JUST NU: Glädjebesked för Ukraina – tagit konkret steg mot medlemskap i EU

2022 04 18

Ukraina har tagit ett steg framåt i den process som ska ge landet medlemskap i EU.

Ukraina har fyllt i ett första formulär för att inträda i gemenskapen i Europeiska unionen. Det rapporterar The Guardian, som beskriver händelsen som startskottet på ett eventuellt medlemskap för Ukraina i EU.

Dokumentationen genomförd

– Idag kan jag säga att dokumentationen har genomförts från den ukrainska sidan, säger Ihor Zhovkva, vicechefen för president Volodymyr Zelenskys presidentkontor, till ukrainsk media.

Behöver rekommendation

Enligt Zhovkva kommer EU-kommissionen att behöva utfärda en rekommendation om Ukrainas överensstämmelse med de nödvändiga kriterierna för att bli medlem.

– Vi förväntar oss att rekommendation (...) är positiv, och då kommer bollen att ligga på EU:s medlemsländers sida, säger han.

Beslut i juni

Ett beslut om att anta Ukraina till Europeiska unionen kan nu vara enbart några månader bort.

Zhovkva tillägger i sitt uttalande att landet förväntar sig att få status som kandidatland för EU-anslutning redan i början av sommaren. Enligt EU:s hemsida ska rådet sammanträda den 23-24 juni.

Glädjande besked

Steget är mycket glädjande för Ukraina som sedan kriget bröt ut har vädjat om att snabbt kunna träda in i unionen, närma sig väst och samtidigt distansera sig från Ryssland.

– Vi vädjar till Europeiska unionen för en omedelbar anslutnign av Ukraina via ett nytt speciellt förfarande. Vårt mål är att vara tillsammans med alla européer och, viktigast av allt, på lika villkor. Jag är säker på att det är rättvist. Jag är säker på att det är möjligt, sade Volodymyr Zelenskey efter de första dagarna av invasionen.

EU:s försvarsklausul

Om Ukraina skulle antas som medlem i EU innebär det även att de inkluderas i den EU-klausul som innebär att medlemsländerna ska hjälpa varandra om ett annat medlemsland attackeras. 

Samma klausul som Sveriges Statsminister Magdalena Andersson påminde om inför ett EU-möte i Versialles i mars:

– Klausulen innebär att om en medlemsstat utsätts för ett väpnat angrepp på sitt territorium är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge stöd och bistånd med alla till buds stående medel, sade Magdalena Andersson på en pressträff.

“Inga genvägar”

Senast ett potentiellt medlemskap för Ukraina diskuterades på EU-nivå var på samma Versailles-möte. Det finns stor enighet i att stötta Ukraina i konflikten, men åsikterna gick isär huruvida Ukraina skulle få en genväg till att antas i unionen. 

– Det finns inga genvägar utan medlemskapsvillkoren måste uppfyllas, sade bland annat Finlands statsminister Sanna Marin enligt Yle.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 21

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen