JUST NU: Glädjebesked till M-KD-SD-L och hela svenska folket

2022 10 29

Prognosen om skyhöga elpriser och mycket bistra elräkningar svänger nu om rejält.

Nu tonar istället en betydligt gladare bild upp sig vilket kan innebära ett rejält uppsving för svenska folkets plånböcker.

Billigare el i vinter

”Elprischocken borta – nu blir elen billigare i vinter” – så lyder rubriken hos SVT Nyheter som idag rapporterar att farhågorna om skyhöga elpriser minskat kraftigt avseende december, januari och de andra vintermånaderna som står för dörren.

Experter uppger till SVT att situationen svängt om totalt på elbörsen.

Mycket stor sänkning

Marknadens förväntansbild är nu vid månadsskiftet oktober – november väldigt mycket positivare än tidigare.

– Om man tittar på hur det såg ut för ungefär två månader sedan så förväntade sig marknaden ungefär dubbelt så höga elpriser i vinter, säger energimarknadsanalytiker Christian Holtz till SVT.

Det handlar om ett prisfall på flera kronor.

Flera landskap vinnare

Och allra mest gynnsamt har kurvan utvecklats för elprisområde 3 och 4 som inkluderar följande områden:

Skåne

Blekinge

Halland

Småland

Öland

Gotland

Östergötland

Västergötland

Bohuslän

Dalsland

Värmland

Dalarna

Närke

Västmanland

Södermanland

Uppland

Gästrikland

Vissa orter i gränsområdet i norr kan ligga inom elområde 2.

Tre orsaker

Flera medier uppger att det finns framförallt tre orsaker till de kraftigt fallande priserna: 

1, Europa har lyckats stå emot den ryska regimens energikrig. Istället har EU byggt upp ett eget lager av gas.

2, Europa har dragit ned på användningen av el. Energieffektivisering och försiktigare elanvändning ger betydande resultat.

3, Politiska inriktningen om att regeringar agerar för att styra upp marknaderna spelar också in, förklarar Holtz för SVT.

Samtidigt betonar han att det ännu är för tidigt att ropa hej.

Priserna kan fortfarande öka och tycks fortsatt bli högre än i fjol 2021.

ANALYS

Lägre elpriser är mycket efterlängtat för svenska folket som därmed får mer pengar över i plånboken.

Det är även ett mycket positivt besked för företagen och näringslivet som får ökad lönsamhet och kan behålla mer personal.

Allt detta gör sammantaget att skatteintäkterna ökar, konkurserna minskar och statens kassa kan användas till annat är elbidrag.

För Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna innebär det att man får mer pengar över till satsningar på inte minst polisen, Tullverket, sjukvården och skolan.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen