UTRIKES: Goda nyheter från Ukraina – världen pustar ut

2022 09 02

Kärnkraftverket Zaporizhzhia i Ukraina stängde en reaktor under gårdagen.

Anledningen till stoppet var att beskjutning ägt rum precis i närheten av kärnkraftverket.

Reaktor 5 kopplades bort som en konsekvens.

Men nu kommer glädjande besked både för Ukraina och resten av världen, som åtminstone tillfälligt kan pusta ut.

Strax efter lunch idag har den femte reaktorn åter kopplats in på Ukrainas elnät och levererar elektricitet, rapporterar Reuters.

Bekräftat från Ukraina

Det är Ukrainas statliga kärnkraftsföretag Energoatom som förmedlat informationen.

– För närvarande arbetar två reaktorblock vid stationen och genererar elektricitet för Ukrainas behov, framhålls på Telegram.

“Förödelse i årtionden”

Zaporizhzhia är Europas största kärnkraftverk.

Det ockuperades av Ryssland redan i mars, men har fortsatt att drivas av ukrainsk personal.

Under de senaste veckorna har beskjutning eskalerat kring det aktuella kärnkraftverket, vilket har fått både FN och Internationella atomenergiorganet att varna för en total kärnkraftskatastrof.

– Minsta felberäkning kan utlösa förödelse som vi kommer att drabbas av i årtionden, säger Röda korsets chef Robert Mardini enligt nyhetsbyrån AFP.

“Sluta lek med elden”

Han tillägger:

– Det är hög tid att sluta leka med elden och istället vidta konkreta åtgärder för att skydda den här anläggningen från alla militära operationer.

Ryssland och Ukraina har vid upprepade tillfällen skyllt på varandra för den militära aktivitet som ägt rum kring Zaporizhzhia.

Positivt besked från IAEA

För att försäkra både Ukraina och omvärlden att ena katastrof inte sker på kärnkraftverket har ett team från IAEA anlänt under gårdagen.

De meddelade idag att de kommer att bli kvar tills vidare.

– Vi har uppnått något mycket viktigt idag, och det viktiga är att IAEA stannar här, säger Rafael Grossi, chef på IAEA, till AFP.

Ukraina och Ryssland välkomnar

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har hyllat inspektörernas närvaro.

Även från ryskt håll uppges man vara lättade över att IAEA till slut anlänt.

– Vi välkomnar detta eftersom en internationell närvaro kan skingra de många ryktena om tillståndet vid kärnkraftverket, säger Mikhail Ulyanov, sändebud från Ryssland i Wien.

Foto: K. Hubert

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen