning av en rad aggressiva aktiviteter av Rysslands diktator Putin vidtar nu USA följande åtgärder enligt AP:

◾Utvisar 10 ryska diplomater

◾Inför begränsningar i finansiella USA-institutioners handel med delar av ryska staten

◾Inför sanktioner mot sex misstänkta ryska teknikföretag

◾Sanktioner mot 32 personer kopplade till ryska försök att påverka USA-valet 2020

Amerikanska myndigheter framhåller bland annat följande skäl enligt AP:

🔸Ryssland låg bakom en omfattande spionattack mot USA-myndigheters datasystem

🔸Putin godkände påverkansoperationer för att försöka få Trump omvald 2020

🔸Rysslands fientliga angrepp mot Ukraina

ANALYS

Detta hade inte skett om Trump blivit omvald till president. Tvärtom – Trump visade flera gånger att han uppskattade den ryska diktatorns agerande vilket till och med gjorde att Trumps eget parti Republikanerna blev upprörda på sin president. Någon som blev glad var dock Putin. Han blev så pass glad att han till och med försökte få Trump omvald enligt amerikanska granskningar.

Men nu huserar återigen en EU- och Natovänlig president i Vita Huset i form av Joe Biden. Och detta ändrar på den internationella spelplanen och ökar tryggheten för Europa på flera sätt. Ryssland vet nu på ett mycket tydligare sätt om att ett aggressivt agerande alltid får konsekvenser och så var det inte under Trumps tid vid makten.

[yop_poll id="25"]