Göran Persson kan bli den stora skrällen enligt S-profil

2021 12 04

Tidigare statsministern Göran Persson (S) pekas nu ut som en potentiell ministerkandidat i Magdalena Anderssons (S) nya regering som utses i morgon.

Spänningen är på topp i politikersverige inför avslöjandet klockan 09.30 på tisdagsmorgonen avseende vilka personer som tar plats i Sveriges nya regering.

Klockan 09.30

Sveriges första kvinnliga statsminister väntas läsa upp regeringsförklaringen klockan 09.30 i morgon tisdag och strax därefter även läsa upp sin ministerlista. I samband med att Miljöpartiet nu har hoppat av regeringen så blir det extra många nya ministrar som ska tillsättas.

Många nya ministrar

Det handlar bland annat om följande möjliga statsrådsposter:

🔸Finansminister

🔸Landsbygdsminister

🔸Näringsminister

🔸Klimat- och miljöminister

🔸Finansmarknadsminister

🔸Kultur- och demokratiminister

🔸Jämställdhets- och bostadsminister

🔸Biståndsminister

Största möjliga skrällen

Den största skrällen av dem alla vore sannolikt om statsminister Göran Persson (S) gör en oväntad återkomst som minister. Och det är precis vad S-profilen Ulf Bjereld spekulerar om just nu.

– Räkna aldrig bort Göran Persson. Det vore en skräll, säger Ulf Bjereld till SVT.

ANALYS

EU-parlamentariker Jytte Guteland och riksdagsledamot Lawen Redar, Kulturutskottet, är två av de största favoriterna att bli ministrar och då handlar det om klimatminister respektive kulturminister.

Om Göran Persson (S) utses till minister så blir det mycket stora rubriker. Persson är en av Sveriges ”mesta” statsministrar och har en imponerande karriär bakom sig:

Göran Persson (S)

▪1996 – 2006 Statsminister

▪1994 – 1996 Finansminister

▪1991 – 1994 Riksdagsledamot

▪1989 – 1991 Skolminister

▪1979 – 1985 Riksdagsledamot

Om Göran Persson utses till minister så är följande poster extra heta för honom – landsbygdsminister, näringsminister,  klimat- och miljöminister och finansmarknadsminister.

Foto: Riksdagen resp. Melker Dahlstrand Sveriges Riksdag