RYSSLAND: Glädjande siffror för diktatorn – inhemska stödet ökar

2022 08 24

Sex månader har gått sedan Rysslands diktator Vladimir Putin beordrade sina trupper att korsa den ukrainska gränsen.

Många räknade med ett snabbt krig.

Enligt flera källor planerade Ryssland att inta Kyiv på tre dagar. Men Ukrainas stod emot den ryska aggressionen och Kreml tvingades sedermera att ge upp planerna på att inta huvudstaden.

Vladimir Putins anfallskrig gick inte enligt planerna, men trots ett utdraget krig och stora dödsiffror så lyckas diktatorn behålla greppet om Ryssland.

Diktatorns popularitet har inte heller påverkats av kriget.

Det indikerar flera mätningar som CNN tagit del av.

Stor majoritet stödjer Putin

De senaste mätningarna från statliga byrån WCIO och den oberoende undersökningsbyrån Levada-Center indikerar att över 80 procent av den ryska befolkningen känner ett förtroende för diktatorn och stödjer Vladimir Putins ledarskap.

Nästan lika många, 72 procent, är positivt inställda till ”den speciella militära operationen” som Ryssland, enligt Putin, genomför i Ukraina.

Isoleras från krigets fasor

Enligt den ryska oberoende nyhetssajten Mediazona beror de höga siffrorna sannolikt på att Rysslands relativt välbärgade medelklass isoleras från krigets fasor.

– Många av de som dött i Ukraina kommer från  fattigare regioner i Ryssland; regionerna med det högsta antalet dokumenterade dödsoffer är så kallade "etniska republiker", Dagestan och Buryatia. Däremot har antalet dödsoffer från Rysslands två rikaste och mest folkrika städer - Moskva och St. Petersburg - varit relativt låga, rapporterar Mediazona.

Stor rädsla

Vladimir Putins popularitet kan också härledas till en stor rädsla hos den ryska befolkningen.

Sedan invasionens startdatum har 16 380 personer arresterats eller fängslats för antikrigsaktivism i Ryssland, och 75 brottmål har öppnats enligt Rysslands nya lag mot ”fejknyheter” om kriget, rapporterar OVD-Info – en oberoende grupp som spårar frihetsberövanden i Ryssland.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen