Grönt ljus till kritiserat förslag – ”särskilt allvarliga fall”

2024 05 07

Regeringen och SD går vidare med ett omstritt förslag.

I en debattartikel meddelar Tidöpartierna att man kommer gå vidare med ett förslag om införande av anonyma vittnen.

– I gängens kraftfält växer sig en farlig tystnadskultur stark. Möjligheten att vittna anonymt i vissa fall behövs för att bryta dessa mönster, och skydda vittnen som är särskilt brottsutsatta. Därför går regeringen nu vidare med förslag om att få vittna anonymt i en remiss till lagrådet, står det i artikeln som är undertecknad av justitieminister Gunnar Strömmer (M), Katja Nyberg (SD), Torsten Elofsson (KD) och Martin Melin (L).

Enligt politikerna ska det bli möjligt att vittna anonymt om det finns ”en påtaglig risk för att vittnet eller vittnets närstående utsätts för våld, eller annan allvarlig brottslighet mot liv och hälsa”.

Brottet som vittnet ska höras om måste dessutom motsvara ett straffvärde på minst två år i fängelse.

– Vi bedömer alltså att ett system med anonyma vittnen behövs i särskilt allvarliga och skyddsvärda fall, konstaterar Tidöpolitikerna.

Kritiserat förslag

System med anonyma vittnen finns redan i Danmark, Finland och Norge.

Förslaget har stött på stark kritik i Sverige.

Advokatsamfundet har vid flera tillfällen varnat för metoden och pekat på att det riskerar att skada rättssäkerheten och den misstänktes rätt till en rättvis rättegång.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson har även dömt ut förslaget, men av andra anledningar. Han menar att åtgärden inte fungerar.

– Anonyma vittnen, de säger att det funkat jättebra i Danmark. Nej, det har inte det. De har upptäckt att det går nästan aldrig att använda. De räknar ut tvärt vem som vittnar.

– Anta sedan att någon dyker upp som bara råkar vara på fel ställe. Han har sett någon maskerad typ som skjutit någon annan. Vad är vittnesvärdet med det? Ingenting. Men kör de in honom ändå kan de tänka att det är han. Då skjuter de honom för säkerhets skull, sa Leif GW Persson till Expressen när han ombads att kommentera förslaget.

”Måste bryta tystnadskulturen”

Justitieminister Gunnar Strömmer har motiverat ett införande av anonyma vittnen med att det är en "angelägen reform" för att bryta tystnadskulturen hos personer som blir vittnen till grova brott.

– Vi måste bryta tystnadskulturen. Sverige är ett av få länder i Europa som inte har någon möjlighet att garantera ett vittne som riskerar att utsättas för hot och repressalier anonymitet under rättsprocessen. System med anonyma vittnen finns bland annat i Danmark, Finland och Norge – det är dags att vi inför det även i Sverige. Jag har idag tagit emot ett väl genomarbetat förslag på ett sådant system som omgärdas av gedigna rättssäkerhetsgarantier. Regeringen kommer nu skicka förslagen på remiss och därefter arbeta för att detta ska vara på plats så snart som möjligt, sa ministern när ha presenterad förslaget i oktober.

Foto: Linnea Engberg Regeringskansliet resp Polisen

Text: Redaktionen


Brevlådorna försvinner – det här införs i stället

2024 12 06

Svenska folket beställer hem paket som aldrig för.

Paketvolymerna under årets Black Week ökade med över 17 procent jämfört med samma period förra året.

Det visar färsk statistik från Postnord.

– Vi har sett en försiktigt positiv trend för e-handeln under året men de här nivåerna har överträffat alla förväntningar. Det är glädjande att så många väljer PostNord som leverantör. Det har varit ett högt tryck på terminalerna men det har vi klarat väl, säger Johan Uddin, Head of Parcel Operations på Postnord Sverige.

Hårt tryck på affärer

Den kraftiga uppgången innebär ett ökat tryck på de lokala postombuden och paketboxarna.

Nu riktar Postnord en uppmaning till allmänheten.

– De stora volymerna innebär ett hårt tryck, både på våra ombud och paketboxarna som blivit ett väldigt populärt leveransalternativ. Därför vill vi uppmana alla att hämta ut sina paket så snabbt som möjligt för att göra plats åt andra som också vill ha sina julklappar säger Johan Uddin.

Brevlådorna försvinner – det här ersätter

Med anledning av de ökade paketvolymerna öppnar Postnord för en betydande förändring.

Företaget vill ersätta brevlådor med paketboxar, vilket skulle minska trycket på postombuden.

I framtiden hoppas Postnord att paketboxarna ska ta över och ersätta brevlådorna helt och hållet, rapporterar E-handel.

– Vårt mål är att du ska titta ut genom fönstret och se en paketbox från Postnord, säger Robin Olsen, avgående vd Postnord Norge, till sajten.

Fakta: Postnords paketboxar

- Postnords paketboxar står utomhus i bostadsområden och på andra platser där människor rör sig i vardagen. Kunder kan hämta sina paket när det passar, dygnet runt.

- För att kunna öppna luckan används Postnords app och registrering med mobilt Bank-ID. Via Appen kan kunder också följa leveransen hela vägen. 

- Postnord beskriver sina paketboxar som ett miljövänligt alternativ:

”Alla våra leveranser till paketbox i Sveriges tolv största kommuner är fossilfria, och senast 2027 är hela last-mile fossilfri. Dessutom finns paketboxar ofta på promenadavstånd från hemmet, kontoret eller andra platser där du är på språng.”

Foto: Postnord

Text: Redaktionen


Svenska körkort ska bytas ut – det här ersätter

2024 12 06

Körkorten i Sverige är på väg att bytas ut och på sikt ersättas.

Förändringen har varit på gång under en tid och flera andra länder har redan gått i bräschen, bland annat Sveriges grannländer.

Det gäller en utfasning av de rosa plastkorten som nu är på väg att bli ett minne blott, rapporterar Sveriges Radio.

Istället ska de ersättas av digitala varianter.

– Om det här träder i kraft så ska det senast om fem år finnas ett digitalt körkort även i Sverige, säger Ted Snölilja, utredare på Transportstyrelsen, till radion.

Har avvaktat

Förhandlingar pågår för närvarande i EU för att komma fram till ett gemensamt beslut för alla medlemsländer.

Av det skälet har Sverige ännu inte gått fram med de digitala körkorten, som ska finnas tillgängliga i mobilen.

– Vi vill inte bygga ett svenskt digitalt körkort för att sedan göra om det igen. Då kan vi lika gärna avvakta till man har fattat beslut i EU, säger Ted Snölilja.

"Ska minska antalet böter"

Frågan om digitala körkort har tidigare varit uppe för diskussion på politisk nivå i Sverige, inte minst efter att resten av Norden gjort det möjligt för sina medborgare att ha kortet i sin smartphone.

– Införandet av digitala körkort ska förhopp­ningsvis minska antalet böter som utfärdas till personer som inte har sitt fysiska körkort med sig, framhöll KD-ledamoten Magnus Berntsson i en motion till riksdagen förra året.

Han uppmanade då regeringen att ge Transportstyrelsen i uppdrag att införa den digitala tjänsten snarast, eftersom EU-kommissionen redan 2023 hade gått fram med ett förslag om digitala körkort.

LÄS MER: Ny åldersgräns för körkort i Sverige – kan införas inom kort

Bereder digital "plånbok"

I somras kom ett besked som tog processen i riktning mot ett införande av körkort i mobilen.

Det handlade dock då om ett förslag på en digital identitetsplånbok. Frågan skulle beredas i regeringskansliet.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok. I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, sade civilminister Erik Slottner (KD) vid tillfället.

För två månader sedan meddelade Digg, myndigheten för digital förvaltning, att “medlemmar från eIDAS Expert Group, utsedda av medlemsstaterna, arbetar för att ta fram en teknisk verktygslåda bestående av arkitektur och referensramverk, tekniska specifikationer och riktlinjer som behövs för att bygga EU:s digitala identitetsplånbok”.

Läs mer här: Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen