RYSSLAND: Glädjande siffror för diktatorn – inhemska stödet ökar

2022 08 24

Sex månader har gått sedan Rysslands diktator Vladimir Putin beordrade sina trupper att korsa den ukrainska gränsen.

Många räknade med ett snabbt krig.

Enligt flera källor planerade Ryssland att inta Kyiv på tre dagar. Men Ukrainas stod emot den ryska aggressionen och Kreml tvingades sedermera att ge upp planerna på att inta huvudstaden.

Vladimir Putins anfallskrig gick inte enligt planerna, men trots ett utdraget krig och stora dödsiffror så lyckas diktatorn behålla greppet om Ryssland.

Diktatorns popularitet har inte heller påverkats av kriget.

Det indikerar flera mätningar som CNN tagit del av.

Stor majoritet stödjer Putin

De senaste mätningarna från statliga byrån WCIO och den oberoende undersökningsbyrån Levada-Center indikerar att över 80 procent av den ryska befolkningen känner ett förtroende för diktatorn och stödjer Vladimir Putins ledarskap.

Nästan lika många, 72 procent, är positivt inställda till ”den speciella militära operationen” som Ryssland, enligt Putin, genomför i Ukraina.

Isoleras från krigets fasor

Enligt den ryska oberoende nyhetssajten Mediazona beror de höga siffrorna sannolikt på att Rysslands relativt välbärgade medelklass isoleras från krigets fasor.

– Många av de som dött i Ukraina kommer från  fattigare regioner i Ryssland; regionerna med det högsta antalet dokumenterade dödsoffer är så kallade "etniska republiker", Dagestan och Buryatia. Däremot har antalet dödsoffer från Rysslands två rikaste och mest folkrika städer - Moskva och St. Petersburg - varit relativt låga, rapporterar Mediazona.

Stor rädsla

Vladimir Putins popularitet kan också härledas till en stor rädsla hos den ryska befolkningen.

Sedan invasionens startdatum har 16 380 personer arresterats eller fängslats för antikrigsaktivism i Ryssland, och 75 brottmål har öppnats enligt Rysslands nya lag mot ”fejknyheter” om kriget, rapporterar OVD-Info – en oberoende grupp som spårar frihetsberövanden i Ryssland.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen