Glatt besked för alla som äter ost
2025 12 22
Två livsmedel kan minska risken för att utveckla demens.
Det visar en stor studie från Lunds universitet.
Livsmedlen som pekas ut är ost och grädde med hög fetthalt.
29 procents lägre risk
Studien bygger på kostdata från 27 670 personer. Deltagarna har fått svara på frågor om sina kost- och matlagningsvanor.
Efter justering för livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet, kostvanor, rökning och alkoholkonsumtion fann forskarna att personer som åt 50 gram ost med minst 20 procents fett dagligen hade 13 procents lägre risk att utveckla demens jämfört med dem som åt mindre än 15 gram per dag.
En liknande koppling hittades mellan konsumtion av fettrik grädde (30–40 procents fett) och demens. Personer som dagligen konsumerade 20 gram eller mer, hade 16 procents lägre risk för demens än de som inte konsumerade någon alls.
– När vi gick vidare och tittade på specifika typer av demens fann vi att det var 29 procents lägre risk för vaskulär demens hos personer som åt mer fetthaltig ost. Vi såg också en lägre risk för Alzheimers sjukdom, men endast bland dem som inte bar på APOE e4-genvarianten – en genetisk riskfaktor för Alzheimers sjukdom, säger Emily Sonestedt, forskare i nutritionsepidemiologi vid Lunds universitet.
LÄS MER: Byggbolag begärs i konkurs | Ekonomibladet
Mer forskning behövs
Upptäckten ligger i linje med tidigare studier som visat att framför allt ost och fermenterade mejeriprodukter skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar.
– Men även om mer fettrik ost och grädde har samband med minskad risk för demens, visade andra mejeriprodukter och fettsnåla alternativ inte samma effekt. Alla mejeriprodukter är alltså inte likvärdiga när det gäller hjärnhälsan, säger Emily Sonestedt.
– De fåtal studier som undersökt detta har sett ett samband med ost, så mer forskning behövs för att bekräfta våra resultat och undersöka om vissa fettrika mejeriprodukter verkligen ger ett visst skydd för hjärnan, tillägger hon.
LÄS OCKSÅ: Sju svenskar har dragit in 790 miljoner kronor


