SVERIGE: Glädjechock för hela landet

2022 10 28

Kraftigt elprisras i hela Sverige väntas till helgen.

Under morgondagen, lördag, kan svenska folket se fram emot ett elpris på blott 16 öre per kilowattimme (kWh).

Det rapporterar Aftonbladet med hänvisning till elbörsen Nordpool.

Tidningen skriver också att priset är ovanligt lågt, även i förhållande till att elpriserna generellt går ned under helgerna.

Blåsigt väder

Precis som när elpriset sjönk kraftigt i början av månaden förklaras raset även den här gången av blåsigt väder, skriver Aftonbladet med hänvisning till nyhetsbyrån TT.

Ytterligare ett glädjebesked är att hela oktober ser ut att bli billigare än motsvarande månad förra året. 

Att gaspriserna i Europa fallit tillbaka är utöver vinden också en faktor som spelar roll, någonting som skedde redan i början av förra månaden.

– Gaspriset fortsätter att falla tillbaka och är nu på lägre nivåer än innan Ryssland stoppade leveranserna till Europa, rapporterade Dagens industri den 8 september.

Följdes upp av varning

Dagens glädjebesked är betydligt kraftigare än det som Nordpool kunde kommunicera 9 oktober, då elpriset föll till 32 öre per kWh.

Även då kostade elen lika mycket i samtliga fyra elområden i Sverige.

Det beskedet följdes emellertid upp av en varning av Vattenfalls vd Anna Borg.

– Priserna kommer att vara fortsatt höga och fortsatt volatila, sade hon till SVT och syftade på de förväntade kostnaderna inför kommande vinter.

Besked om högkostnadsskydd

Igår kunde regeringen ge besked om det efterlängtade högkostnadsskyddet för höga elpriser.

Svenska Kraftnäts vd Lotta Medelius-Bredhe meddelade då att man avser att använda 55 miljarder för att stödja hushåll, organisationer och företag.

– Vi bedömer att 55 miljarder kronor är lämpligt att betala ut, uttryckte hon på en presskonferens tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) och energi- och näringsminister Ebba Busch.

Stödet är riktat till boende i södra Sverige som är det område som drabbats hårdast.

Sågas av experter

Tunga ekonomer sågar dock regeringens åtgärd, rapporterar Aftonbladet.

– Att skick ut 55 miljarder till hushållen är väldigt kraftfullt – det är inte vad vi behöver nu, säger ekonomiprofessorn John Hassler, som menar att stödet kan orsaka fler problem än det löser.

Huvudargumentet är att elstödet blir som att "slänga bensin på inflationselden".

– Det är det som blir dumt med en klumpsummelösning. Det blir pengar som kanske bara leder till konsumtion och kan driva upp efterfrågan, vilket betyder att räntor behöver höjas mer. Riksbanken har räknat med ett elprisstöd så i nuläget ändrar inte detta vår bedömning av Riksbankens räntebana, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, till tidningen.

Foto: N.Tho.Duc

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen