Grova angrepp på Sveriges talman är fel och beklämmande

2021 12 04

Talman Andreas Norlén gör ett strålande jobb och har på ett stabilt och imponerande sätt styrt skutan framåt i en tid av kraftig storm i svensk politik.

Den unge östgöten som tog över talmansuppdraget efter valet 2018 har blivit mycket uppskattad i alla läger.

Norlén hanterade svårt läge

Han fick hantera den mest komplexa och svårbemästrade situation man kan tänka sig efter valet då det blev närmast omöjligt att bilda ny regering. Allianspartierna fick inte majoritet utan behövde stöd från exempelvis SD vilket Centern och Liberalerna vägrade att gå med på.

Samtidigt ville inte Centern och Liberalerna göra upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet heller.

Lysande av talmannen

Efter en rekordlång talmansprocess med till synes oändliga rundor av samtal med alla partiledare lyckade Andreas Norlén till slut ro allting i hamn. Det gamla rekordet på en 29 dagar lång regeringsbildningsprocess efter valet 1979 slogs nu med råge då det tog 129 dagar innan Regeringen Löfven II kunde tillträda 21 januari 2019.

Och alla tycktes rörande överens – talman Andreas Norlén hanterade processen på ett lysande sätt.

Lyckats med det omöjliga

Under mandatperioden har han dessutom lyft talmansuppdraget till en nivå Sverige aldrig tidigare har skådat – han har lyckats med något nästintill omöjligt då han blivit en folklig och populär talman som uppskattas bland vanligt folk. Han har dykt upp i TV-program och på ett trevligt, välkomnande och gemytligt sätt berättat om sin roll och om hur Sverige styrs.

Öppenhjärtig

Han har helt enkelt lyckas med saker som ingen talman lyckats med tidigare. Han har till och med berättat om sin fru, hur de träffades på nätet och relationen till sitt barn – han bjuder med andra ord på sig själv och öppnar sig på ett sätt som kan hjälpa många andra som har funderingar på allehanda saker i livet.

Proffsig och korrekt

Inte en enda gång har han såvitt känt gynnat Moderaterna, vilket är det parti han tillhörde som riksdagsman, innan han blev talman. Tvärtom – han har vid flera tillfällen givit S-ledare mer tid på sig så att de kunde fortsätta sina sonderingar fler dagar än vad som hade varit självklart.

Senaste veckan

Så kommer vi till senaste veckans händelser – efter en dag av aldrig tidigare skådad turbulens blir det enorma rubriker i tidningarna. Aktuellt 21 inleds med att programledarna säger att det är kaos och orsaken är att den precis framröstade statsministern avgått då koalitionspartiet MP beslutat sig för att lämna regeringen.

Självklart besviken

Innebörden är att man måste genomföra en helt ny statsministeromröstning och helt enkelt göra om hela proceduren en gång till nästa vecka. Självklart blir talmannen besviken. Han uppger då vid en pressträff att Miljöpartiet borde ha informerat om att de tänkte lämna regeringen utifall S-MP-budgeten inte går igenom.

Det hade MP kunnat göra på ett väldigt enkelt sätt.

Statsvetare stödjer talmannen

Statsvetaren Tommy Möller vid Stockholms Universitet delar Andreas Norléns kritik.

– Jag tycker att talmannens agerande var rimligt. Jag tycker att talmannens kritik är befogad. Han menar ju själv att om MP hade meddelat att de hade ett absolut villkor för att sitta kvar i regeringen så hade han lagt upp voteringsschemat på ett annat sätt, klargör Möller för DN.

Kunde enkelt undvikits

Ett alternativ för talmannen hade kunnat vara att berätta för Miljöpartiet hur han såg på saken direkt till partiet utan att ta upp det på presskonferensen. Genom att nämna det på presskonferensen belyste han hur han ansåg att det Aktuellt 21 benämnde för kaos enkelt hade kunnat undvikas.

Gav sin syn på saken

Det kan diskuteras huruvida talmannen borde ha nämnt sin syn på MP:s agerande eller inte. Mycket erfarna och välmeriterade statsvetare anser att han gjorde rätt, andra att han gjorde fel. Ett alternativ kunde ha varit att framföra kritiken direkt till partiet istället.

Bakgrunden var självklart att han lagt ned enormt med arbete på att hantera processen perfekt och att då behöva ta om allting vilket enligt flera experter har potential att skada allmänhetens förtroende gör att han ville ge sin syn på saken.

Grova påhopp

I den tidsanda där vi nu befinner oss där alltför många gärna går till snabba personangrepp och kastar fula ord på andra är det tragiskt att se hur en del ger sig på talmannen genom att försöka påskina att han skulle ha agerat som partipolitisk och moderat istället för som talman. Det är nära nog det värsta man kan säga om en talman och det förtjänar han verkligen inte.

Tvärtom – talmannen gör och har gjort ett strålande arbete.

Beklämmande

Den typen av moderatanklagelser mot talmannen säger en hel del om de som står bakom påhoppen och det speglar dessvärre också hur media fungerar nuförtiden. Grova personangrepp och kraftiga överdrifter. Det är beklämmande.

