Grönt ljus till kritiserat förslag – ”särskilt allvarliga fall”
2024 05 07
Regeringen och SD går vidare med ett omstritt förslag.
I en debattartikel meddelar Tidöpartierna att man kommer gå vidare med ett förslag om införande av anonyma vittnen.
– I gängens kraftfält växer sig en farlig tystnadskultur stark. Möjligheten att vittna anonymt i vissa fall behövs för att bryta dessa mönster, och skydda vittnen som är särskilt brottsutsatta. Därför går regeringen nu vidare med förslag om att få vittna anonymt i en remiss till lagrådet, står det i artikeln som är undertecknad av justitieminister Gunnar Strömmer (M), Katja Nyberg (SD), Torsten Elofsson (KD) och Martin Melin (L).
Enligt politikerna ska det bli möjligt att vittna anonymt om det finns ”en påtaglig risk för att vittnet eller vittnets närstående utsätts för våld, eller annan allvarlig brottslighet mot liv och hälsa”.
Brottet som vittnet ska höras om måste dessutom motsvara ett straffvärde på minst två år i fängelse.
– Vi bedömer alltså att ett system med anonyma vittnen behövs i särskilt allvarliga och skyddsvärda fall, konstaterar Tidöpolitikerna.
Kritiserat förslag
System med anonyma vittnen finns redan i Danmark, Finland och Norge.
Förslaget har stött på stark kritik i Sverige.
Advokatsamfundet har vid flera tillfällen varnat för metoden och pekat på att det riskerar att skada rättssäkerheten och den misstänktes rätt till en rättvis rättegång.
Kriminologiprofessorn Leif GW Persson har även dömt ut förslaget, men av andra anledningar. Han menar att åtgärden inte fungerar.
– Anonyma vittnen, de säger att det funkat jättebra i Danmark. Nej, det har inte det. De har upptäckt att det går nästan aldrig att använda. De räknar ut tvärt vem som vittnar.
– Anta sedan att någon dyker upp som bara råkar vara på fel ställe. Han har sett någon maskerad typ som skjutit någon annan. Vad är vittnesvärdet med det? Ingenting. Men kör de in honom ändå kan de tänka att det är han. Då skjuter de honom för säkerhets skull, sa Leif GW Persson till Expressen när han ombads att kommentera förslaget.
”Måste bryta tystnadskulturen”
Justitieminister Gunnar Strömmer har motiverat ett införande av anonyma vittnen med att det är en "angelägen reform" för att bryta tystnadskulturen hos personer som blir vittnen till grova brott.
– Vi måste bryta tystnadskulturen. Sverige är ett av få länder i Europa som inte har någon möjlighet att garantera ett vittne som riskerar att utsättas för hot och repressalier anonymitet under rättsprocessen. System med anonyma vittnen finns bland annat i Danmark, Finland och Norge – det är dags att vi inför det även i Sverige. Jag har idag tagit emot ett väl genomarbetat förslag på ett sådant system som omgärdas av gedigna rättssäkerhetsgarantier. Regeringen kommer nu skicka förslagen på remiss och därefter arbeta för att detta ska vara på plats så snart som möjligt, sa ministern när ha presenterad förslaget i oktober.
Foto: Linnea Engberg Regeringskansliet resp Polisen
Text: Redaktionen