ELKRISEN: Positiva nyheter från Svenska kraftnät

2023 01 18

Risken för att Sveriges hushåll ska drabbas av planerade strömavbrott har minskat.

Detta tack vare landets alla elkonsumenter, som tillsammans bidrog med en minskad elförbrukning på 8,2 procent i december jämfört med samma månad 2021.

Siffrorna är helt färska och kommer direkt från Svenska kraftnät, rapporterar Sveriges Radio.

– Risken för effektbrist minskar om vi kan hålla fast vid denna förbrukningsminskning de kommande vintermånaderna, framhåller Erik Ek, strategisk driftchef på myndigheten.

En och en halv kärnkraftsreaktor

För att sätta de 8,2 procenten i perspektiv kan det konstateras att minskningen motsvarar drygt lika mycket som vad en och en halv kärnkraftsreaktor producerar under normala omständigheter.

Allra störst var nedgången där priset också varit allra högst – det vill säga i elområde 4 i de allra sydligaste delarna av landet.

Där minskade elförbrukningen med 12,5 procent.

Uppmanade svenska hushåll

I december riktade statsminister Ulf Kristersson (M) en direkt uppmaning till svenska folket inför de sista veckorna av månaden, och betonade vikten av att svenska hushåll måste spara på elen.

Annars fanns risken för tillfällig bortkoppling, det vill säga planerade strömavbrott.

– Nu är det tid för att stötta, kraftsamla och spara, för att ta oss igenom en tid som är utomordentligt ansträngd, sade Kristersson på en presskonferens.

– Läget är relativt akut.

"Reell risk för bortkoppling"

Strax före jul påpekade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) att risken för strömavbrott var direkt påtaglig.

– Januari och februari är alltid utmanande och nu har vi en situation med reell risk för bortkoppling.

– Detta är inte ett försök att vara alarmistisk. Vi gör allt vi kan för att det inte ska bli så, men det är svårt att förbereda sig i efterhand, tillade Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar på samma pressträff som näringsministern.

Tonade ned

Risken tonades dock omgående ned av Ellevio, ett av Sveriges största elnätsbolag med nästan en miljon kunder.

– Det är en extrem åtgärd som vi aldrig har haft i Sverige. Det är en situation där efterfrågan på el överstiger tillgången eller förmågan att få fram el och elsystemet överbelastas, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio, till P4 Värmland.

Foto: V. Anh

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen