Gröna Lund slår tillbaka

2023 06 26

Statens haverikommission har anlänt till Gröna Lund.

Uppdraget är att utreda den tragiska dödsolycka som ägde rum i helgen då berg- och dalbanan Jetline spårade ur.

En person miste livet och minst nio personer skadades.

Nu framkommer ytterligare nya uppgifter som pekar på att attraktionen även tidigare drabbats av tekniska problem, uppger TV4.

Bland annat ska det ha handlat om vagnar som stannat och bromsar som vid upprepade tillfällen behövt kontrolleras.

Slår tillbaka

Gröna Lund slår emellertid tillbaka efter kritiken.

Uppgifterna beskriver en bild som nöjesparken inte alls säger sig känna igen.

– Vi skulle aldrig öppna en attraktion om vi inte var trygga med att den var säker. Våra tekniker går igenom attraktionen varje dag och den har besiktigats utan anmärkning, säger Gröna Lunds informationschef Annika Troselius till TV4.

Inga svar än

I skrivande stund finns det fortfarande inget svar på vad som orsakade olyckan. Värst gick det för de som föll ur sina säten, och enligt vittnen slungades uppemot tio meter.

Något sådant borde dock inte ha kunnat ske om låsbyglarna fungerat som de skulle.

– Vår personal ska kontrollera byglarna varje gång en attraktion åker iväg, det är väldigt viktigt för oss, säger Annika Troselius och tillägger att man aldrig varit med om något liknande förr.

Samlar på sig fakta

Syftet med Statens haverikommissions besök idag är att skapa sig en “första ögonblick över händelseförloppet och skapa underlag för fortsatta undersökningar”, enligt myndigheten.

– Vi har redan börjat samla på oss fakta kring händelsen, säger tjänsteförrättande avdelningschef Stefan Carneros till SVT.

"Döljer ingenting"

Gröna Lund betonar att man kommer att vara transparenta och göra allt man kan för att bistå haverikommissionen i dess arbete.

– Vi döljer ingenting i det här och vi behöver vara tydliga med hur det här har kunnat hända, säger Jan Eriksson, vd för Gröna Lund, till P4 Stockholm.

"Ska inte få hända"

Under helgen har det framkommit att åkattraktionens vagnar tidigare i år besiktigades utan några anmärkningar.

Vagnarna bedömdes vara helt säkra.

– Något sånt här ska inte få hända på Gröna Lund. Det ska inte kunna hända på Gröna Lund, ändå har det hänt, säger Jan Eriksson till Aftonbladet. 

LÄS MER: Nya uppgifter om den hemska olyckan på Gröna Lund

Foto: Gröna Lund

Text: Redaktionen