JUST NU: Glädjebesked till alla som vill resa i vår och i sommar

2022 04 06

Chansen att få resa till sol och värme i utlandet ökar nu för alla ressugna svenskar.

Efter att pandemin avtagit längtar svenska folket efter att få komma ut och resa igen men många stoppas av rekordlånga köer för att få nytt pass.

Passkaoset ska stoppas

På sina håll har kötiden varit mer än 6 månader lång och passkaoset har gjort att många som drömmer om att få ge sig ut och resa i vår eller i sommar har fått se sina resedrömmar gå upp i rök.

Men nu griper polisen in och ger ett stort glädjebesked till alla ressugna svenskar – passkaoset ska stoppas snarast möjligt.

Rikspolischefen ska följa dagligen

Polismyndigheten har beslutat att införa något av det mest kraftfulla verktyget som polisen har tillgängligt.

– Genom att inleda nationell särskild händelse kommer hanteringen av pass styras nationellt, från ett ställe, vilket innebär en kraftigare ledning och styrning som jag kommer att följa nära dagligen, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Över hela Sverige

Beslutet att slå till med en så kallad nationell händelse gör att polisen säkerställer att hanteringen med passen blir mer enhetlig och samordnad över hela Sverige – från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr.

Tre förklaringar

– Vi har en extraordinär situation, säger rikspolischefen.

En av orsakerna till de jättelånga passköerna är att många medborgare inte förnyat sitt pass under pandemin, i kombination med pågående högsäsong, och att restriktionerna i samhället släpptes samtidigt förklarar polisen.

Extra öppettider

– Tidigare i veckan träffades högsta ledningen inom myndigheten där vi var överens om att vi ska prioritera passhanteringen, och därmed förflytta våra resurser till den verksamheten inom myndigheten, säger Anders Thornberg.

I praktiken innebär det extra öppettider på passexpeditionerna, mer personal och att köerna ska betas av snabbare.

Det innebär till och med att polisen ska extrautbilda folk som ska sättas in.

Folk ska få resa

Polisen anser helt enkelt att svenska folket ska få så mycket hjälp som möjligt nu när de vill ut och resa och trivas när världen öppnat upp igen efter den gräsliga pandemin.

Polisens strävan är att medborgarna ska få en bokningsbar tid så fort som möjligt, och utöver att omfördela medarbetare kommer också öppettiderna att öka med mera förklarar polismyndigheten i ett uttalande.

Kommer göra allt man kan

– Ett av våra kärnuppdrag är den viktiga kontakten med medborgarna, det här är en beklaglig situation och vi kommer göra allt vi kan för att de som vill ut och resa ska få kunna göra det, säger Anders Thornberg. 

Då polisens resurser är begränsade innebär den tillfälliga passatsningen att polisen en tid kommer att få prioritera ned så kallade mindre brott.

Foto: T. Lastovich

Text: Redaktionen