JUST NU: Glädjechock för Ullared

2022 11 18

Mitt i den ekonomiska krisen slår populära varuhuset Gekås i Ullared försäljningsrekord.

Utgifterna har ökat för de flesta i Sverige, inklusive företag och affärer.

Inte minst på grund av elpriser.

Men ett varuhus som som går bättre än någonsin är Gekås, det omåttligt populära besöksmålet i Ullared för mängder av shoppingsugna svenskar, rapporterar Expressen.

48,3 miljoner kronor

Det tidigare rekordet sattes 2019. När nu 2022 går mot sitt slut kan det konstateras att Gekås i lördags toppade det tidigare försäljningsrekordet för en enskild dag – över 48,3 miljoner kronor.

Framgången hittas i att svenska folket mer och mer söker sig till lågprisvaror än tidigare.

Det tror jag egentligen är ganska enkelt, oavsett hur lite pengar man så har växer ju ens barn. Oavsett om man har mer eller mindre i plånboken behöver barnen nya stövlar, regnkläder och vinterkläder, säger Patrik Levin, vd för Gekås, till tidningen.

En kategori går trögare

En särskild uppgång märks av höst- och vinterkläder. Det gäller såväl dam och herr som för barn.

Däremot går det trögare med belysningsvaror.

– Där vi inte går så bra som förra året är belysning men det med nuvarande elklimat så är väl kanske inte så konstigt heller, att folk är mer försiktiga med belysningen än vad man var förra året, säger Patrik Levin till Expressen.

21 000 kunder bidrog

Lördagen ifråga då rekordet sattes besöktes Gekås Ullared av 21 000 kunder, enligt ett pressmeddelande från varuhuset.

Man har i år slagit på stort med större butiksyta, nya produktkategorier, förlängda öppettider och ett intilliggande hotell.

Det är ett helt magiskt försäljningsrekord. Vår strategi under pandemin var att fortsätta att utvecklas och satsa på att förbättra shoppingupplevelsen. Det ser vi resultatet av nu! Varuhuset är större och vår storsatsning på skor lockar många besökare, säger Patrik Levin till Gekås hemsida.

Upphov till tv-serie

Gekås grundades 1963 och har miljoner kunder varje år. År 2015 besökte 4,8 miljoner människor varuhuset.

Platsen har även gett upphov till tv-serien "Ullared" som sändes på Kanal 5 mellan 2009-2011 och 2013-2021.

Premiäravsnittet sågs av över en miljon.

– Det känns förstås fantastiskt, vi är verkligen nöjda. Visst trodde vi att vi hade något på gång d vi valde att göra ett program om ett sådant välkänt och folkligt fenomen som Ullared är. Men det vore tjänstefel att vänta sig en så hög tittarsiffra, sade Lars Beckung, dåvarande programchef på Kanal 5, till Aftonbladet vid premiären.

Foto: Gekås Ullared

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen