Glatt besked för konsumenter – kraftiga prissänkningar väntar

2024 08 13

I morgon, onsdag, presenterar Statistiska centralbyrån, SCB, nya siffror för inflationen i Sverige.

Inflationstakten enligt KPI – som visar prisutvecklingen för den privata, genomsnittliga konsumtionen i Sverige – beräknas sjunka ordentligt.

Den väntas falla från 2,6 procent till 2,0 procent, rapporterar SvD med hänvisning till en färsk rapport från företaget Infront.

Det innebär att inflationstakten enligt KPI når Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.

Samtidigt beräknas inflationen enligt KPIF – där räntekostnaderna är borträknade – landa på 1,6 procent, en bra bit under Riksbankens inflationsmål.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, framhåller att det finns flera orsaker till prognosen:

- Riksbankens räntehöjningar

- Hushållen håller hårt i plånboken

- Fallande råvaru- och energipriser

Kraftiga prissänkningar

Nu räknar Nordeas analytiker med att företag går fram med omfattande prissänkningar.

– Priserna på varor kan falla mer än vad som ligger i de flestas prognoser, inklusive våra egna, säger Torbjörn Isaksson till SvD.

Allt är dock inte frid och fröjd, enligt chefsanalytikern.

Isaksson varnar för att inflationen kan sjunka för mycket och hamna betydligt under Riksbankens mål på 2 procent.

– Hushållen håller oroväckande hårt i plånboken, säger han till tidningen.

Räkna med räntesänkningar

Om inflationen är lägre än målet på 2 procent kommer Riksbanken behöva gå fram med flera räntesänkningar för att öka aktiviteten i ekonomin, vilket bidrar till att inflationen stiger.

Den 20 augusti är det dags för centralbankens nästa räntebesked.

Flera experter framhåller att Riksbanken borde gå fram med en dubbelsänkning av styrräntan, det vill säga en sänkning med 50 punkter eller 0,50 procentenheter.

– Jag tycker att de borde sänka med 50 punkter. Vi har inte det i vår prognos, men givet att svensk ekonomi går så svagt som den gör och givet att inflationen är klart under målet så finns det möjlighet att sänka med 50 punkter. Konsumtionen är också fortsatt svag i Sverige, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, till DN.

Foto: Väla

Text: Redaktionen


JUST NU: Attacker mot Teslabutiker i Sverige

2025 03 31

Flera Teslabutiker har utsatts för skadegörelse i svenska storstäder.

Återförsäljare av Tesla i både Stockholm och Malmö ska ha utsatts för skadegörelse under måndagen.

Det handlar om så kallade “färgattacker”. Orange färg ska ha sprutats över Teslas skyltfönster i centrala Stockholm, och i Malmö ska en Teslabutik och flera bilar ha målats i samma färg, rapporterar TV4.

– Det verkar som att man har sprutat någon färg. Vi är där för att ta reda på omständigheterna, säger Stockholmspolisens presstalesperson Nadya Norton till DN.

Två personer ska efteråt ha satt sig ner framför den attackerade Stockholmsbutiken med varsin brandsläckare innan de fördes iväg av polis.

Fyra gripna för grov skadegörelse

Malmöpolisen rubricerar händelsen i staden som grov skadegörelse.  Fyra personer ska också vara omhändertagna, misstänkta för attacken.

– Det är ett bilföretag på den aktuella adressen som är drabbat, det är sprayfärg som de har sprayat på en del av byggnaden, enligt uppgift ska det vara en del bilar, oklart hur många som drabbats. Vi är på plats och kontrollerar fyra individer som misstänks vara delaktiga, säger Lina Friberg, presstalesperson på polisen i region Syd, till TV4.

Attacker mot Tesla över hela världen

Skadegörelserna mot Tesla i Stockholm och Malmö följer ett internationellt mönster av attacker mot elbilstillverkaren.

I samband med att vd:n Elon Musk tagit plats vid president Donald Trumps sida har missnöjet med Musk och Tesla växt sig starkt över stora delar av världen, vilket resulterat i en mängd attacker och protester.

Tusentals förlorade jobb

Det var när Trump tillträdde som president för andra gången som Musk tilldelades rollen som chef för det nyinrättade Departementet för regeringseffektivitet, Doge.

Där har techmiljardären haft uppdraget att skära ned på offentliga utgifter över hela USA – vilket har resulterat i att tusentals människor blivit av med sina jobb på olika myndigheter i landet.

Foto: Ted Talks

Text: Redaktionen


Mattrend exploderar i Sverige – på grund av succéserien

2025 03 31

Svenskarna flockas till thaimatshyllorna på grund av succéserien White Lotus.

Serien White Lotus är nu inne på sin tredje säsong – och den här gången utspelar sig dramat i Thailand.

Seriens succé innebär också att en tydlig mattrend kan ses i Sverige.

Enligt en färsk undersökning från HelloFresh har beställningar på asiatiska recept ökat med hela 23 procent jämfört med samma period ifjol, rapporterar Godare.

“Tydlig direkt påverkan”

Enligt Karin Wenner, receptkreatör på Hellofresh, verkar tittandet ha bidragit till en så kallad “Thaimatsfeber” i Sverige.

– Det är tydligt att underhållning såsom TV-serier, men också trender på sociala medier, har en direkt påverkan på det vi väljer att äta, säger hon enligt Godare.

Även svenskarnas sökvanor har påverkats av White Lotus – sökningar på thailändska recept har nämligen ökat i samband med premiären, enligt webbsidan.

“Chicken cashew” och “Pad thai”

Recepten som toppar beställningarna just nu är bland andra “chicken cashew med krämigt kokosris” och “pad thai med räkor”.

Dessutom märks mattrenden tydligt av på sociala medieplattformer såsom TikTok. 

Där har trenden “White Lotus party food” tagit fart. Det innebär att användare på plattformen delar med sig av videor på thailändska maträtter samtidigt som man tittar på serien.

”Snålmat” trendigt

Enligt kokboksförfattaren och sociala medieprofilen Julia Tuvesson är “chic snålmat” en annan mattrend som spås bli stark i Sverige under 2025.

Detta eftersom många svenskar vill äta mat som är billig – men ändå spännande.

– En av följarna gav ett jättebra ord; hon kallar det för ”chic snålmat”, det vill vi äta i år. Och då handlar det såklart om bönor, bönsallader och liknande. Det ska vara billigt, men fräscht och lite “chict”, säger Julia Tuvesson till SR.

Foto: L. Hansel (genrebild)

Text: Redaktionen