JUST NU: Gör sig redo för stor strid – Befarar nya massmord och våldtäkter

2022 04 10

– Ukraina är redo för stora strider.

Det säger rådgivaren till Ukrainas president i ukrainsk TV.

Stor skräck

Enorma ryska truppförflyttningar har observerats i östra delarna av Ukraina och nu väntas Rysslands diktator trappa upp attackerna och gå till nya stora angrepp och bombningar av Ukraina.

Skräcken är även stor för att de ryska soldaterna ska begå nya massmord och våldtäkter av civila och en stor flyktingvåg har utlösts inom landet.

Flyr mot väst

Befolkning i östra delen av landet flyr nu mot väster samtidigt som ryssarna skapar panik genom urskillningslösa bombangrepp mot sjukvården, skolor och bostäder.

Manar till kamp

Ukrainas regering manar nu sin befolkning till förnyad kamp mot det som väntas bli Rysslands försök att krossa Ukrainas Väpnade Styrkor i östra Ukraina och därefter försöka invadera så stor del som möjligt av landet.

– Ukraina är redo för stora strider – Ukraina måste vinna dem, inklusive i Donbass, säger president Zelenskys rådgivare Mykhaylo Podolyak.

Kasta ut ryssarna

Han hoppas att Ukraina ska kunna slå tillbaka ryska armén och till och med kasta ut ryssarna helt från Luhansk och Donetsk.

– Det skulle ge Ukraina en starkare förhandlingsposition, säger han.

Tvinga ukrainare

Samtidigt har Ryssland inlett en aggressiv kampanj inne i Ukraina för att tvinga ukrainare att ansluta sig till ryska armén. Bland annat har Ryssland börjat rekrytera personer som inte är behöriga för att ingå i armén.

Ryska brigader

– Anställda inom strategiska företag som varit undantagna från att göra värnplikten slussas nu in i armén. Ryssland har bland annat en plan på att mobilisera 1 700 anställda vid Alchevks stålverk, uppger Ukrainas militära underrättelsetjänst enligt BBC News.

Stoppar män

Flera mobila ryska brigader stoppar män i den ukrainska regionen Luhansk och pressar dem att skriva in sig i ryska armén.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen