Grova angrepp på Sveriges talman är fel och beklämmande

2021 12 04

Talman Andreas Norlén gör ett strålande jobb och har på ett stabilt och imponerande sätt styrt skutan framåt i en tid av kraftig storm i svensk politik.

Den unge östgöten som tog över talmansuppdraget efter valet 2018 har blivit mycket uppskattad i alla läger.

Norlén hanterade svårt läge

Han fick hantera den mest komplexa och svårbemästrade situation man kan tänka sig efter valet då det blev närmast omöjligt att bilda ny regering. Allianspartierna fick inte majoritet utan behövde stöd från exempelvis SD vilket Centern och Liberalerna vägrade att gå med på.

Samtidigt ville inte Centern och Liberalerna göra upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet heller.

Lysande av talmannen

Efter en rekordlång talmansprocess med till synes oändliga rundor av samtal med alla partiledare lyckade Andreas Norlén till slut ro allting i hamn. Det gamla rekordet på en 29 dagar lång regeringsbildningsprocess efter valet 1979 slogs nu med råge då det tog 129 dagar innan Regeringen Löfven II kunde tillträda 21 januari 2019.

Och alla tycktes rörande överens – talman Andreas Norlén hanterade processen på ett lysande sätt.

Lyckats med det omöjliga

Under mandatperioden har han dessutom lyft talmansuppdraget till en nivå Sverige aldrig tidigare har skådat – han har lyckats med något nästintill omöjligt då han blivit en folklig och populär talman som uppskattas bland vanligt folk. Han har dykt upp i TV-program och på ett trevligt, välkomnande och gemytligt sätt berättat om sin roll och om hur Sverige styrs.

Öppenhjärtig

Han har helt enkelt lyckas med saker som ingen talman lyckats med tidigare. Han har till och med berättat om sin fru, hur de träffades på nätet och relationen till sitt barn – han bjuder med andra ord på sig själv och öppnar sig på ett sätt som kan hjälpa många andra som har funderingar på allehanda saker i livet.

Proffsig och korrekt

Inte en enda gång har han såvitt känt gynnat Moderaterna, vilket är det parti han tillhörde som riksdagsman, innan han blev talman. Tvärtom – han har vid flera tillfällen givit S-ledare mer tid på sig så att de kunde fortsätta sina sonderingar fler dagar än vad som hade varit självklart.

Senaste veckan

Så kommer vi till senaste veckans händelser – efter en dag av aldrig tidigare skådad turbulens blir det enorma rubriker i tidningarna. Aktuellt 21 inleds med att programledarna säger att det är kaos och orsaken är att den precis framröstade statsministern avgått då koalitionspartiet MP beslutat sig för att lämna regeringen.

Självklart besviken

Innebörden är att man måste genomföra en helt ny statsministeromröstning och helt enkelt göra om hela proceduren en gång till nästa vecka. Självklart blir talmannen besviken. Han uppger då vid en pressträff att Miljöpartiet borde ha informerat om att de tänkte lämna regeringen utifall S-MP-budgeten inte går igenom.

Det hade MP kunnat göra på ett väldigt enkelt sätt.

Statsvetare stödjer talmannen

Statsvetaren Tommy Möller vid Stockholms Universitet delar Andreas Norléns kritik.

– Jag tycker att talmannens agerande var rimligt. Jag tycker att talmannens kritik är befogad. Han menar ju själv att om MP hade meddelat att de hade ett absolut villkor för att sitta kvar i regeringen så hade han lagt upp voteringsschemat på ett annat sätt, klargör Möller för DN.

Kunde enkelt undvikits

Ett alternativ för talmannen hade kunnat vara att berätta för Miljöpartiet hur han såg på saken direkt till partiet utan att ta upp det på presskonferensen. Genom att nämna det på presskonferensen belyste han hur han ansåg att det Aktuellt 21 benämnde för kaos enkelt hade kunnat undvikas.

Gav sin syn på saken

Det kan diskuteras huruvida talmannen borde ha nämnt sin syn på MP:s agerande eller inte. Mycket erfarna och välmeriterade statsvetare anser att han gjorde rätt, andra att han gjorde fel. Ett alternativ kunde ha varit att framföra kritiken direkt till partiet istället.

Bakgrunden var självklart att han lagt ned enormt med arbete på att hantera processen perfekt och att då behöva ta om allting vilket enligt flera experter har potential att skada allmänhetens förtroende gör att han ville ge sin syn på saken.

Grova påhopp

I den tidsanda där vi nu befinner oss där alltför många gärna går till snabba personangrepp och kastar fula ord på andra är det tragiskt att se hur en del ger sig på talmannen genom att försöka påskina att han skulle ha agerat som partipolitisk och moderat istället för som talman. Det är nära nog det värsta man kan säga om en talman och det förtjänar han verkligen inte.

Tvärtom – talmannen gör och har gjort ett strålande arbete.

Beklämmande

Den typen av moderatanklagelser mot talmannen säger en hel del om de som står bakom påhoppen och det speglar dessvärre också hur media fungerar nuförtiden. Grova personangrepp och kraftiga överdrifter. Det är beklämmande.

