Glädjebesked för Sverige

2021 05 27

Äntligen – helt ny statistik visar nu att smittspridningen i Sverige minskar rejält på flera håll.

Men det är oerhört viktigt att hålla distansen och följa alla restriktioner ytterligare en tid.

Stockholm

I huvudstadsregionen har antalet nya fall minskat kraftigt den senaste veckan. Från 5 602 nya fall andra veckan i maj till 3 393 nya fall tredje veckan i maj.

- Antalet konstaterat smittade med covid-19 var föregående vecka nästan 40 procent lägre än veckan dessförinnan. Jag hoppas att det också kommer att avspegla sig i sjukvårdsbehovet för patienter med covid-19. Nu behöver sjukhusen utföra uppskjuten vård som inte kan vänta till efter sommaren. Det är viktigt att vi alla fortsätter att följa råd och rekommendationer tills tillräckligt många i samhället är vaccinerade, säger tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Bratt.

Västra Götaland

I Västra Götaland registrerades den senaste veckan det lägsta antalet nya fall på över ett halvår, drygt 3 600 st vilket är lägsta nivån sedan allhelgonaveckan 2020. Även antalet sjukhussvårdade har minskat tydligt.

– Det är positivt att det fortsätter åt rätt håll. Trots sjunkande smittotal är det dock fortfarande många som smittas. Alla måste fortsätta hjälpa till att bromsa smittan, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare, enligt GP.

Skåne

Smittspridningen har minskat kraftigt i Skåne och bland äldre är den nere på mycket låga nivåer. Sedan vårens kulmen i början av maj har antalet nya fall minskat dagligen och är snart nere på samma nivå som innan andra vågen satte in hösten 2020 rapporterar Sydsvenskan som slår fast att vaccinationerna nu ger positiva resultat.

ANALYS

Tusen Tack till världens forskare! Det är tack vare vaccinet som världen kan besegra pandemins järngrepp över vår planet. Dessutom anses det varmare vädret bidra. Men det är oerhört viktigt att även fortsatt hålla distansen och följa alla andra regler. Att du och jag håller distansen och använder munskydd i enlighet med reglerna och följer alla andra restriktioner kan fortfarande rädda många liv. Varje liv är ovärderligt.

[yop_poll id="100"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen