ELKRISEN: Positiva nyheter från Svenska kraftnät

2023 01 18

Risken för att Sveriges hushåll ska drabbas av planerade strömavbrott har minskat.

Detta tack vare landets alla elkonsumenter, som tillsammans bidrog med en minskad elförbrukning på 8,2 procent i december jämfört med samma månad 2021.

Siffrorna är helt färska och kommer direkt från Svenska kraftnät, rapporterar Sveriges Radio.

– Risken för effektbrist minskar om vi kan hålla fast vid denna förbrukningsminskning de kommande vintermånaderna, framhåller Erik Ek, strategisk driftchef på myndigheten.

En och en halv kärnkraftsreaktor

För att sätta de 8,2 procenten i perspektiv kan det konstateras att minskningen motsvarar drygt lika mycket som vad en och en halv kärnkraftsreaktor producerar under normala omständigheter.

Allra störst var nedgången där priset också varit allra högst – det vill säga i elområde 4 i de allra sydligaste delarna av landet.

Där minskade elförbrukningen med 12,5 procent.

Uppmanade svenska hushåll

I december riktade statsminister Ulf Kristersson (M) en direkt uppmaning till svenska folket inför de sista veckorna av månaden, och betonade vikten av att svenska hushåll måste spara på elen.

Annars fanns risken för tillfällig bortkoppling, det vill säga planerade strömavbrott.

– Nu är det tid för att stötta, kraftsamla och spara, för att ta oss igenom en tid som är utomordentligt ansträngd, sade Kristersson på en presskonferens.

– Läget är relativt akut.

"Reell risk för bortkoppling"

Strax före jul påpekade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) att risken för strömavbrott var direkt påtaglig.

– Januari och februari är alltid utmanande och nu har vi en situation med reell risk för bortkoppling.

– Detta är inte ett försök att vara alarmistisk. Vi gör allt vi kan för att det inte ska bli så, men det är svårt att förbereda sig i efterhand, tillade Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar på samma pressträff som näringsministern.

Tonade ned

Risken tonades dock omgående ned av Ellevio, ett av Sveriges största elnätsbolag med nästan en miljon kunder.

– Det är en extrem åtgärd som vi aldrig har haft i Sverige. Det är en situation där efterfrågan på el överstiger tillgången eller förmågan att få fram el och elsystemet överbelastas, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio, till P4 Värmland.

Foto: V. Anh

Text: Redaktionen