Foto: Sveriges Riksdag


Ullared börjar med “galen” försäljning – “nej nu har det gått för långt”

2025 07 09

Många suckar högt när de ser att julskyltningen börjar redan i oktober.

På Gekås i Ullared börjades det förra veckan.

Varuhuset lanserar nu “jul i juli” och har börjat sälja tomtar, adventsstjärnor, julstjärnor och allt annat som ligger högtiden till.

– Jag vet att det är lite galet att börja sälja julpynt redan i juli, men vi gör det faktiskt för våra kunders skull, säger Patrik Levin, vd på Gekås Ullared, i ett uttalande.

"Inget emot att tjuvstarta"

På Gekås ser butiken ingen motsägelse i att sälja juldekorationer mitt i sommaren.

Tvärtom anses det finnas flera fördelar.

– Många reser långt och besöker oss kanske bara en gång om året, då vill de kunna shoppa allt, även julsaker, säger Patrik Levin.

Redan nu finns ett välfyllt sortiment. Men den riktiga premiären med jultorget kommer inte förrän 5 september.

Alltså tre månader och 19 dagar före julafton.

– Jag är själv en riktig julälskare, så jag har verkligen inget emot att vi tjuvstartat lite. Och med tanke på vilka volymer vi säljer varje år så är jag nog långt ifrån ensam om att längta lite, säger Patrik Levin.

LÄS MER: Forex uppmanar – kom och ta ut kontanter

"Nu har det gått för långt"

Kundernas gensvar tycks vara av blandad karaktär.

På Gekås Facebooksida är det flera som anser att julförsäljning i juli är att ta i.

– Nä, nu har det gått för långt, skriver en användare.

– Nej fy! Det blir bara tidigare och tidigare varje år, menar en annan.

– Ni skämtar med mig?

– Hade ni haft sommarrea på grejerna hade jag fattat grejen. Men nä, låter det också i kommentarsfältet.

LÄS MER: Konkurrenten knappar in på Ica – “avståndet har aldrig varit mindre”

Gekås: Bara positiv respons

Andra är dock betydligt mer positiva.

– Hos er är det helt OK eftersom många reser långväga men på hemmaplan räcker det med andra delen november, tycker en person.

– Superbra om det finns året runt! Även student, nyårsartiklar osv. Många åker kanske en gång per år då vore det superbra om allt fanns.

Enligt Patrik Levin startar försäljningen för att det finns en efterfrågan. Det handlar inte om att vara “knasiga”, säger han i en intervju med GP.

De första julprylarna åkte till och med fram i juni. Och reaktionen från kunderna var entydig.

– Bara positivt, säger Patrik Levin till tidningen.

Foto: Gekås Ullared

Text: Redaktionen


MERZ: Stort avtal närmar sig

2025 07 09

Tysklands förbundskansler tror att ett avtal äntligen börjar närma sig.

EU fortsätter att förhandla med USA om ett nytt handelsavtal.

Trump-administrationen har kommit överens med Kina, Vietnam och Storbritannien – och nu börjar även ett avtal med EU tillslut närma sig.

Åtminstone om man ska tro Tysklands förbundskansler Friedrich Merz.

Tror på avtal

Friedrich Merz säger nu att han är ”försiktigt optimistisk” om att EU kan få till stånd ett handelsavtal med USA inom de närmaste dagarna, eller ”senast i slutet av månaden”.

Merz säger att målet är att nå ett avtal ”så snabbt som möjligt som kopplar samman den ömsesidiga handeln mellan USA och EU med lägsta möjliga tullar”, rapporterar Euronews.

Är i kontakt

Den tyske förbundskanslern understryker även att han själv är i kontakt med amerikanerna.

– Jag har också själv nära kontakt med den amerikanska regeringen, med presidenten och med Europeiska kommissionen.

Läs mer: Vladimir Putin: “Vi utklassar väst”

Tror på tullarna

Donald Trump fortsätter att förespråka tullar som det effektivaste verktyget i den ekonomiska verktygslådan.

Den amerikanska presidenten vill enligt egen utsago etablera fler arbetstillfällen på hemmaplan och få "revansch" för vad han menar har varit flerårig orättvisa där andra länder dragit nytta av USA.

Publicerat brev

På måndagskvällen publicerade Trump brev som demonstrerar de nya tullarna mot Japan och Sydkorea – om inga nya handelsavtal ingår innan slutet på juli.

På onsdagen har han lagt till en rad länder på listan.

– Vi har haft flera år på oss att diskutera våra handelsförbindelser med Korea och har dragit slutsatsen att vi måste komma bort från dessa långsiktiga och mycket ihållande handelsunderskott som orsakas av Koreas tullar, politik och handelshinder, framgår av brevet som publicerats på Truth Social.

– Våra förbindelser har tyvärr varit långt ifrån ömsesidiga.

25-procentiga tullar börjar gälla för Sydkorea den första augusti, enligt Trump.

Läs mer: Stor besvikelse för Trump i viktiga kärnfrågan

Foto: Number 10

Text: Redaktionen