Glatt besked för 800 000 löntagare – ”2 000 kronor per månad”

2024 08 20

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, arbetar cirka 800 000 svenskar hemifrån hälften av dagarna eller mer.

– Hemarbete är vanligast bland sysselsatta i yrken som kräver fördjupad högskolekompetens. Av dessa arbetade 26 procent hemifrån minst hälften av arbetsdagarna, framhöll Krister Näsén, statistiker på SCB, när myndigheten presenterade sin senaste statistik om hemarbete.

De drygt 800 000 svenskarna kan skatta sig lyckliga över möjligheten att kunna jobba på distans.

Det menar forskaren Jonas Grafström, som är vice vd på det tvärvetenskapliga forskningsinstitutet Ratio.

I en intervju med DN fastlår Grafström att hemarbete kan vara en löneförmån. Enligt forskaren sparar distansarbetare flera tusenlappar i månaden.

– Ta min fru som exempel. Om hon jobbar hemma 2 dagar i veckan sparar hon runt 200 kr per dag i rese– och matkostnader och får 1–1,5 timmar mer fritid. Det ger inbesparingar på 1 600–2 000 kr per månad samt 8–12 fler timmar fritid, säger han till tidningen.

– Distansjobb kan motsvara 10 procent av lönen. 

Övertygad: Kommer behöva lönekompensera

Distansarbetares löneförmåner kan komma att påverka företags och myndigheters framtida rekryteringsprocesser, förutspår forskaren.

Grafström bedömer att det kommer bli svårare att rekrytera personal till yrken som saknar möjlighet till distansarbete, till exempel industrijobb och vården.

– Fyra av tio svenskar skulle tacka nej till ett jobb om det inte fanns möjlighet till distansarbete. Det är anmärkningsvärt många, säger han till DN.

”Fortfarande vanligast”

Majoriteten av svenska arbetare jobbar inte hemifrån överhuvudtaget.

SCB:s statistik visar att andelen som inte arbetar något alls hemifrån varierar mellan  cirka 71 och 61 procent.

– Det är fortfarande vanligast att inte arbeta hemifrån alls. Hemarbete förekommer främst inom olika akademikeryrken, säger statistikern Krister Näsén

Foto: C. Hill

Text: Redaktionen


Butikskedjan Power går ut med varning till kunder

2025 02 10

Butikskedjan Power varnar för bedrägerier och falska hemsidor.

Elektronikkedjan är ett av många företag som tvingas rikta den här typen av meddelanden till kunderna.

Bedrägerier ställer till med stora problem - och Power har märkt att deras varumärke används för att genomföra sådana brott.

Därför går kedjan nu ut med en varning till kunderna.

Power varnar

Så här lyder Powers varning:

– Just nu cirkulerar det bluff-SMS från avsändaren "Power" där ordernummer som börjar på 6 och ett falskt 08-nummer anges, varnar kedjan.

– POWER skickar enbart ut SMS med avsändare POWER (stora bokstäver), våra webbordrar börjar med nummer 21 och numret för att kontakta oss på via kundtjänst är 08 517 66 000. Kontrollera att SMS'et du fått stämmer överens med detta, annars är det falskt.

Även bedrägerisida

Power har även lagt märke till att det dyker upp bedrägerisidor.

– Just nu får vi in kunder som lagt ordrar på www.power-sverige.com. Detta är en bedrägerisida och inget som POWER står bakom. Power.se är den enda hemsidan som vi säljer produkter online på.

Olika typer

Power förklarar att bedragarna använder sig av olika typer av metoder för att lura folk.

– Bedragare kan försöka nå dig via mejl, telefonsamtal eller SMS och påstå att de representerar POWER Sverige, förklarar kedjan.

– Ett exempel kan vara att de ringer dig, utan att du haft tidigare kontakt, och utger sig för att vara från kundtjänst. De kan be om personlig information, lösenord eller annan känslig information.

Leveranser och sociala medier

Power varnar även för leveransbedrägerier och att bedragarna använder sociala medier.

Kunder kan få ett SMS eller mejl där det står att man beställt något och att det är på väg till postombud och vid frågor ska kedjan kontakta oss på ett telefonnummer. 

Detta nummer leder till bedragare som sannolikt kommer försöka få dig att logga in med BankID.

– Bedragare kan skapa falska webbplatser eller sociala medieprofiler som ser ut som POWER Sveriges officiella sida, fortsätter Power.

– De kan försöka locka kunder med tävlingar för att göra köp eller för lämna ut personlig information. Ofta säljs produkter till enormt billiga priser.

Foto: Power Noel Edling

Text: Redaktionen


Elon Musk stänger av kritiserad världsstjärna från X

2025 02 10

Elon Musk stänger av den amerikanska rapstjärnan Kanye West.

Från och med nu är artisten portad från sociala medieplattformen X, låter entreprenören meddela på måndagsförmiddagen svensk tid.

Skrev antisemitiska inlägg

Kanye West, som numera går under artistnamnet Ye, har dragit på sig omfattande kritik efter att ha publicerat en rad antisemitiska inlägg på X i fredags.

– Jag är en nazist. Jag älskar Hitler, skrev bland annat rapparen.

Kommentarerna fördömdes omedelbart.

Genast kom också kraven på Elon Musk att stänga av West från X.

– Vi kan inte stoppa en galen trångsynt person från att spy ut hatfylld, okunnig galla… men vi kan sluta ge honom en megafon, herr Musk, framhöll exempelvis Vänner-stjärnan och skådespelaren David Schwimmer på Instagram efteråt.

"Sprider hat"

Schwimmer tillade:

– Kanye West har 32,7 miljoner följare på din plattform. Det är dubbelt så många människor än antalet judar som finns. Hans sjuka hatretorik leder till våld mot judar i verkligheten.

Även Anti-Defamation League, en icke-statlig organisaiton som arbetar med att bekämpa antisemitism, har uttalat sig om saken.

– Låt oss kalla Yes hatfyllda offentliga gnäll för vad det verkligen är: ett sorgligt försök till uppmärksamhet som pekar ut judar som syndabock. Tyvärr får det uppmärksamhet eftersom Kanye har en långtgående plattform för att sprida sin antisemitism och hat, sade organisationens vd Jonathan A. Greenblatt i ett uttalande.

Kontot borttaget

Efter påtryckningarna har Kanye Wests konto nu försvunnit från X.

Elon Musk, som äger plattformen, bekräftar att artistens konto har stängts av.

– Med tanke på vad han har postat är hans konto nu klassificerat som NSFW. Ni ska inte se det längre, skriver Musk.

NSFW står för Not Safe For Work, vilket betyder “Inte säkert för arbetsplatsen” på svenska.

Foto: J. Christ resp The Royal Society

Text. Redaktionen