Gröna Lund ställer in

2023 09 01

Det har varit ett mörkt år för Gröna Lund.

I juni skedde en tragisk dödsolycka på nöjesparken i Stockholm när en kvinna förlorade livet efter att berg- och dalbanan Jetline spårat ur.

– I dag är en sorgens dag på Gröna Lund, våra tankar går till de anhöriga och de som har drabbats, sade nöjesparkens vd Jan Eriksson efter olyckan till SVT.

Halverat besöksantal

Efter händelsen har besökarna uteblivit.

Det har blivit ett enormt tapp för Gröna Lund.

Under sommaren minskade besöksantalet med hela 50 procent.

– Vi har aldrig varit i den här situationen tidigare. Det är nytt territorium för oss, sade Jan Eriksson till Svenska Dagbladet i juli.

Besked idag: ställer in

Idag, fredag, meddelar Gröna Lund vilka konsekvenser besökstappet och de förlorade intäkterna har fått.

Nöjesparken tvingas nu ställa in 2023 års upplaga av “Winter Wonderland”, meddelar Gröna Lund i ett pressmeddelande.

Det är den period då parken vanligtvis har öppet i samband med att advent infaller och skolelever går på jullov.

– När sommaren inte gav de besökssiffror som förväntat, kan vi inte ta risken med de investeringar och kostnader som Winter Wonderland innebär, säger Jan Eriksson i kommunikén.

– Därför har vi beslutat oss för att pausa Winter Wonderland, men vi hoppas att konceptet kan vara tillbaka så snart som möjligt

Drog 100 000 förra året

Att ställa in Winter Wonderland är ännu ett betydande tapp för Gröna Lund, då evenemanget förra året enligt Expressen drog ungefär 100 000 besökare.

– Givet hur den här sommaren har varit för Grönan, både förstås med en olycka, ett ganska svårbedömt väder och ett konjunkturläge som slår hårt mot den egna plånboken, så ser vi att vi har färre besökare vi hade hoppats på, säger Jan Eriksson till tidningen.

Höstevent påverkas inte

Halloween på Gröna Lund kommer att arrangeras som planerat.

Enligt nöjesparken kommer alla som köpt en kombinationsbiljett till både Halloween och Winter Wonderland att kontaktas för återbetalning.

Foto: N. Nezzo

Text: Redaktionen