Foto: Sveriges Riksdag


UPPGIFTER: Trumps USA förlorar gigantisk affär – går till Sverige i stället

2025 05 04

En jätteaffär, där Kanada åtagit sig att köpa nästan hundra stridsflygplan från USA, håller på att gå i stöpet. Nu kan beställningen gå till Sverige i stället.

Kanada överväger att ge upp sina planer på att köpa amerikanska F-35:or – för att i stället gå över till svenska JAS 39 Gripen.

Anledningen bakom beslutet grundar sig i de senaste månadernas alltmer spända relation mellan Kanada och regeringen Trump i USA.

Det rapporterar 1945, ett magasin med inriktning på försvars- och säkerhetsfrågor, under söndagseftermiddagen svensk tid.

Kan välja JAS 39 Gripen före F-35

Kanada åtog sig 2023 att köpa 88 stycken F-35:or från USA, efter en lång och utdragen upphandling.

Affären visade sig bli bland de dyraste för det kanadensiska luftvapnet någonsin, och uppskattas till ett värde av 19 miljarder dollar, cirka 183 miljarder kronor, enligt tidningen.

Den usla relationen till den nyinrättade amerikanske presidenten Donald Trump – och planens höga kostnader – har dock fått den kanadensiska regeringen att rikta blickarna mot Sverige i stället.

Läs mer: Forskare pekar ut matvaror – är extra bra för hjärnan

Därför kan Trumps USA förlora affären

Premiärministern Mark Carney ska enligt uppgift ha bett sin försvarsminister Bill Blair att se över köpet av F-35, för att se om det finns några andra alternativ “med tanke på den förändrade miljön”.

Den amerikanske presidenten har sedan han tillträdde ämbetet i januari flera gånger uttryckt sin önskan om att annektera grannlandet i norr, för att omvandla det till en “51:a delstat”.

Dessutom har Trump infört höga sanktioner på en rad kanadensiska varor, vilket resulterat i ett eskalerande handelskrig mellan de båda länderna.

Så marknadsförs Saab JAS 39 Gripen

Svenska Saab marknadsför aktivt JAS 39 Gripen som ett alternativ till F-35 till överkomliga priser, Nato/NORAD-kompatibilitet och full operativ suveränitet.

– Den kanadensiska regeringen med den nyvalde premiärministern Mark Carney i spetsen ställs nu inför ett komplext val mellan kapacitet, kostnad och strategisk autonomi, skriver 1945 i artikeln.

Läs mer: Nödläge utropat i Ryssland

JAS 39 Gripen testades i Kanada för sex år sedan

Saab Gripen började testas i Kanada redan under 2019.

Då hamnade det svenska stridsflyget på en andraplats bakom F-35 och uppfyllde alla de krav som Kanada ställde i upphandlingen.

Läs också: Trumps bild i natt väcker starka reaktioner

Foto: Regeringskansliet - Ninni Andersson samt G. Skidmore 

Text: Redaktionen


Putins skräcksiffror avslöjas – Ukraina står emot

2025 05 04

Nya skräcksiffror visar på en svår situation för Putins trupper.

Vladimir Putin fortsätter sitt invasionskrig i Ukraina trots ansträngningar från bland annat amerikanskt håll att förhandla fram en vapenvila och ett fredsavtal.

Nu avslöjas nya skräcksiffror på Putins trupper – som visar att den ryske diktatorn är beredd att betala ett högt pris även för små vinster.

Enorma förluster

Nya siffror från Institute for the Study of War, ISW, visar att Ryssland under 2025 i genomsnitt har förlorat 99 soldater för varje kvadratkilometer som erövrats av Ukraina. Det handlar alltså om soldater som antingen har dödats eller skadats.

Det är en markant ökning jämfört med hösten 2024, då motsvarande siffra låg på 59 förlorade soldater per erövrad kvadratkilometer.

Skräcksiffrorna visar att Putin blir allt mer hänsynslös och desperat i sina försök att erövra Ukraina.

– Det understryker Putins fortsatta ansträngningar för att utnyttja ytterligare framsteg på slagfältet för att skapa press på Ukraina i vapenvile- och fredsförhandlingar, eller på annat sätt tvinga fram Ukrainas kollaps, kommenterar ISW.

Putin är alltså redo att offra väldigt mycket för att få en fördel i förhandlingar, alternativt tvinga fram ett stort ukrainskt nederlag.

Men Ukraina står emot, enligt tankesmedjan.

Ukraina inte nära kollaps

Siffrorna visar att de ukrainska trupperna fortfarande har förmåga att stå emot de ryska attackerna.

Och Ukraina är inte nära en kollaps, säger en militärexpert till Newsweek.

– Den ukrainska fronten är inte på väg att kollapsa. Ukrainas inhemska drönarproduktion och dess drönarstyrka har gång på gång visat analytiker att situationen är mindre desperat på kort sikt än den kan verka, säger Zev Faintuch, senior underrättelseanalytiker på säkerhetsföretaget Global Guardian, till tidningen.

Enligt tankesmedjan använder sig Ryssland allt mer av soldater ”av låg kvalitet” på fronten, vilket är en förklaring till de stora förlusterna. Detta gör det också svårare för Ryssland att genomföra mer komplexa operationer, enligt ISW.

 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen