Gröna Lund i krismöte

2023 06 15

Det råder ett mycket stressat läge på Stockholms stora nöjespark.

Efter kraftiga påtryckningar kommer nyheten under onsdagskvällen att Gröna Lund sätter sig i akut krismöte, rapporterar P4 Stockholm.

Detta efter ett flertal nya beslut från andra bolag i landet.

Anledningen är den allt mer omfattande bojkotten av koncernen Mondelez, som inkluderar chokladjätten Marabou, där fler och fler aktörer kapar allt samarbete med chokladjätten.

Liseberg pausar 

Konkurrenten Liseberg såg länge ut att behålla chokladmärket i sin nöjespark – men har under onsdagen gjort en helomvändning i frågan.

Alla inköp av Marabou pausas tills vidare.

– Frågan om Mondelez’s kopplingar till Ryssland är komplex, men berör också många djupt, det har vi stor respekt för, säger Lisebergs styrelseordförande Kurt Eliasson i ett pressmeddelande.

Ökat tryck på Gröna Lund

Lisebergs kovändning ökar trycket på Gröna Lund.

På nöjesparken i Stockholm säljs fortfarande chokladen, men nu kan Marabou stoppas även där.

Allt kommer att avgöras på ett blixtinkallat möte imorgon.

– Precis som Liseberg har flaggat för tittar vi också på den här frågan, säger Gröna Lunds informationschef Annika Troselius till P4 Stockholm.

Alla stora nöjesparker deltar

Hon bekräftar att det rör sig om ett extrainsatt möte. Sammankomsten är inte planerad sedan tidigare.

På mötet kommer hela Svenska Nöjesparksföreningen att delta, vilket inkluderar alla större nöjesparker i landet.

Annika Troselius håller med Kurt Eliasson om att det är en komplex fråga.

– Vi behöver hålla oss informerade, vi behöver föra en kontinuerlig dialog med alla våra leverantörer. Så även Marabou, eller Mondelez, i det här fallet, säger hon.

Svartlistad av Ukraina

Hittills har aktörer som SAS, SJ, Norwegian och Svenska fotbollslandslaget sållat sig till skaran som bojkottar Marabou.

Bakgrunden är att ägaren Mondelez har blivit svartlistad av Ukraina med anledning av att man fortfarande har verksamhet i Ryssland.

I koncernen ingår även exempelvis O’Boy, Philadelphia, Daim, Oreo och V6.

– Vi inser att detta är en emotionellt laddad fråga och respekterar omgivningens åsikter fullt ut, framhåller Mondelez i ett pressmeddelande.

Bolaget betonar även att det inte säljs Marabouprodukter i Norden som producerats i Ryssland och att inga varor heller exporteras till samma land.

Foto: Daniel S

Text: Redaktionen