SVERIGE: Glatt besked för Jimmie Åkesson

2022 09 29

Liberalernas tidigare hårda motstånd mot ett samarbete med SD har svalnat rejält.

Enligt uppgifter till Expressen finns det en stor enighet inom Liberalernas riksdagsgrupp:

Liberalerna ska ingå i en regering och förhandla fram en gemensam politik med SD.

– Jag står helt bakom ambitionen att vi ska ingå i den här regeringen, och jag ser i dagsläget inget som talar emot det. Vi har gjort vårt vägval och jag accepterar det. Det viktiga nu är vilken politik den nya regeringen ska föra, säger L-toppen Anna Starbrink till Expressen.

Starbrink, nybliven riksdagsledamot från Stockholm, har varit ett ansikte utåt för SD-motståndet inom Liberalerna.

– Jag vill slåss för mitt parti och vara tydlig med de röda linjerna mot SD. Det kan säkert bli kontroverser ibland för jag kommer driva vad jag tycker och tror på. Men det tål partiet, sa hon i en intervju med SvD från 2021.

Budgetsamarbete godkänns

I dag öppnar Anna Starbrink för ett budgetsamarbete med Sverigedemokraterna.

– Ett budgetsamarbete ser jag som ganska oproblematiskt. En regering kommer behöva ha en majoritet bakom sig i den förda ekonomiska politiken, säger hon till Expressen.

Flera andra L-företrädare som tidningen har pratat med resonerar på ett liknande vis, trots att man på Liberalernas landsmöte fattade ett beslut om att man ”inte vill se ett budgetsamarbete, på det sätt som i dag sker mellan januaripartierna, med något ytterkantsparti.”

Frostig relation

Liberalernas syn på Sverigedemokraterna har flera gånger målats upp som ett hinder i samarbetet mellan M, KD, SD och L.

I en intervju med GP utryckte SD-ledaren Jimmie Åkesson en oro över att många L-politiker inte delar partiledningen och Johan Pehrsons linje när det kommer till invandringspolitik och rättsliga frågor.

– Jag är rädd för att delar av L är så pass starka att man kommer stå i vägen för i princip varje viktig reform. Det får inte bli så och det måste vi reda ut innan vi trycker på någon knapp i en statsministeromröstning, sa Åkesson till tidningen.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen