Greta Thunberg i Norge – stor polisinsats

2023 02 27

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg deltar i en omfattande protest utanför olje- och energidepartementet i Norges huvudstad Oslo.

Tillsammans med samiska aktivister protesterar hon mot en vindkraftspark som byggts på ett fjällområde som samerna i århundranden har använt som betesområde för sina renar.

– Det här är en internationell skam som inte bara drabbar Norge. Det pågår en global kamp för ursprungsfolkens rättigheter över hela världen. Det här är tyvärr bara ett exempel på det, säger Greta Thunberg till Aftonposten.

På frågan om varför hon protesterar mot vindkraft, som brukar beskrivas som klimatvänligt, svarar Thunberg:

– Det här handlar inte om motstånd mot vindkraft, utan om att mänskliga rättigheter kränks. Vi kan inte ha klimatförändringar på bekostnad av urbefolkningens rättigheter.

Målet med protesten är att de 150 nya vindturbinerna på fjällområdet ska rivas.

Stor polisinsats

På måndagsmorgonen begav sig demonstranterna till olje- och energidepartementet. Aktivisterna placerade sig utanför flera regeringsbyggnader i Oslo och blockerade samtliga entréer.

Vid 13-tiden började flera av dem kedja fast sig.

Aktionen fick polisen att agera.

– En stor kolonn av polisbilar har anlänt till platsen, rapporterar NRK.

På måndagseftermiddagen har polisen börjat bära bort aktivister från regeringsbyggnaden, erfar Aftonposten.

Minst två demonstranter har omhändertagits av polisen.

– Vi har inte för avsikt att gripa demonstranterna. Men de kommer att tas bort från entréer så att anställda kan ta sig till jobbet, säger insatsledare Brian Skotnes.

Högsta domstolen håller med

Demonstranterna uppmanar olje- och energidepartementet att fatta beslut om att vindkraftsparken ska rivas.

Högsta domstolen i Norge har tidigare fastslagit att vindkraftsbygget anses vara ett brott mot samernas rättigheter.

I ett mejl till NRK har den norska regeringen meddelat att de har tagit del av Högsta domstolens beslut och att domen ”kräver ett klargörande av situationen”.

På torsdag ska Norges olje- och energiminister Terje Aasland träffa sametingets ordförande Silje Karine Muotka. Parterna väntas fortsätta diskussionerna om vindkraftsparken.

Foto: Pascal Bernardon resp Jason Blackeye

Text: Redaktionen