Grovt hot mot Coopbutik – insatsstyrkan agerar

2023 03 17

En man i 40-årsåldern grips efter att hotat att skära av halsen på butikspersonal.

Polisen larmades efter att minst en person har sett att en man uttalat hot mot en Coopbutik i en mindre ort i Västsverige, via sin Youtubekanal, rapporterar Aftonbladet.

– Minst en person har ringt in och uttryckt oro, säger August Brandt, presstalesperson på polisregion Väst.

Hotet var av allvarlig karaktär

Personen ska enligt polisen ha gripits efter att insatsstyrkan kallats in och brutit upp dörren till mannens lägenhet. Mannen utreds nu för olaga hot.

Några närmre detaljer vill polisen inte gå in på, mer än att det hot som riktats mot butiken uppfyller kravet för att personer ska ha känt allvarlig fara och rädsla för sitt liv.

Allmänheten är orolig

Det aktuella Youtubeklippet ska mannen ha publicerat tidigare i veckan, enligt Göteborgs-Posten. Mannen ska i klippet ha hotat personalen i den aktuella butiken med att skära av halsen på dem och peta ut deras ögon.

Mannen ska nu vara släppt av polisen, något som enligt polisen oroar allmänheten.

– Det finns människor som uttryckt en oro kring det. Men han är fortsatt omhändertagen, dock inte i polisens förvar, säger August Brandt, till Aftonbladet.

Skenande matpriser  

Tidigare i veckan har det rapporterats om dödshot som riktats mot Ica-handlare i Sverige. Detta i samband med den ökande inflationen, där matpriserna tros vara en drivande faktor.

Enligt Statistiska centralbyråns senaste siffror har matpriserna ökat med 22,1 procent under det senaste året.

Flera matbutiker drabbas av alvarliga hot

Hoten som riktats mot Ica-handlarna ska ha skett genom sociala medier och ha varit av allvarlig karaktär.

De obehagliga hoten på sociala medier och internet resulterade i att Icas säkerhetsavdelning gick ut med en varning till alla Ica-handlare i Sverige.

– Detta medför bedömt en risk för angrepp, mot butik, person eller privat egendom kopplat till detta förmedlade budskap, framhöll säkerhetsavdelningen enligt SVT.  

Icas säkerhetschef Anders Jonasson uppger dock att risken för att hoten ska verkställas är låga, däremot är det inget som ska uteslutas. Av den anledningen valde företaget att meddela Ica-handlarna om hotet.

Foto: Coop

Text: Redaktionen