Glatt besked för många arbetslösa

2022 12 05

39 000 människor med a-kassa kan andas ut.

Trots nedstängningen av samtliga a-kassor efter ett misstänkt cyberangrepp i fredags kommer utbetalning att ske i veckan – med enbart en dags försening. Det rapporterar Sveriges Radio.

De nästan 40 000 personerna som skulle fått sina pengar på torsdag kommer istället att få dem på fredag om ingenting oförutsett sker.

– Torsdagens utbetalning är flyttad till fredagen för att skapa mer tid att ge åtkomst till systemet och därmed få in uppgifter som möjliggör utbetalning på fredag, säger Tomas Eriksson, kanslichef för Sveriges a-kassor, till SR.

– Vi gör allt vi kan för att alla som har förväntat sig kunna rapportera för utbetalning på fredag ska kunna göra det, och som det ser ut nu behöver man lämna sina uppgifter senast under tisdagen.

Ifrågasatt säkerhet

I takt med att julen närmar sig och elräkningarna blir högre var det många som oroade sig över utbetalningar efter att Sveriges a-kassor meddelade att man blivit utsatt för en “säkerhetsrelaterad incident”.

– Vi har så goda säkerhetssystem vi kan ha. Uppenbarligen har man ändå kunnat utsätta dem för ett hot. Åtgärden blev att stänga ned accessen. Vi får utreda senare vilka behov det finns av andra säkerhetsnivåer, säger Tomas Eriksson.

Inlett utredning

Det var under förmiddagen i fredags som nyheten om cyberattacken slog ned.

– Det innebär att medlemmar kan ha svårt att just nu överhuvudtaget nå sin a-kassa, framhöll organisationen Sveriges a-kassor på sin hemsida.

Man startade då en utredning av en “cybersäkerhetsrelaterad incident i a-kassans miljöer”.

– Tillsammans med driftleverantörer och andra experter analyserar vi vad som har hänt och arbetar med att minimera risken för eventuella konsekvenser. För stunden kan vi inte se att incidenten har någon påverkan på verksamheten, uppgav Tomas Eriksson.

Vidtagit åtgärder

Händelsen anmäldes till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) och krisledningen aktiverades. Dessutom informerades Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Intresseorganisationen ville dock inte uppge vilken a-kassa som blivit drabbad och det är inte heller känt varifrån angreppet kom.

Fakta Sveriges a-kassor

- Sveriges a-kassor är gemensam service- och intresseorganisation för alla a-kassor som finns i Sverige.

- De hjälper a-kassorna med exempelvis IT, regeltolkning, och opinionsbildning. 

- Genom Sveriges a-kassor kan de olika a-kassorna agera gemensamt, bland annat som remissinstans.

 - Sveriges a-kassor hette från början A-kassornas samorganisation. Men 2017 bytte de namn för att bättre visa på organisationens funktion.

Frågor som organisationen driver är exempelvis:

  • Att ersättningen ska räknas upp varje år
  • Lyfta förslag för att förbättra a-kassorna
  • Motivera politiker att fatta beslut som förbättrar villkoren för dig som medlem
  • Ta fram statistik och forskning som underlag för debatter

Källa: A-kassa.se

Foto: E. Kalibradov

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen