JUST NU: Glädjebesked till alla som vill resa i vår och i sommar

2022 04 06

Chansen att få resa till sol och värme i utlandet ökar nu för alla ressugna svenskar.

Efter att pandemin avtagit längtar svenska folket efter att få komma ut och resa igen men många stoppas av rekordlånga köer för att få nytt pass.

Passkaoset ska stoppas

På sina håll har kötiden varit mer än 6 månader lång och passkaoset har gjort att många som drömmer om att få ge sig ut och resa i vår eller i sommar har fått se sina resedrömmar gå upp i rök.

Men nu griper polisen in och ger ett stort glädjebesked till alla ressugna svenskar – passkaoset ska stoppas snarast möjligt.

Rikspolischefen ska följa dagligen

Polismyndigheten har beslutat att införa något av det mest kraftfulla verktyget som polisen har tillgängligt.

– Genom att inleda nationell särskild händelse kommer hanteringen av pass styras nationellt, från ett ställe, vilket innebär en kraftigare ledning och styrning som jag kommer att följa nära dagligen, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Över hela Sverige

Beslutet att slå till med en så kallad nationell händelse gör att polisen säkerställer att hanteringen med passen blir mer enhetlig och samordnad över hela Sverige – från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr.

Tre förklaringar

– Vi har en extraordinär situation, säger rikspolischefen.

En av orsakerna till de jättelånga passköerna är att många medborgare inte förnyat sitt pass under pandemin, i kombination med pågående högsäsong, och att restriktionerna i samhället släpptes samtidigt förklarar polisen.

Extra öppettider

– Tidigare i veckan träffades högsta ledningen inom myndigheten där vi var överens om att vi ska prioritera passhanteringen, och därmed förflytta våra resurser till den verksamheten inom myndigheten, säger Anders Thornberg.

I praktiken innebär det extra öppettider på passexpeditionerna, mer personal och att köerna ska betas av snabbare.

Det innebär till och med att polisen ska extrautbilda folk som ska sättas in.

Folk ska få resa

Polisen anser helt enkelt att svenska folket ska få så mycket hjälp som möjligt nu när de vill ut och resa och trivas när världen öppnat upp igen efter den gräsliga pandemin.

Polisens strävan är att medborgarna ska få en bokningsbar tid så fort som möjligt, och utöver att omfördela medarbetare kommer också öppettiderna att öka med mera förklarar polismyndigheten i ett uttalande.

Kommer göra allt man kan

– Ett av våra kärnuppdrag är den viktiga kontakten med medborgarna, det här är en beklaglig situation och vi kommer göra allt vi kan för att de som vill ut och resa ska få kunna göra det, säger Anders Thornberg. 

Då polisens resurser är begränsade innebär den tillfälliga passatsningen att polisen en tid kommer att få prioritera ned så kallade mindre brott.

Foto: T. Lastovich

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen