SVERIGE: Glädjechock för hela landet

2022 10 28

Kraftigt elprisras i hela Sverige väntas till helgen.

Under morgondagen, lördag, kan svenska folket se fram emot ett elpris på blott 16 öre per kilowattimme (kWh).

Det rapporterar Aftonbladet med hänvisning till elbörsen Nordpool.

Tidningen skriver också att priset är ovanligt lågt, även i förhållande till att elpriserna generellt går ned under helgerna.

Blåsigt väder

Precis som när elpriset sjönk kraftigt i början av månaden förklaras raset även den här gången av blåsigt väder, skriver Aftonbladet med hänvisning till nyhetsbyrån TT.

Ytterligare ett glädjebesked är att hela oktober ser ut att bli billigare än motsvarande månad förra året. 

Att gaspriserna i Europa fallit tillbaka är utöver vinden också en faktor som spelar roll, någonting som skedde redan i början av förra månaden.

– Gaspriset fortsätter att falla tillbaka och är nu på lägre nivåer än innan Ryssland stoppade leveranserna till Europa, rapporterade Dagens industri den 8 september.

Följdes upp av varning

Dagens glädjebesked är betydligt kraftigare än det som Nordpool kunde kommunicera 9 oktober, då elpriset föll till 32 öre per kWh.

Även då kostade elen lika mycket i samtliga fyra elområden i Sverige.

Det beskedet följdes emellertid upp av en varning av Vattenfalls vd Anna Borg.

– Priserna kommer att vara fortsatt höga och fortsatt volatila, sade hon till SVT och syftade på de förväntade kostnaderna inför kommande vinter.

Besked om högkostnadsskydd

Igår kunde regeringen ge besked om det efterlängtade högkostnadsskyddet för höga elpriser.

Svenska Kraftnäts vd Lotta Medelius-Bredhe meddelade då att man avser att använda 55 miljarder för att stödja hushåll, organisationer och företag.

– Vi bedömer att 55 miljarder kronor är lämpligt att betala ut, uttryckte hon på en presskonferens tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) och energi- och näringsminister Ebba Busch.

Stödet är riktat till boende i södra Sverige som är det område som drabbats hårdast.

Sågas av experter

Tunga ekonomer sågar dock regeringens åtgärd, rapporterar Aftonbladet.

– Att skick ut 55 miljarder till hushållen är väldigt kraftfullt – det är inte vad vi behöver nu, säger ekonomiprofessorn John Hassler, som menar att stödet kan orsaka fler problem än det löser.

Huvudargumentet är att elstödet blir som att "slänga bensin på inflationselden".

– Det är det som blir dumt med en klumpsummelösning. Det blir pengar som kanske bara leder till konsumtion och kan driva upp efterfrågan, vilket betyder att räntor behöver höjas mer. Riksbanken har räknat med ett elprisstöd så i nuläget ändrar inte detta vår bedömning av Riksbankens räntebana, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, till tidningen.

Foto: N.Tho.Duc

Text: Redaktionen